2013-11-12

Louann Brizendine – A női agy

FÜLSZÖVEG: Miért kommunikálnak jobban és többet a nők, mint a férfiak? Miért emlékeznek sokkal tisztábban egy veszekedés részleteire? És vajon miért kötődnek jóval mélyebben a barátnőikhez, mint a férfiak a saját barátaikhoz?

Ezekre, és még sok hasonló kérdésre kaphat választ Louann Brizendine forradalmian új szemléletű könyvéből. A szerző saját klinikai gyakorlata során megismert valódi élettörténetek (a Kaliforniai Egyetemen nők és tinilányok hormonális- és kedélybetegségeire koncentráló szakrendelést indított 1994-ben) és a legújabb tudományos kutatások eredményei alapján mutatja be, hogyan is működik a női agy. Könnyed, olvasmányos stílusa és forradalmi eredményei a kritikusokat sem hagyták hidegen: máig élénk vita folyik méltatói és a kétkedők között. Egy dologban azonban mindannyian egyetértenek: a szerző szakértelme a témában kétségbevonhatatlan. Rengeteg hasznos információval és jó pár meglepő meglátással szolgál a női agy elemi, sejtszintű működéséről az élet különböző periódusaiban, és azokról az idegrendszeri folyamatokról, amelyek a nőt nővé teszik.

Ez a könyv hasznos lehet mindenkinek, aki valaha is elgondolkodott azon, hogy miért különböznek annyira egymástól a nők és a férfiak, és szinte kihagyhatatlan olvasmány a nők, valamint a lányos szülők számára.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Nyitott Könyvműhely Kiadó KFT
Oldalak száma: 270
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 320 gr
ISBN: 9789633102374
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2010 
Ára: 2980 Ft
Infó: Libri.hu

SZERINTEM... Mostanában rákaptam a pszichológia témájú könyvekre, így amikor múltkor megláttam a libri.hu-n a Libri Kiadó 1+1 akcióját (amely könyvek eme témában voltak felsorolva), akkor nem volt kérdés, hogy beszerzek két kiadványt. Az egyik ilyen könyv Louann Brizendine A női agy című műve volt, amit már rögtön a vásárlás után el is kezdtem olvasni. Ami rögtön megtetszett benne, hogy kutatások eredményeit dolgozza fel, ehhez pedig orvosi dolgokat is belevesz (például ahogy a hormonokat taglalja - pont olyan mennyiségben, hogy a laikus is megértse, és mégis olyan érzése legyen, hogy beavatták valami titokba).

A könyv némi bevezető után rögtön a tinédzserkorral kezd, ami mint tudjuk, az egyik legzűrösebb időszak az ember – és leginkább a lányok – életében. Számomra érthetően és élvezetesen írta le a hátterét, hogy mennyi hormonális változás történik az agyban, és hogy ezek a hormonok milyen gyorsan váltják egymást, hogyan zuhan majd nő a szintjük, és ezzel hogyan idézik elő a hangulatváltozásokat. Az egész könyvben egyébként nagyon tetszett, hogy a saját praxisából merített példákat, és így is bemutatta a szituációkat, sokkal érthetőbb volt, mintha csak odavetette volna, hogy ez és ezért történik. 

A tinikor után az agy és a hormonok a szerelemre, szexualitásra, és az anyai ösztönökre gyakorolt hatását írta le a szerző, ami szerintem szintén egy érdekes téma. Már csak azért is, mert huszonévesen ezekben vagyunk benne (legalábbis ha a saját koromból indulok ki), és ami éppen velünk történik, az a legérdekesebb. Talán ez volt a könyv számomra legkedvesebb része, egy részt talán azért, mert mindig is érdekeltek az efféle orvosi, pillantsunk be a dolgok mögé típusú dolgok, más részt pedig mert ha kicsit odafigyelünk, akkor magunk is észrevehetjük a jeleket.

A könyv utolsó, körülbelül negyven oldala volt az, ami a leginkább nem tetszett. A fejezet címe A női agy az érett korban volt, ami a menopauza és az azutáni állapotokat taglalta, illetve hogy válasszák-e a hormonterápiát ezek a nők, vagy sem. Mivel ettől még messze vagyok, így néhány oldalt átlapoztam, viszont az összkép az volt ezzel kapcsolatban (mármint a menopauzával), hogy nagyon rossz dolog, ami mindenképp megtörténik. Igazából ezzel kapcsolatban nem akarok véleményt alkotni, mert tényleg messze vagyok tőle, majd ha benne leszek, akkor fogom beleásni magam a témába.

ÖSSZESSÉGÉBEN olyan véleményeket olvastam, hogy letehetetlen és szuper könyv, csak és kizárólag ajánlja mindenki, és tényleg vedd meg. Nos, az én véleményem az, hogy ha érdekel a téma, és az érdekességek, ha kíváncsi teremtés vagy, és tudni akarsz pár dolgot, akkor tényleg olvasd el, mááskülönben pedig akkor kezdj hozzá, ha úgy érzed, kész vagy rá. Nem gondolom úgy, hogy kimagasló mű, viszont érdekes, kellemes olvasmány volt, és ahhoz képest, hogy pszichológiai mű, nem is nehéz olvasmány, így például alvás előtt is jó kikapcsolódás.

Értékelésem: 7/10


4 megjegyzés:

 1. Most kíváncsi lettem. :) Szerintem még nem olvastam pszichológiás könyvet, viszont szeretem az "igaz történeteket", ebben pedig a leírtak alapján van bőven. :) A vége gondolom azért lehet rossz, mert aki még nem esett át rajta, annak szörnyű olyasmiről olvasni, ami elég nagy valószínűséggel vele is megtörténik majd. Tudom, hogy időbe telik, de várom a többi kritikád is! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A valós történetek elég rövidek, de így is remekül érzékelteti a szerző, hogy pontosan mire is gondol :)

   Az öröm művészete tényleg nem hosszú, gyorsan is haladok vele, illetve Csernust hallgatom, szóval erről a két könyvről lesz a közeljövőben poszt, ezek után pedig nekiülök a többinek, vagyis a nagyágyúknak, alias Callai farkasok és Varjak lakomája. :)

   Törlés