2014-09-09

Stephen King – Tom Gordon, segíts!

FÜLSZÖVEG: A kilencéves Trisha McFarland nem érzi túl jól magát. Szülei nemrég váltak el, ő és a bátyja az anyjukkal maradtak, másik városba költöztek. Pete, aki amúgy is szenved a kamaszkor problémáitól, folyton vitatkozik az anyjával. Nagyon nyomasztó otthon a légkör. Trishának rettenetesen hiányzik az apja. Szombatonként az anyjuk kirándulni viszi őket. Ezúttal a maise-i erdőkbe. Trisha letér az útról és eltéved – Pete és az anyja észre sem veszik, szokás szerint vitatkoznak. Megelevenedik minden gyerek rémálma: egyedül bolyongani a rengetegben, ahol annyi veszély leselkedik ránk – alattomos rovarok, szúrós bokrok, a kígyókról és vadállatokról nem is beszélve… Hát még ha egy szörny figyeli az embert, minden lépését kíséri, ott liheg a nyakában… A kislány egyetlen társa a kis rádiósmagnója. Esténként baseballmeccset keres rajta, mivel nagy Red Sox-rajongó. Kedvence a verhetetlen befejező dobó, a jeges nyugalmú Tom Gordon, aki az utolsó pillanatban megmenti a vesztésre álló meccset is. Hozzá fohászkodik Trisha, hogy segítse meg… Stephen King, a feszültségkeltés nagymestere és a gyermeki szorongások jó ismerője félelmetes atmoszférát teremt: az olvasó úgy érzi, ő maga kóvályog az ijesztő vadonban…

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 256
Borító: FŰZVE
Súly: 180 g
Kiadás éve: 1999, 2000, 2006
Fordító: Bihari György

SZERINTEM: Nagyon érződik, hogy King merengősebb, lágyabb időszakában íródott a könyv, viszont mindezzel ellentétben mégsem lanyha, unalmas a történet, vagy az írás. Nem a megszokott King, az biztos, viszont nagyon tetszett.

Adott Trisha a családi gondjaival, majd ezt megfejelve eltéved az erdőben. Eleinte nem tűnik borzongatónak az alapsztori, naívan azt lehet hinni, hogy vagy happy end lesz, és hazatalál, vagy Kinget tekintve valami csúnya, gomosz dolog jön, és ennyi volt, de előtte még pattanásig feszíti az idegeinket a Mester.

Nos, is-is. Elég rövidke történet a maga 250 oldalával, viszont nekem valamiért rágósabb, meregősebb volt. Hiába, szerintem öregszem, és valahol egyre nyomasztóbban hatnak rám a gyerekekkel kapcsolatos horrorsztorik. A történet első fele pörgött, optimistább hangvételű volt, mint a második fele, és a kislány is jól volt, aztán hirtelen ugrottunk egy nagyot (pár napot, de ez egy 9 éves gyereknek rengeteg étlen-szomjan az erdőben), majd pedig a főhős túlélése volt a tét, mindezt megfejelve a folyamatosan, és egyre nagyobb mennyiségben adagolt feszültséggel, amely egy szörny képében érkezett. A könyv befejezése tetszett (nem lövöm le a poént, nem szoktam), ez is kicsit szokatlan Kingtől, számomra megható volt.

Rémmesének kategorizálnám, mert nem tartom igazi horrornak (tudom, tudom, magas az ingerküszöböm), viszont a maga nemében kiváló történet, King bácsi úgy tűnik, nem tud mellélőni. Szóval csak a szokásos: ha hasonlóhoz van kedvetek, akkor mindenképpen ajánlom.

Értékelésem: 10/10


A könyv az Antikvárium kínálatából is megrendelhető (én is onnan vásároltam egy szuper augusztusi akcióban :))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése