2014-08-23

Stephen King (mint Richard Bachman) – Blaze

FÜLSZÖVEG: Megindító, tragikus eset: egy jóravaló, okos kisfiút apja részegségében súlyosan bántalmaz, amelynek maradandó következményeit a fiú élethosszan cipeli. Amikor megismerjük, huszonéves, esetlenül nagydarab fickó, horpadásos homlokkal, túlságosan is lomha észjárással. Faragatlan, bivalyerõs óriás, ugyanakkor a légynek sem tudna ártani. Nem, ha életének döntéseit magamaga bírná meghozni… de valahogy mindig kicsúszik a kezébõl a gyeplõ. Mentora évek óta George, a kisstílû bûnözõ, az õ utasításait hajtja végre közös balhéikban.

Ám egyszer végre a sarkára áll, elszánja magát, hogy egyedül is boldogulni fog ifj. Clayton „Blaze” Blaisdell. S mi tanúi lehetünk egyszemélyes vállalkozása aprólékos megtervezésének, gondos kivitelezésének és kimenetelének. Blaze élete nagy dobása – egy gyermekrablás, milliós váltságdíjjal. Ahogy szorul körülötte a hurok, és hibát hibára halmoz, azt veszi észre, hogy a fejében idõrõl idõre megszólal a már halott George, az utolsó pillanatban mindig elhárítva a közeledõ katasztrófát…

Stephen King íróasztala mélyérõl ásta elõ ifjúkori írását, a Blaze eredeti kéziratát. Nem találta rossznak, s némiképp átdolgozva, álnéven, mint Richard Bachman, közrebocsátotta, tisztelgésül Steinbeck: Egerek és emberek-je elõtt. A párhuzam óhatatlan és sokatmondó: King álnéven is élete egyik legjobb mûvét írta meg.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 254
Súly: 320 g
Kiadás éve: 2009
Fordító: Bihari György

SZERINTEM: Tragikus, megindító, és szívszaggató a történet, számomra pedig méginkább szívfájdító, hiszen egy okos, könyvmoly fiúcskáról van szó, belőle lesz Blaze, a nagy melák, aki – ahogy a fülszöveg is írja – önszántából a légynek sem tudna ártani, ám folyton rossz társaságba keveredik, és kihasználják az átlagosnál jóval nagyobb erejét.

Nagyon tetszett, hogy noha Blaze története napjainkban játszódik, és elsőre nem sok szimpátia gyullad az emberben iránta, de ahogy közben megismerjük a múltját – hol ezt a részletét, hol azt –, és szépen lassan körvonalazódik, hogy milyen történések alakították a sorsát, megszakad a szívünk, hogy ha máshogy alakult volna, akkor mennyire más lehetett volna az élete. Spoiler nélkül ennyit írnék, mert bármilyen részletbe ha belemegyek, akkor esetlegesen olyan mozzanatokat fednék fel, amit nem mindenki olvasna szívesen.


Nem sokon múlott, hogy King megtartja a fióknak eme történetet; 1975-ben vetette papírra, ám csak 2007-ben adta ki, akkor is átdolgozva. Ugyan elég rövidke a maga 250 oldalával, ám mégis ütős, semmiképp se hagyja ki senki, aki akár csak egy kicsit szereti Kinget.

Értékelésem: 9/10

2 megjegyzés:

  1. Miattad állandóan újabb és újabb könyvek kerülnek fel a listámra... Ejnye! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háthát, King bácsi ritkán alkot rosszat, az ő érdeme a listabővülés :D

      Törlés