2014-07-14

Richard Castle – Heat Wave / Hőhullám (Nikki Heat 1.)

FÜLSZÖVEG: Egy New York-i ingatlanmágnás a magasból lezuhanva halálra zúzódik a járdán. Felesége, az irigyelt asszony kis híján él csak túl egy támadást. A pénzemberek és maffiózók, akiknek bőven lehetett okuk megölni a mágnást, bombabiztos alibit tudnak igazolni. Ekkor, a fojtogatóan perzselő hőhullám alatt újabb megdöbbentő gyilkosság történik, és a gazdagok rejtélyes világában még több mocskos titok tárul fel a nyomozás során. Olyan titkok kerülnek napvilágra, melyek halálosak lehetnek. Olyan titkok, melyek mélyen el voltak temetve a sötétség leple alatt, míg csak egy New York-i nyomozó fényt nem derített rájuk. A szenzációs regényíró, Richard Castle, a minden eladási rekordot megdöntött, népszerű Derrick Storm-regények szerzője ebben a könyvében mutatja be új hősét, a New York-i rendőrség gyilkossági nyomozóját, Nikki Heat-et. Az egyik legjobb gyilkossági nyomozócsoportot vezető kemény, szexi és vérprofi Heat szenvedélyesen keresi az igazságot. Szinte megoldhatatlan nehézségek elé állítják, amikor főnöke a nyakára ülteti a bulvármagazinok sztár-újságíróját, Jameson Rook-ot, aki a New York elitjéről írandó cikkéhez gyűjt anyagot. A Pulitzer-díjas Rook belevaló, és jóképű fickó, de Heat-nek nem csupán a férfi kotnyeleskedése és okoskodása okoz gondokat. Miközben közösen igyekeznek felgöngyölíteni az ingatlanmágnás meggyilkolásának rejtélyes ügyét, a nyomozónő rájön, hogy szembe kell néznie a kettejük között kipattant szikrával is….ami pedig forróan süt.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 286
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 350 gr
Sorozat: FEKETE MACSKA REGÉNYTÁR
Fordító: Szabó János Lajos

SZERINTEM... Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre (már Kanadába is úgy mentem 3 éve, hogy az akkori kettő megjelent Castle-könyveket muszáj beszereznem – cirka 50 dollárom bánta –, ám angolul valamiért kimaradtak). Nem sajnálom, hogy ennyit vártam, és hogy magyarul akadt a kezem ügyébe, mert fantasztikus volt.

Bennem volt a félsz, hogy szeretem a Castle-t (a sorozatot), de mi van, ha a kedvenc írónk által írt regények nem jönnek be? Nos, ahogy haladt előre a történet, egyre inkább olyan érzésem volt, mintha a sorozatot olvasnám, talán pont emiatt is tetszett annyira. És mert akárki is írta (Richard Castle van feltüntetve szerzőnek, de az eredeti szerző személyét a mai napig homály fedi), a Nathan Fillion által játszott karakter teljesen visszajön a sorokon keresztül.

De akkor magáról a könyvről is ejtek néhány szót. A csodás Nikki Heat (Kate Beckett) bemutatásával kezdődik, és persze egy bűnügyi helyszínnel, ahova a kis csapat kiérkezik, a nyakukon loholva Rook-kal, aka Castle-lel. Ha úgy nézem a regényt, mint krimi, és minden mástól elvonatkoztatok, akkor is azt mondom, hogy egy remekül felépített, többszörös bűnüggyel van dolgunk, talpraesett nyomozókkal, és egy fordulattal a végén. Kíváncsi természet vagyok, szóval ilyenkor mindig latolgatok, hogy ki lehet a tettes, de számomra egyáltalán nem derült ki, a végén pedig bumm (ahogy Ochoa is bebummozott, az egyik kedvenc részem :D). Külön tetszett, hogy az író nem csak egy ügyet dobott be, hogy nesztek, rágódjatok rajta egész végig, hanem több váratlan fordulat is volt benne, amire nem számítottam, révén úgysem lehet olyan nagy durranás, mert általában a sikersorozatokhoz kötődő könyvek mindig rosszabbak, mint a széria. A történet végig lekötött, izgalmas és fordulatos volt, méltó az anyasorozathoz, bravó!

Viszont nem tudok és nem is akarok elvonatkoztatni a sorozatos háttértől, úgy pedig azt mondom, hogy mégjobb, mintha csupán csak mint könyv, mint történet vizslatnánk a Heat Wave-et. A szereplők neve miatt egy kicsit trükkös, de abszolút hasonlóak a sorozatbeli nevekhez, nem lehet eltéveszteni, hogy ki-kicsoda. Remek ötletnek tartom, hogy kiadták a regényeket, és nem csak a sorozatban léteznek, annak pedig nagyon örülök, hogy a minőségre is rámentek. Plusz pont, hogy a Fillion-féle Castle tipikus, 1.-2.-3. évados fantáziáit írja le Heat-tel, azaz Beckettel :D 

Illetve egy észrevétel a fordítással kapcsolatban: Heat komoly nyomozó, 29 éves nő, tiszteletbeli tagja a rendőrségnek stb. stb., ám mégis amikor nem a nevén utalnak rá, akkor folyton lány az elnevezése. Majdnem 30 évesen, vezető nyomozóként már nem hiszem, hogy annyira lány, inkább nő, ez picit zavart. Illetve a folytonos pamlag. Miért nem kanapé? A pamlagra mindig azt hittem, hogy valami pokrócra heverednek le....

Szóval Castle rajongók, eme darab kötelező olvasmány!

Értékelésem: 9/10

Felkeltette a figyelmed? Érdekel?Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése