2015-02-14

Veronica Roth – Négyes (Divergent 0,1-0,4)

FÜLSZÖVEG: EGYETLEN DÖNTÉS 
amely megszabadít a múltadtól 

EGYETLEN DÖNTÉS 
amely meghatározza a jövődet 

EGYETLEN DÖNTÉS 
amely végérvényesen megváltoztat 

EGYETLEN DÖNTÉS 
és szabad lehetsz.

A New York Times sikerszerzője, Veronica Roth könyve kiegészíti a világszerte kedvelt Beavatott-trilógia történeteit, és nem csak azért, mert a sokak által megkedvelt Tobias szemszögéből meséli el a márt ismert eseményeket. A négy novellából és három rövidebb jelenetből álló kötet bepillantást nyújt a Tobias múltjába és lelkivilágába, így szerves részét képezi a trilógiának.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: CICERÓ KÖNYVSTÚDIÓ KFT.
Oldalak száma: 300
Borító: FŰZVE
Súly: 310 g
ISBN: 9789635399109
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2014
Fordító: Logos

SZERINTEM: A hűséges után gyógyírként vettem kézbe, hogy enyhítse a szívfájdalmamat egy részt, mert véget ért a trilógia, véget ért ez a világ, és azért, ahogyan végződött A hűséges. Részben sikerült, részben bizonyos részeknél így is a sírás kerülgetett.

A Négyes novelláskötet, összesen hét írást tartalmaz, ezek közül három koncentrál teljes egészében Tobiasra, ám a harmadikban már Tris is feltűnik, ahogyan az várható volt, a negyedik pedig kettejükről szól. Az utolsó három írás – ahogyan arra figyelmeztetnek is – egy-egy jelenet A beavatottból, amelyeket Tobias szemszögéből ismerhetünk meg, na meg plusz információk ezáltal, hogy nem Tris ifjonc szemén át látjuk a világot.

Az első novella, amelynek címe A csoportváltó Tobias és Marcus kapcsolatáról lebbenti fel a leplet, hogy az Önfeláldozók vezetője valójában milyen apa volt. Illetve hogy Négyes, azaz Tobias hogyan élte meg a megfélemlített mindennapokat, majd pedig hogyan "lázadt fel" az apja elnyomása ellen. Furcsa volt elképzelni a nagy és rendíthetetlen Tobiast fiatal, cingár kölyökként :) A Bátrak közül pedig mint tudjuk, kitűnik, és ebben a novellában kapja a Négyes nevet is, majd pedig A felavatottban megismerhetjük azt a történetet, ahogyan Tobiasból igazi Bátor lesz. Nagyon szerettem olvasni ezeket is, és a harmadik novellát is, A fiút, ugyanis olyan informáciükat tudhattunk meg Tobiasról, amiket ugyan sejteni lehetett eddig is, vagy éppen ismertük a történet egy részét (Marcus), ám a teljes valójában egészebb képet fest Négyesről – főleg ha vannak olyan elvetemültek még rajtam kívül, hogy el akarják olvasni újra és újra a köteteket, ilyen esetben például más kontextusba helyezhet egy-egy részt, könnyebben emészthetővé teheti, és kerekebb képet adhat.

A negyedik novella, amelynek Az áruló a címe egyfelől Tris és Tobias kapcsolatát mutatja be a fiú szemszögéből, illetve ez már nem új történet afelől nézve, hogy már ismerhetjük A beavatottból, ugyanis Trisék beavatási dolgait is elmeséli, ahogyan Négyes látta az eseményeket. Ez a történet nekem személy szerint azért (is) tetszett annyira, mert Tobias gondolatait is megismerhetjük Tris felé, ezáltal pedig nincs az az érzésünk, hogy Tobias egy szívtelen acélrobot, aki ha néha véletlen úgy dönt, akkor közel engedi magához Trist, hanem inkább az érzelmes(ebb) Tobias tűnik fel, akinek tényleg megtetszett a lány már az első pillanatban. Mindezek mellett nekem tetszett, hogy nem csak az érzelmi vonalra ment rá Veronica Roth, hanem a Bátraknál dúló feszültségbe is bepillantást engedett, mint például úgy zusammen az egész könyvben ahogyan jelen van, de ha ki akarnék valamit emelni, akkor Tobias és Eric ellentétei volnának azok, amik sokmindent helyretettek például A beavatottal kapcsolatban is (gondoljunk itt például arra a jelenetre, amikor az Önfeláldozók elleni menetelésben odalép Eric Négyes elé, akiről azt hiszi, hogy kontroll alatt van).

Az utolsó három kis néhány oldalas szösszenet pedig érdekességek, három exkluzív jelenet A beavatottból, ezúttal Tobias szemszögéből. Ezek sok új információt nem tartalmaznak, inkább megmosolyogtató jelenetfoszlányok, amelyek azt hiszem, hogy mindennél jobban kellenek A hűséges utóhatásai miatt vérző szívünknek.

Összességében szerettem ezt a novelláskötetet, s noha eleinte (amíg a trilogiát nem olvastam végig) azt gondoltam, hogy ah, másik szemszög, minek, a könyvek kivégzáse után, úgy érzem, hogy igenis szükségünk volt erre a könyvre. Mármint azoknak, akiket nagyon fejbecsapott A hűséges, és annyira beszippantott a futurisztikus Chicago, mint például engem. Kicsit rendhagyó ez a bejegyzés, mert a váza megszületett rögtön a könyv olvasása után, befejezni viszont csak a poszt kikerülése előtti napon fejeztem be, de még így is azt érzem, hogy azonnal kell nekem a teljes történet még egyszer. Szóval aki akár egy kicsit is kacérkodik a Divergent-sorozattal, az csapjon bele nyugodtan :)

Értékelésem: 10/10


3 megjegyzés:

 1. Szia megvan esetleg neked a konyv magyarul? Ha igen elkuldened leccives:) Mar mindenhol kerestem de nem talalom:/ Fontos lenne:) Elore is kosziii:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, megvan, mert magyarul olvastam. De papíralapon. Van, amit ekönyvben olvasok, de ezeket a kiadó bizalmi alapon küldi el, tehát ha meglenne így, akkor sem továbbítanám, ne haragudj.

   Ha igazán érdekel, akkor vedd meg, nem annyira drága, és akkor a polcodat is ékesíthetné. Vagy ha nem megoldható, akkor ott a könyvtár. De kérlek, ne kalózkodj.

   Törlés