2015-02-21

UNICEF: Szívünk rajta – könyvajánló program gyermekeknek

Sziasztok! 

Néhány nappal ezelőtt kaptam egy e-mailt az UNICEF-től, amelyben a legújabb kampányukra hívták fel a figyelmemet. Tudjátok, nem szokásom reklámozni, de ezt a kezdeményezést fontosnak tartom, mert az olvasást, és annak szeretetét népszerűsíti, ráadásul minőségi könyvekkel, a legkisebbeket megcélozva, pluszban a kisgyermekes szülők fejlődése is a szívügyük. A program elég összetett könyveket bárki ajánlhat, ám ezeket egy szakmai csapat bírálja és pontozza. Négy kategória van:


Mi a program célja?

Célunk, hogy segítsünk a tájékozódásban, melyik könyv nyújt minőségi és tartalmas szórakozást gyermeknek és szülőnek egyaránt. Nem szándékunk semmilyen kiadványt negatívan minősíteni, szándékunk mindössze az, hogy kiemeljük a szakmai csapat szerint kiváló tartalmakat, ezeknek kiemelt kommunikációs felületeket biztosítsunk. Szubjektív listáinkat a kereskedelmi sikerlistáktól függetlenül, egy szakmai csapat által összeállított minősítési rendszer mentén állítjuk össze, négy kategóriában.

A "Szívünk rajta" egy olyan kezdeményezés, ami abban igyekszik segítséget nyújtani szülőknek és gyerekeknek, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Fontos, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

A „Szívünk rajta”, egy olyan könyvajánló program, amely a szülők eligazodását segíti a gyerekkönyvek piacán, de nem felejti el, hogy a szülő is olvas, ezért a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is megkönnyíti.

A szakmai csapat tagjai

Budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola gyerekei
D. Tóth Kriszta - nagykövet, UNICEF Magyar Bizottság alapitvány
Gyurkó Szilvia – gyerekjogi szakértő
Kádár Annamária- gyerekpszichológus
Magyarósi Éva – szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor
Méth Barbara - Bookline márkaigazgató
Ruff Orsolya - Könyvesblog
Winkler Róbert – író, újságíró
Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gyerekei


A szakmai csapat 10 pontja

1. Nem minden a marketing! Lehet, hogy sokat reklámozzák a könyvet, és a szereplők a füzettől a poháron át a pólókig bármin megjelenhetnek, mi nem dőlünk be.
2. A jó történet alapvető.
3. De nem csak a jó történet számít. Legyen is jól megírva.
4. Ne prédikálj! Ha fontos üzenetet akarsz is elmondani, azt ne kiabálva tedd, hanem finoman, érzéssel.
5. Fontos a minőségi illusztráció.
6. Legyen eredeti a könyv koncepciója és megjelenítése. Lepj meg minket!
7. Tudd, melyik korcsoportnak szól a könyved, és feleljen is meg nekik.
8. A régi könyvek nem feltétlenül időtlenek. Bártan ki merjük mondani, ha valami nem tetszik, akkor is, ha klasszikusról van szó.
9. Függetlenek vagyunk, és az eljárásunk minden szakasza átlátható, nyomonkövethető.
10. Szeretünk olvasni.


„Szívünk rajta” néven három éven át tartó könyvajánló programot indított az UNICEF Magyar Bizottság és a Libri Shopline Nyrt. Ennek keretében egy internetes oldalon keresztül 4-12 éves gyerekeknek szóló könyveket lehet négy kategóriában ajánlani, amelyet ismert szakemberekből álló szakmai csapat bírál el. A kiválasztott könyvek matricát kapnak, amely a szülők és gyermekek eligazodását egyaránt segíti a gyerekkönyvek kínálatában. „A könyv a nevelés fontos eszköze, ennek ellenére a világ általános iskolás korú gyermekeinek 38 százaléka, több mint 250 millió gyermek még alapfokon sem tud olvasni. Az UNICEF azért dolgozik, hogy a világon minden gyermek részesülhessen az olvasás örömében. Hisszük, hogy érdemes másokért is tenni. Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Bookline hároméves megállapodásának köszönhetően nemcsak a magyar gyermekek számára indul útjára a program, de a világ gyermekeinek oktatásához is adománnyal tudunk hozzájárulni”- mondta D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság nagykövete, a „Szívünk rajta” szakmai csapatának tagja.


A programról még több, és részletesebb információt a szivunkrajta.hu oldalon találhattok, ahol például a pontozással, és a kiválasztás pontos menetével is megismeredhettek, de például ugyanitt tudtok ti is könyvet ajánlani. Őszintén szólva én nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, ugyanis ahhoz, hogy valakiből könyvmoly váljék, szerintem igen fontos, hogy kisgyermekkorban megszeresse az olvasást, és természetes legyen számára a dolog. Ezt pedig részben minőségi könyvekkel lehet elérni, részben pedig azzal, ha a szülők, a pedagógusok, és a gyerek környezete is odafigyel arra, hogy a lurkó könyvet vegyen a kezébe szabadidejében, és ne a tévétnézze, vagy a számítógépen játsszon.

Én személy szerint nagyon örülnék neki, ha ez egy sokak által ismert kezdeményezéssé nőné ki magát, tehát ha te is könyvmoly vagy, kisgyermeked van, vagy ismersz olyat, aki biztosan tudna könyvet ajánlani, akkor kérlek oszd meg vagy ezt a bejegyzést, vagy a szivunkrajta.hu oldalt, hogy minél több emberhez eljuthasson a program, és minél több gyermek ismerkedhessen meg az olvasás igazi élményével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése