2014-08-16

Joe Hill – Szarvak

FÜLSZÖVEG: Ignatius Perrish egy részeg éjszaka után arra ébred, hogy irtózatosan fáj a feje… és a tükörbe nézve azt látja, hogy szarvak nőttek a halántékán.

Ig először azt hiszi, hallucinál, a gyász és a harag elvette az eszét. Hiszen az utóbbi egy évet a maga privát purgatóriumában töltötte: egy esztendővel ezelőtt erőszakolták és gyilkolták meg brutális módon, felfoghatatlanul a szerelmét, Merrin Williamset. A teljes idegösszeomlás is szinte természetes lenne nála. Csakhogy ezek a szarvak valódiak…

Azelőtt Ig a boldogok gondtalan életét élte: gazdag szülők gyermekeként, tévésztár báty öccseként megvolt mindene, pénz, biztonság, megbecsülés. Megvolt mindene, sőt annál több is – Merrin szerelme, akivel együtt osztoztak romantikán, diákkori felelőtlenségeken, egy csakis kettejüknek kijutó, varázsos kalandon.

Merrin halálával mindez oda lett. Noha Ig volt az egyetlen gyanúsított, bíróság elé sohasem került, de fel sem mentette soha a kisváros, Gideon közvéleménye: persze hogy azért úszta meg, mert befolyásos szülei vannak! Mintha mindenki elhagyta volna Iget, még az Isten is. Talán csak egyvalaki nem: a benne lakozó ördög…

És most, ezekkel a szarvakkal, Ig rettenetes erőre tesz szert – olyan tehetségre, amellyel végre kinyomozhatja, ki ölte meg Merrint, ki tette tönkre az életét. És bosszút állhat. A templomba járás, az ima nem segített. Jöjjön hát a Sátán!


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 504
Borító: KARTONÁLT
Súly: 350 g
Kiadás éve: 2012
Fordító:  Uram Tamás

SZERINTEM: Röviden és tömören a véleményem az, hogy nagyon tetszett. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a könyv pont akkor került hozzám, amikor már nem bírtam tovább várni az elolvasásával. Sok jó véleményt olvastam és hallottam a könyvről, hogy az alma nem esett messze a fától (bizony-bizony, Jo(s)e(ph) Hill(storm King) a Mester, azaz Stephen King fia), és első regényével bumm bele, rögtön nagyot alkotott.

Szarvak. A fülszövegből kiderül, hogy Ig Perrish rejtélyes módon szarvakat növesztett, hogy még mindig egy éve meggyilkolt barátnőjét, Merrin Williamst gyászolja, és tulajdonképpen fenekestül felfordult az élete. Viszont más részt számomra semmit sem mondott a fülszöveg, és nagyon kíváncsi természet lévén fúrt a kíváncsiság, hogy oké, megvan az alaphelyzet, de mégis merre megy el a történet? A cselekmény három napot ölel fel, illetve rengeteg, 10 évvel ezelőttre való visszaemlékezést olvashatunk. A könyvben nem a ki, hanem a miért a legfontosabb kérdés Merrin gyilkosságával kapcsolatban, amely az alfája és omegája a történetnek. Az elkövető személyét egészen az elején felfedi előttünk Hill, de akkor még elképzelni sem tudjuk, hogy hogyan lehetett képes rá. Később viszont kétségeim támadtak, hogy Ig és a gyilkos közül valójában ki is maga az ördög...A tíz évvel ezelőtti történésekben rengeteg vallási szál van (a jelen történéseiben is találunk ettől függetlenül szép számmal), ami nekem bevallom nem igazán tetszett, de ezt azt hiszem, hogy a történet vége, és Ig eszmefuttatásai kompenzálták. Merrin és Ig megismerkedése, majd  szerelmük kibontakozása egy tökéletes romantikus regény alapja is lehetne, viszont Glenna és Lee jelenléte elegendő feszültséget szül ahhoz, hogy mégse így legyen. A flashbackek a jelen eseményeivel váltakoznak, többségben vannak, és remekül bemutatja négy fiatal életét az ártatlanságtól a tönkremenetelig, viszont még így sem lepleződik le a nagy titok. Javarészt Ig visszaemlékezéseiből állnak az emlékek, a kirakós utolsó, és legfontosabb darabkái pedig nem az ő emlékei, hanem a gyilkosé, illetve a bűnpártolóé, aki akarata ellenére lett tettestárs. A legutolsó darabka pedig Merrin hagyatéka, amely merőben más megvilágításba helyezi az eseményeket.

Több helyen olvastam, hogy nehezen indul be a könyv, és az első száz oldalon túl kell lendülni, de szerintem nem így van. Annyira lehetetlen helyzet, hogy valaki homlokán egyik napról a másikra szarvak nőnek ki; hogy ha az emberekkel beszél, akkor minden mocskos titkukat szemrebbenés nélkül kiteregetik (kicsit a True Blood-os bűvölésre emlékeztetett), ezért már csak eme puszta tény miatt is minden fennakadás nélkül a könyv egyharmadát egyszuszra befaltam, illetve hogy rettentően fúrta az oldalam, hogy mit lehet ebből kihozni. Nos, egy remek könyvet, az biztos. Mint említettem, egy elég lehetetlen alapszituációval indít Hill, viszont ami az események mögött van mégis emberi, valóságos, és talán ettől lesz borzongató az egész regény. Mindenféle spoiler nélkül a végkifejlet is tetszett, Ig "megoldása", Merrin "titka", illetve ahogyan az egyik legsemlegesebb karakterből egy szívmelengető alakot hozott ki az író. A Szarvakat nem mondanám nehéztüzérségnek, de azt hiszem, Hillben benne van a papa által megteremtett világ, és zsigeri horrort is el tudok képzelni a tollából a későbbiekben.

Értékelésem: 10/10


A Szarvakból 2014 őszén mutatják be a filmadaptációt Daniel Radcliffe és Juno Temple főszereplésével, amire a magam részéről biztosnak tekintem a részvételt. Kíváncsi vagyok, hogy a mozivásznon mennyire köszön vissza a könyv, hogy mennyiben térnek el tőle, illetve bizonyos jeleneteket hogyan adnak vissza. Mozizás előtt viszont javaslom a könyvet :)4 megjegyzés:

 1. Annyira el akarom mostmár olvasni :) De előbb még be kell fejeznem az Atlantisz gyermekeit...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vagy a kettőt együtt is megoldhatod ha olyan, én már a Susannah dala végén jártam, amikor megvettem a Szarvakat, de nem tudtam annyit sem várni, hogy végezzek az előbb említett könyvvel :D

   Törlés
 2. Amikor múltkor kitetted, miket vettél, helyből ezen akadt meg a szemem, és reméltem egy mielőbbi kis bemutatót róla. Kár volt, mert most nőtt a listám eggyel, pedig, már azt hittem, hogy végre stagnálni fog. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Plusz egy könyv sosem baj, plusz most ugye akciós is, ami nagy sszerencse :D

   Törlés