2014-12-06

Camilla Läckberg – A prédikátor (Fjällbacka 2.)

FÜLSZÖVEG: A skandináv krimi királynője, Camilla Läckberg második magyarul megjelenő kötetét tartja kezében az olvasó. A helyszín ezúttal is Fjällbacka, ez a szép fekvésű, csendes városka, ahol húsz évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt két fiatal lány. Véletlen-e csupán, hogy csontjaik most épp azon a helyen kerülnek elő, ahol egy játszadozó kisfiú egy nő ruhátlan holttestére bukkan? Az eset mélyen megrázza a városka lakóit. Patrik Hedström nyomozó figyelmének középpontjába egy különös család kerül. A Hultok között összeférhetetlen alakok, vallási fanatikusok de bűnözők is akadnak. A gyanúsítottak listája hosszú, ám az idő kevés. Vajon melyik sötét családi titok vezet el a tetteshez…?
INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Animus Kiadó Kft. 
Oldalak száma: 316
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 330 g
ISBN: 9789633240113
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2010 
Sorozat: SKANDINÁV KRIMIK 
Fordító: Torma Péter
Eredeti cím: Predikanten

SZERINTEM: Erica és Patrik világa, és hú, sokkal jobb, számomra sokkal tetszetősebb, mint a Jéghercegnő :) Kellemes meglepetés volt, hogy egy olyan szintre számítottam, mint az első rész, és sokkal jobbat kaptam. Talán ha azt mondom, hogy kifinomultabb, és lazább, akkor az az ide illeszkedő kifejezés.

A prédikátor, maga a cím is beszédes azzal kapcsolatosan, hogy bizony egy vallási témát boncolgat a könyv. Vagyis egy mélyen vallásos famíliát. Általában erre érzékeny vagyok, és nem szeretem, ha túl sokszor kerül elő ez a téma, de Läckbergnek sikerült megoldania úgy, hogy az utolsó néhány oldalt leszámítva ne legyen sok, még nekem sem. Szóval a Hult család köré épül a történet, akikben nekem az volt a zavaró, hogy annyian vannak, mint az oroszok hogy sosem tudtam, hogy ki kinek a mije, ez a szereplő melyik ág, stb. Szóval néha sikerült belezavarodni, de a végére már pro lettem Hultékból. Emiatt az elején nem is igazán tudtam, hogy kit miért hallgatnak ki, néha sikerült elveszítenem a fonalat is, és pont ebből kifolyólag volt egy-két ilyen jééé, Patrik rájött-dolog, amikor csak néztem, hogy mi van, mert nekem nem esett le. Szóval ez elég zavaró volt.

A kibogozhatatlan családi dolgokat viszont nagyon jól ellensúlyozta az az érzésem, hogy Läckberg mintha ellazult volna az első sikerek után, mintha elengedte volna magát, és nem volt benne semmiféle görcsös megfelelni akarás, egyszerűen csak írt. Ennek következményeképp pedig elég sok humoros, ironikus és szarkasztikus elszólást találtam a könyvben, mint leírásként, mind párbeszédként, amin meg is lepődtem, de nagyon tetszettek. Számomra ezek nagyon sok pluszt tettek hozzá a könyvhöz, és ez is az egyik összetevője volt annak, amit úgy nevezünk molyos körökben, hogy "csak még egy fejezetet"... :D  

Az SVT által készített tévéfilm plakátja. A Patrikot
alakító színész egyébként ugyan az, aki a
Millennium-trilógiában az ügyészt játszotta :D
Mondjuk én Hedströmöt egy csöppet
fiatalabbnak képzeltem.
A krimi része, a nyomozás korrektül fel volt építve, és nem is lett lebutítva a nesztek itt van egy hulla meg két csontváz résszel, hanem újabb és újabb bűncselekmények láttak napvilágot Fjällbackában. Viszont éreztem némi ellentmondást ott, amikor felemlegették, hogy ezelőtt csak betörés és lopás ügyekben nyomozgattak, ilyen horderejű üggyel még nem találkoztak, és milyen nagy falat nekik. Patrik szinte egyedül vitte a hátán a nyomozást, de azért segítői is akadtak, de még így is olyan furcsa volt, hogy a kis "zöldfülű" kapja meg a nyomozás vezetését, és természetesen megoldja a feladatot (mert hát az ilyen könyvekben ez borítékolható általában...). A rendőrök közül amilyen ellenszenves volt most is, meg a Jéghercegnőnél is Ernst, most annyira szimpi lett :D Na nem változott meg gyökeresen, sőt, csak valahogy a szívemhez nőtt, pedig általában nem az antihősöket pártolom.

Erica és Patrik, illetve Anna. Avagy a személyes rész. Hát-hát. A tipikus anyu otthon van, apu dolgozik, meg ott van Anna is. Számomra kicsit idegesítő volt Erica folytonos nyávogása arról, hogy a vendégek halálra idegelik, meg az is kicsit furcsa volt, hogy csak hirtelen betoppantak. Pedig a svédek halovány emlékeim szerint ilyet nem szoktak csinálni – bár mondjuk Svédországban kánikula sem nagyon szokott lenni. Az első garnitúra vendég kipaterolásán röhögtem egy jót, a másodikoknál meg nem értettem, hogy ha Erica egyszer már a sarkára állt, akkor miért nem tette meg még egyszer? Kicsit el lett ez túlozva véleményem szerint, mint a svéd nyár a kánikulával. Anna pedig számomra hab a tortán a túlzások terén. Tudtommal mind Svédországban, mind a másik két skandináv államban (Dániában és Norvégiában) nagyon keményen lépnek fel a családon belüli erőszakkal szemben, tehát hasonlót nem hiszem, hogy el lehetett volna játszani "igaziból" – és nyilván az a lényege a dolognak, hogy csak egy kicsit is el lehessen hinni, hogy ilyen megtörténhet. Amit pedig Anna A prédikátorban tett, mint "megoldás", nos, vessen magára. Csak annak örülök, hogy nem sok szerep jutott neki.

A könyv vége pedig számomra meglepetés volt, de ha azt nézzük, hogy mennyire belekavarodtam abba a díszes kompániába, akkor talán nem is annyira meglepő, hogy egyiket sem tudtam volna a másikhoz csatolni. A végén elég sok a vallási blabla, amit nem tudtam hová tenni, de szerencsére a tanumshedei rendőrök sem, szóval biztosan nem voltam vele egyedül. Össszességében tetszett A prédikátor, és tényleg elég nagy fejlődést véltem felfedezni az írónő stílusában. 

Értékelésem: 10/10


4 megjegyzés:

 1. Nyilván a Jéghercegnőt is be kell szerezzem majd, mert most esett le a posztodból, hogy ez bizony a második rész :D :D :D :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Iiigen, ez a második része a sorozatnak :D Skandináv szerzőknél nagyon érdemes a Molyt figyelni, hogy nehogy véletlen belefussunk egy sorozat sokadik részébe, bosszantó lehet. Bár itt inkább Erica és Patrik kapcsolata, ami folytatásos, a nyomozások nemigen :)

   Törlés
 2. Szia!
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy nem tudod, hol lehet beszerezni? Nagyon kedvet kaptam hozzá de csak ebookban találom, amit a szemem nem bír. :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Első körben Líra, Libri, Alexandra webshop? Ha egyiken sincs, akkor esetleg a kiadó webshopjában nézd meg :) Mondjuk én speciel könyvtárból olvastam, az is jó opció lehet, illetve az ekönyv (ekönyvolvasóval olvasva) nem bántja a szemet, mert nekem is vannak gépen olvasós bajaim, de a Kindlimmel semmi ilyesmi nem fordult még elő.

   Törlés