2013-12-08

Stephen King – A Setét Torony

Nos, hol is kezdhetném... Úgy vélem, hogy Stephen King az egyik legismertebb és elismertebb író, mégis, ha valakit megkérdeznénk, akkor A Setét Torony-sorozat nem tartozna az első közt említett könyvek közé. Sőt, sokszor úgy veszem észre, hogy sokan nem is ismerik eme könyvsorozatot, pedig King – szerintem – fő műve, legalábbis én azonnal szerelembe estem.

Az első rész, A harcos (The Gunslinger) 1982-ben jelent meg, az utolsó (?), A Setét Torony (The Dark Tower) 2004-ben, viszont 2012-ben kiadásra került a négy és feledik rész, Átfúj a szél a kulcslyukon  (The Wind Through the Keyhole) címmel. King szerint még egy kiegészítő könyv várható, aztán pedig ki tudja, talán kedvet kap még egy könyvhöz a mester.

Forrás: http://www.stephenking.com/darktower/book/


A Setét Torony az utolsó gileádi harcosról, Roland Deschain-ről szól, akinek küldetése, hogy megkeresse a Setét Tornyot, hiszen a világ elmozdult, és csak így mentheti meg. Az utat nem egyedül kell megtennie, hiszen három New York-i harcospalánta is segítségére siet – eleinte egyáltalán nem szabad akaratukból. Az út a Toronyig nem olyan könnyű, mint ahogyan a kis csapat képzelte, meg kell küzdeniük az egykori Lud város jelenlegi lakóival, akik éppen háborúznak, majd pedig Blaine-nel, a monóval is, és így tovább.

Minden kötet elején megtalálható Robert Browning (1812-1889) angol költő Roland vitéz a Setét Toronyhoz ért című verse, amely King leírása alapján a legfőbb ihletet adta a sorozathoz, ám találhatóak a kötetekben utalások az Óz, a csodák csodája, Arthur király legendái, A Gyűrűk Ura, A Jó, a Rossz, és a Csúf, illetve más, King által írt könyvek szereplői és eseményeire is (például az ötödik kötetben a Borzalmak városából ismert Callahan atya jelenik meg, vagy a sorozat elején erős utalások vannak A talizmánra és A fekete házra is).

Körülbelül kettő éve olvasom a sorozatot kisebb-nagyobb megszakításokkal, így a könyvekről fogok majd külön-külön írni véleményeket, hátha kicsit többen megismerik ezáltal is.

A sorozat kötetei:
  • The Dark Tower I: The Gunslinger (magyarul: A Setét Torony I: A harcos) – 1982.
  • The Dark Tower II: The Drawing of the Three (magyarul: A Setét Torony II: A hármak elhívatása) – 1987.
  • The Dark Tower III: The Waste Lands (magyarul: A Setét Torony III: Puszta földek) – 1991.
  • The Dark Tower IV: Wizard and Glass (magyarul: A Setét Torony IV: Varázsló és üveg) – 1997.
  • The Dark Tower V: Wolves of the Calla (magyarul: A Setét Torony V: Callai farkasok) – 2003.
  • The Dark Tower VI: Song of Susannah (magyarul: A Setét Torony VI: Susannah dala) – 2004.
  • The Dark Tower VII: The Dark Tower (magyarul: A Setét Torony VII: A Setét Torony) – 2004.
  • The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole (magyarul: A Setét Torony: Átfúj a szél a kulcslyukon) – 2012.
Személy szerint az első részt nem olvastam, mert annó sehol sem volt kapható, így a másodikkal kezdtem. Volt néhány dolog, ami nem volt világos, de alapjában véve érthető volt a történet. Tipikus King: nagyon lassan indult be a könyv, az eleje számomra teljesen unalmas volt, ahogyan Eddie és a drog kapcsolatát és történetét írja le, aztán a repülős történet sem hagyott bennem mély nyomot. De miután körvonalazódott, hogy mi-miért, egyszeriben beindult a könyv, és le sem tudtam tenni. A harmadik kötet pedig gyorsan beindult, ahogyan a negyedik is, így aki az elején hezitál, annak azt tudom tanácsolni, hogy olvassa tovább, jó lesz az :) Jelenleg az ötödik kötetet olvasom, és a letehetetlen kategória, csak repül az idő olvasás közben.

Aki most szeretne nekifogni, az igazán szerencsés, hiszen elkezdték újra kiadni a könyveket, új borítóval, és így immáron A harcos is elérhető. Személy szerint nekem a régebbi borítók jobban tetszettek, de lehet csak azért, mert sok rész úgy van meg. Minden esetre reménykedem, hogy a hetedik kötetet sikerül beszereznem régi borítóval, így pedig egységes lesz a gyűjteményem :)

Ha pedig valaki végigolvasta a könyveket, akkor hamarosan filmben is élvezheti ezt a nagyszerű történetet, mert hosszú évek huzavonája után úgy tűnik, hogy megfilmesítik az első részt Russell Crowe főszereplésével a jelenlegi információk alapján.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése