2014-10-26

Camilla Läckberg – Jéghercegnő (Fjällbacka 1.)

FÜLSZÖVEG: A fiatal nő a kádban feküdt. Körülötte a vízen jéghártya csillogott. Csuklói felvágva, a kövezeten vérfoltok. Így találnak rá a holtan is gyönyörű Alexre, akiről csakhamar kiderül, hogy nem magával végzett, hanem gyilkosság áldozata lett. Vajon kinek lehetett útjában ez a kiskorától fogva különösen viselkedő, visszahúzódó nő, akit férfiak és nők egyaránt csodálattal vettek körül? Arra lehet számítani, hogy hamar meglesz a tettes, hiszen a színhely egy tengerparti kisváros, ahol mindenki mindenkit ismer. Vagy csak úgy tűnik… Patriknak, a rendőrtisztnek és Ericának, az írónőnek azzal kell szembesülnie, hogy fogalmuk sem volt, kikkel élnek együtt, milyen titkokat rejtegetnek a takaros házak, s hogy ki volt valójában az áldozat, akit pedig gyerekkoruktól ismerni véltek.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Animus Kiadó Kft. 
Oldalak száma: 272
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly:290 g
Kiadás éve:2009 
Sorozat: SKANDINÁV KRIMIK 
Fordító:Torma Péter

SZERINTEM: Vegyes érzelmekkel viseltettem kompletten a könyv iránt, mert egy szuper történet, de volt benne egy csomó hiba. Viszont inkább kezdem a pozitív dolgokkal.

Nagyon kíváncsi voltam Läckbergre, mert sokat olvastam róla – leginkább jót –, és nem akartam kimaradni az élményből. A Jéghercegnő szerintem fantasztikus, és nagyon erős kezdés volt tőle, egy részt a Fjällbacka/Peter Hedström sorozaté, más részt mint írói kezdés, mert hogy Camillának ez volt az első könyve.

A történet szép, kerek, külön tetszett, hogy mindenki kapott valamilyen lezárást (célzok itt például Eilertre, aki megtalálta Alex holttestét), továbbá hogy a mellékszereplőkről is kaptunk némi információt – nem sokat, de annyit minimum, hogy megértsük az összefüggéseket. Szerintem ezekkel a leírásokkal, bemutatásokkal sem volt túl sok, nem éreztem, hogy benne lett volna a kapkodás, hogy minél többet belezsúfoljon, számomra pont tökéletes volt ez a cselekmény, a történetvezetés. Sokan ebbe kötöttek bele, szerintem ez csak edzettség kérdése (mondjuk nekem egy A Paganini-szerződés vagy a Game of Thrones-sorozat után meg sem kottyant ennyi szereplő).

A sztori nekem kicsit ott sántított úgy a közepéig, hogy Erica, az író/újságíró kezd el nyomozgatni úgy, hogy közben a rendőrség is jelen van természetesen. Szerencsére Erica gyorsan "leállt", és inkább csak a kíváncsi, unatkozó háziasszony benyomását keltette a későbbiekben, nem az önjelölt nyomozóét. Ezzel szemben Patrik Hedström karaktere olyan fejlődésen ment keresztül ez alatt a néhány oldal alatt, hogy öröm volt nézni. Engem kicsit Gus Grimly-re emlékeztetett a Fargo-ból, Erica pedig mintha a Molly-ja lett volna, maradva a sorozatnál :) Mivel nem olvastam a további köteteket (spoilereket sem), így ha akarnék sem tudnék spoilerezni, szóval szerintem Patrikot előléptetik, a továbbiakban pedig az ő társaságát élvezhetjük majd leginkább a nyomozások közben.


Patrik Hedström és Erica Falck, azaz Niklas Hjulström és Elisabeth Carlsson, a regény alapján készült filmsorozat főszereplői

A Jéghercegnő többi szereplője is nagyon tetszett, mostanában ugye elég sok bajom van azzal, hogy nincsenek a karakterek kidolgozva, csak morzsákat kapunk belőlük. Nos, Läckbergnek tapsot, a mellékszereplőit is kidolgozta, de nem is akárhogy! Imádtam a karakterek árnyaltságát, hogy semmi és senki nem olyan, mint ahogy az ember elsőre gondolná; le a kalappal, tényleg.

A történetvezetésben azt is nagyon szerettem, hogy ha Erica vagy Patrik rájött valamire, akkor nem lettek az információk azonnal felfedve, hanem megvárakoztatta az olvasót az írónő, illetve a gyilkos kiléte tényleg annyira összetett, hogy az elején még egyáltalán nem tudnánk kitalálni még akkor sem, ha szeretnénk. De hát ki szokott ilyet csinálni, hogy találgat? Természetesen én :)

Szintén hatalmas pozitívum, hogy nem csak arra éleződik ki a történet, hogy Alex gyilkosát keresik, hanem arra is, hogy mi állhatott a háttérben, mi történt a múltban, szóval az emberi oldalról is kapunk képet, a szereplők sorsáról, így pedig érthetőbb, hogy miért olyanok egyesek, amilyenek. A múlt és jelen kapcsolatának számomra egyik legtetszetősebb mozzanata az volt, amikor a könyv körülbelül 2/3-ánál szépen lassan kerültek a helyükre a kirakós darabjai, és már-már azt hihette az olvasó, hogy tudja, ki a gyilkos, de aztán egy suhintással elvágták a szálat. Szeretem, amikor nincsenek leírva a dolgok, hanem olvasás közben jön a "megvilágosodás". :)

A Jéghercegnő továbbá bővelkedett kávézásban, ez nagyon szembetűnő volt. Végre egy svéd könyv, amelyben nem palástolják a kávéfüggőségüket a szereplők, és jó svéd emberekhez méltóan a kommunikáció szerves részét képezi egy bögre fekete.

Értékelésem: 10/10


7 megjegyzés:

 1. Valóban erős kezdés első könyvnek, de jó! Nekem is tetszett ez a krimije. Voltak fenntartásaim a hölggyel kapcsolatban, de szánom-bánom, elismerésem neki. Végig elolvastam ezen a nyáron az eddig megjelenteket, hát tud. Kerek és ütős történetek. Az utolsó az Eltitkolt életek főleg jó lett.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én most gondolkodtam el rajta, hogy lehet nem is könyvtárból kellene elolvasni, hanem szép sorjában meg kellene vásárolni a sorozatot, mert tetszik ám nagyon. Az ilyen könyveknek pedig a polcomon a helyük. :)

   Törlés
 2. Sziasztok, nekem nagyon tetszett a Jéghercegnő, egy nap alatt elolvastam. Rá fogok állni a könyveire. A 2. rész, a Predikator, utána a Kőfejtő, s mi jön utána? Mintha a német oldalon másképp láttam volna...9 része van a sorozatnak. Ez nálunk is mind megjelent?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Ez a sorrend: 1. Camilla Läckberg: Jéghercegnő
   2. Camilla Läckberg: A prédikátor
   3. Camilla Läckberg: A kőfejtő
   4. Camilla Läckberg: Vészmadár
   5. Camilla Läckberg: Eltitkolt életek
   6. Camilla Läckberg: A hableány
   7. Camilla Läckberg: A toronyőr
   8. Camilla Läckberg: Ártatlanok

   Jelenleg ezek jelentek meg magyarul a Moly.hu adatai szerint :)

   Törlés
  2. A Prédikátor-t nem tudom megszerezni. Könyvtárban nincs meg, antikváriumban, könyvesboltban csak előjegyezhető. Valami tipp, hol nézzem még meg?

   Törlés
  3. Másik könyvtárban nézted esetleg? Nagyobb városokban biztos, hogy megvan (Szegeden a TIK-ben 100%, én is onnan vettem ki), vagy talán a kiadó honlapján nézd meg, hátha náluk van pár elfekvő példány, amit meg lehet vásárolni, illetve e-könyvben esetleg, amennyiben elérhető :)

   Törlés
 3. Szia! El tudom kuldeni pdf-ben a predikatort, ha megadod az email cimed :)

  VálaszTörlés