2014-08-22

Stephen King – Susannah dala (A Setét Torony 6.)

VIGYÁZAT! Maga a fülszöveg spoilert tartalmaz!
FÜLSZÖVEG: Roland és harcostársai segítségével Calla Byn Strugis lakosai elsöprő győzelmet arattak a Farkasok felett. Ám örömükre árnyék vetül: az ünneplés forgatagában Susannah eltűnt az Ajtó Barlangja irányában. Eddie kétségbeesése határtalan, hisz feleségénél minden percben megindulhat a szülés. A ka-tet nem tétlenkedik – az asszony után erednek. Callahan atya és Jake 1999 New Yorkjába jut, ahová Susannah is került. A asszony hasadt személyiségében most Mia vette át a vezér szerepét, mindenáron magának akarja a születendő gyermeket. „Kettejük” párharcában egyelőre egyikük sem győzedelmeskedhet, hiszen Mia tudja, hová kell menniük, ám Susannah nélkül nem boldogul ebben a számára ismeretlen világban. Vitáik során kiderül, ki az erőszakban fogant gyermek valódi apja, és Susannah-t letaglózza a felismerés… 

Az atya és Jake kétségbeesetten keresik társnőjüket, aki Mia parancsára a Dixie Malac nevű kocsmába ment, hogy ott szülje meg gyermekét, mohó vámpírok karéjában… 

Eközben Roland és Eddie 1977-ben, Maine államban bolyong, véres küzdelembe bonyolódva régi ellenségeikkel. Útjuk során összefutnak „teremtőjükkel”, egy Stephen King nevű íróval is… 

A Setét Torony, minden világok pillére pedig egyre jobban inog…

INFORMÁCIÓ:

Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 442
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Kiadás éve: 2005
Fordító: Bihari György

VIGYÁZZ! Ha nem olvastad még A Setét Torony-sorozatot – de szeretnéd , vagy már belekezdtél, és nem szeretnéd tudni, hogy mi történik a harcosokkal, akkor csak az első és az utolsó bekezdést olvasd el!
SZERINTEM: Nagyon tetszett a Susannah dala, amely egy kicsit kilóg A Setét Torony-ciklusból, de mégis a szerves részét képzei. A sorozat hatodik része leginkább New Yorkban játszódik 1977-ben és 1999-ben. 1977-be Eddie és Roland térnek vissza a mi világunkba, ahol egy majdani híres íróval, egy bizonyos Stephen Kinggel beszélgetnek, illetve rábírják, hogy folytassa A harcost (A Setét Torony 1.), ezzel pedig a kis csapat életét. Míg a fiúk Maine-ben (Lovell-ben, a Teknőshát úton) Kingnél időznek, addig 1999-ben első körben Susannah és Mia (kiegészülve Odettával és Dettával – Dettát imádom, szerintem King legjobb karaktere) indul el a kis fickót megszülni, az ő nyomukba ered Jake és Callahan atya.

Számomra az egész sztori (de leginkább Roland esete) olyan, mintha a Jöttünk, láttunk, visszamennénk 1-2. című filmet olvastam volna, legalábbis az alapkoncepció, ahogy a harcosok ott állnak a modern New Yorkban, és nem kicsit lógnak ki a jelenkorból. 

Roland és Eddie látogatása Stephen Kingnél elsőre elég bizarrnak tűnt, de aztán megbékéltem vele. Az előző részben, a Callai farkasokban előjött a Borzalmak városa című könyv, az nem igazán tetszett, és a Kinggel való találkozás talán még ezen is túlmegy, de ha azt nézzük, akkor ez a Mester fő műve (mármint ez a ciklus), szóval belefér ő is a történetbe. A maine-i szálat az író "naplóbejegyzései" teszik teljessé, ami számomra kicsit olyan 21. századi tiniblognak hatott a nyelvezetében és stílusában, és habár nyilván nem egy személyes naplóból lett beollózva, azért tisztán kivehető azokból az oldalakból, hogy mennyire kicsin múlott, hogy A Setét Torony-sorozat megszülessen, és ne csak A harcos létezzen belőle.

Jake és Callahan atya (igen Callahan a Borzalmak városából) Susannah megmentésére érkeztek New Yorkba, de nem tettek túl sokat az ügy érdekében. Jake-et és Csít nagyon kedvelem, és az ő részeik is szórakoztatóak voltak, de ahogyan a Puszta földeket, a Susannah dalát sem fejezte be King... Szóval mi lesz a teknőssel?! Susannah, Mia, Odetta és Detta pedig világra hozza a kis fickót, és itt vége is szakad a történetnek, ami szerintem csúnya húzás volt Kingtől. Pattanásig feszítette az idegeinket, aztán a legfontosabb résznél abbahagyta... Majd pedig a végén azt taglalja, hogy megteheti. 

Szerintem kicsit az előszobája volt az utolsó kötetnek, amikor nem tudtunk meg semmi eget rengetőt, csak ki lett bontva néhány dolog, megtörtént, amiről egyébként is sejtettük, hogy meg fog, és ennyi, kész vége. Talán ezzel is az volt a célja Kingnek, hogy minél inkább felcsigázzon az utolsó körre, viszont úgy vélem, aki olvasta az első hat részt, az nem fogja kihagyni a hetediket sem. Személy szerint nagyon várom az utolsó felvonást, ahol a piros virágágyással borított Setét Tornyot pillanthatjuk meg.

+ 1 dolog, ami kicsit stilisztika: rettentően tetszett, hogy nem fejezetekre volt bontva a könyv, hanem stanzákra :)


Értékelésem: 8/10

Kapcsolódó bejegyzések:
Stephen King – A Setét Torony (a sorozatról általában)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése