2014-12-24

Charles Dickens – Karácsonyi ének

FÜLSZÖVEG: „Mi egyéb nektek a karácsony, mint az az idő, amikor számlákkal kell fizetni pénz nélkül; amikor egy évvel öregebbek vagytok, de egy órával sem gazdagabbak…?” – gúnyolódik Scrooge úr, minden idők irodalmának talán legfösvényebb, legkellemetlenebb figurája. „Humbug” – mondja megvetően a nyomorultak szent áhítatára Ám csodálatos látomásai nyomán a nagy Ünnepre még az ő gonoszsága is megváltásra lel, a múlt és a jövő képei rádöbbentik sivár jelenének ostobaságára. 

A nagy angol mesemondó legszebb története az 1843-ban írt és most is időszerű Karácsonyi ének.
INFORMÁCIÓ: 
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 96
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 80 g
ISBN: 9789630793186
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2011 
Sorozat: EURÓPA DIÁKKÖNYVTÁR 
Fordító: Barkóczi András
Eredeti cím: A Christmas Carol
Eredeti megjelenés éve: 1843

SZERINTEM: Egy aranyos és tanulságos karácsonyi mese, amely néhány oldalba foglalva mutatja meg, hogy mennyire szép, és mennyire különleges a karácsony. Hiába íródott ~170 éve, manapság is aktuális az üzenete.

A történet Ebenezer Scrooge (Szkrúdzs) úrról szól, egy fösvény, megkeseredett öregemberről, aki nem hogy önmaga nem élvezi a karácsonyt, de annak sem hagyja, aki a környezetében van. Ilyen például az írnoka, vagy az unokaöccse. Egy napon pedig a régi társa, Jacob Marley holt szíve megesik rajta, és három szellemet küld, hogy jobb útra térítség Scrooge-ot.

Én személy szerint szeretem a karácsonyt, és tényleg, ilyenkor teljesen más a légkör, egy csoda az ünnepi szellem, a szép díszek, a fények, a hangulat, viszont reálisan nézve azt gondolom, hogy sok más embernek nem az a karácsony, ami régen volt, amit például Dickens is leír. Crachiték, vagy például Scrooge unokaöccséék úgy karácsonyoztak, ahogyan szerintem „kellene”, vagyis hogy ne az legyen a lényeg, hogy kitől mit kaptál, milyen értéket, vagy milyen sok dolgot, hanem hogy együtt a család, együtt eszünk finomakat, jól érezzük magunkat. Crachiték példáján keresztül pedig rávilágít egy olyan dologra is Dickens, ami sok embernek természetes, sokaknak pedig csak álom: az együtt a család témája. Vannak, akiknek csonka a családjuk, vannak, akik tudják, hogy nemsokára csonka lesz a családjuk, és ez rá tudja nyomni a bélyegét a hangulatra; akinek pedig teljes a család, ők nem igazán gondolkodnak ezen, természetesnek veszik a dolgot (és igen, tudom, ez a természetes). És ott van Scrooge úr is, aki mit sem törődik a karácsonnyal, mert szerinte humbug az egész.

Szerintem a Karácsonyi ének tipikusan egy olyan történet, ami mindenkinek nagyon mást jelent, mindenki, aki olvassa, mást gondol az ő helyzetéhez, az ő életéhez mérve. Nekem leginkább ez jött át, hogy mennyire nagy dolog az, ha ott vagyunk egymásnak, mert a karácsony nekem leginkább erről szól: az együttlétről, a szeretetről, hogy időt fordítunk egymásra, amihez jelképes ajándékok társulnak. Azon viszont jót mosolyogtam, hogy az eleje és a vége közt mekkora a szakadék, viszont így még aranyosabb, még szívmelengetőbb :) A 19. század London leírása pedig nagyon tetszett, a hangulata, azok az érzések :)

Értékelésem: 10/10


Ezzel a bejegyzéssel szeretnék Nektek nagyon boldog karácsonyt kívánni! Töltsétek úgy, ahogy elterveztétek, pihenjetek, töltődjetek fel, és szeressétek azokat, akiket egyébként is, egész évben is szerettek. Millió csók, kellemes ünnepeket mindenkinek!

Tekla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése