2015-03-29

Könyvtrailer premier #2: Hatala Csenge – Hírzárlat

Az utóbbi időben külföldön is, és Magyarországon is hódítanak a könyvtrailerek, amelyek egy-egy regény esetében valóban egy, a mozifilmeknél már megismert trailer műfajjal érnek fel (élőszereplős, leforgatott jelenetek), ám némely kiadó csak szöveges videót gyárt a legújabb könyvének reklámozására. A lényeg egy: több platformon szeretné meghódítani a célközönséget a kiadó és a szerző úgy, hogy nem spoilerezi el a cselekményt, de mégis hangulatot teremt a könyvhöz.


Elérkeztünk a második könyvtrailer premierhez a blogon, amely ezúttal is egy magyar szerző könyvét hivatott bemutatni, amely nem más, mint a Hírzárlat Hatala Csengétől. Borítót és fülszöveget alább láthattok/olvashattok, s természetesen magát a trailert is megnézhetitek.


Nekem személy szerint az előző trailer jobban tetszett, viszont maga a fülszöveg és a téma a Hírzárlat esetében ragadta meg jobban a figyelmemet. Őszintén szólva nem sok hasonló témáról lehet olvasni magyar viszonylatban, szóval lehet, hogy nálam ez is húzóerő. Majd kiderül, addig pedig íme a fülszöveg:

FÜLSZÖVEG: „Itt az ideje, hogy valaki összeszedje már végre az igazságot” – egykori túszként fogvatartott lány.

Több mint 40 évvel ezelőtt egy olyan esemény zavarta meg Magyarország rendjét, ami addig példa nélküli volt, és amiről ez idáig annak minden résztvevője hallgatott. 

1973. január 7-ének éjszakáján egy határ menti kisvárosban, Balassagyarmaton egy tinédzser testvérpár, András és László, a párttitkár apjuktól ellopott fegyverekkel rótták az utcákat, hogy a városi lánykollégium lakóinak túszul ejtésével megvalósítsák nyugatra történő szökésüket. Azt tervezték, hogy a lányok szabadon engedéséért a hatóságoktól repülőgépet, nagy mennyiségű valutát és szabad elvonulást követelnek. A csaknem egy hétig tartó tettük szégyenfoltot hagyott a kommunista rendszeren, amelynek „enyhítésére” a hatóságok már az első napokban hírzárlatot rendeltek el. A kudarcba fulladt tárgyalások, s a mindkét oldalról érezhető kilátástalanság egyre jobban fokozta a feszültséget, amelynek végére öt nap után a mesterlövészek tettek pontot, az ablakhoz közeledő idősebbik fiú lelövésével. A történet azonban itt nem ért véget. 

A szereplők hallgatásba burkolóztak, hagyva legendákat és számtalan kérdést az események iránt érdeklődőknek. Többek között ezeket is: Mi volt a testvérek motivációja a túszejtésre? Miért nem adták fel akciójukat, amikor még lett volna rá lehetőségük? Mi történt valójában odabent a szobában? Mi nem történt? Hogyan tervezgettek a fiúk, és hogyan a hatóságok? Hogyan reagáltak a szobában, amikor lelőtték Andrást? Hogyan szabadultak ki a lányok? Ki és hol hibázott? Terroristák, elmebetegek vagy eltévedt tinédzserek voltak a fiúk? Kit és miért ítéltek el az eseményekért? Mennyire volt súlyos az ítélet? Hogyan élte meg a börtönéveket, és hogyan tekint a szabadulás utáni évtizedeire László? Mi történt András földi maradványaival? Hogyan emlékezik, és miképpen tekint vissza negyven év távlatából az egykori túszok többsége, a túszejtő, valamint a hatóságok egyes tagjai? 

Ezekre a kérdésekre is kereste a választ Hatala Csenge a Hírzárlat című hamarosan megjelenő könyvében, amely a témában először a hiteles dokumentumokon és a szereplők visszaemlékezésein alapul.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése