2015-04-28

Jessica Sorensen – Callie, Kayden és a megváltás (Véletlen 2.)


FÜLSZÖVEG:  sötét titok, amit Kayden hosszú évek óta rejtegetett, végül csak napvilágra került. Ám az még ennél is rosszabb, hogy a fiút súlyos testi sértéssel vádolják. Egyedül az óvhatná meg a becsületét, ha Callie elárulná az igazat – Kayden viszont soha nem kérné ezt tőle. Inkább hajlandó megtenni bármit, hogy megvédje őt… még akkor is, ha emiatt le kell mondania az egyetlen lányról, akit valaha szeretett.

Callie tudja, hogy Kaydenen ismét eluralkodnak a démonai, és kétségbeesetten szeretné megmenteni. Ám ehhez szembe kell néznie legsúlyosabb félelmével, és el kell árulnia legfájdalmasabb titkait. A csönd megtörésének puszta gondolata is rémisztő – de nem annyira, mint az a fenyegetés, hogy örökre elveszítheti Kaydent.

A szíve mélyén Callie tudja, hogy eljött az idő: el kell felejteniük a múlt fájdalmát. Barátai, Seth és Luke segítségével tervet sző, hogy megmutassa Kaydennek, milyen életük lehetne együtt. De vajon meg tudja győzni, hogy új életet kezdjenek… vagy már késő?

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 368
Borító: KARTONÁLT
Súly: 460 g
ISBN: 9789633992852
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015 
Sorozat:RUBIN PÖTTYÖS KÖNYYVEK
Eredeti cím: The Redemption of Callie & Kayden
Fordító: Komáromy Zsófia

SZERINTEM: Örömmel vettem tudomásul a könyv befejezése után, hogy bizony az írónő sokat fejlődött a Callie, Kayden és a véletlen óta, és a Véletlen sorozat második része sokkal összeszedettebb, átgondoltabb, és logikailag is jobban felépített. Tetszett.

A második rész ott nyitott, ahol az első befejeződött egy nagy cliffhangerrel, majd pedig nagy bánatomra egy csomó évődés volt benne, amit személy szerint nemigen kedvelek. Tulajdonképpen a könyv nagy része erről szólt, hogy Callienek nem jó Kayden nélkül, és vissza akarja kapni, ami egyfelől normális reakció, másfelől nyomasztó volt (számomra mindig nyomasztó az ilyesmi, ha olvasom). Ezeken az oldalakon viszont egyvalami nagyon megfogott, mégpedig Callie és Seth barátsága. Egy részt a példaértékű barátságuk bemutatása tetszett, és ezzel is valamiféle követendő példát mutatott, más részt rettentően tetszett a férfi és nő közti barátság hangsúlyozása, még úgy is, hogy hogy Seth meleg.

Szerintem a magyar borító határozottan jobb
A központi konfliktus pedig az első részben már megismert régi terhek cipelése, vagyis Callie megerőszakolása, és Kayden agresszív apja körül forog, a különálló dolgok pedig eggyé válnak, ebből lesz egyetlen nagy, ami a fiatalokat különtaszítja. Mindketten magukban tartogatják a problémákat, amelyek olyan nagy horderejűek, hogy muszáj elmondaniuk, de mégsem teszik, nem merik. Az első rész bejegyzésében említettem, hogy nem tetszett, ahogyan Sorensen kibontotta Callie történetét, mert valahogy sántított a dolog, volt egy-két, számomra nagy logikátlanság, de most Kayden esetében tetszett, ahogyan részletesen bemutatta azt, mi játszódhat le egy lelkileg ennyire sérült fiatalban, és az méginkább tetszett az egészben, ahogyan megoldást is adott neki, s ezzel együtt – kihasználva azt, hogy egy könyv rengeteg emberhez, köztük a hasonló problémákkal küzdőkhöz is elér –, azt üzente, hogy merjenek segítséget kérni. Tulajdonképpen amikor egy könyvet hasonló szempontok miatt lehúzok, az azért van, mert főleg a YA regények milliókhoz elérhetnek, egy tizenéves pedig akaratlanul is ezeket a példákat fogja követni – főleg az amerikaiak, akik sokan vannak – így nekik mindenképpen kell az, hogy lássák, van kiút, és ez az egész kép viszonylag reális legyen.

A Callie, Kayden és a megváltásban Sorensennek végre jutott ideje és ereje a mellékszereplőkkel is foglalkozni, aminek nagyon örültem, főleg Seth és Greyson kapcsolatának. Igaz ami igaz, az összes említésük nem tett ki talán egy teljes oldalt sem, de még így is többet tudhattunk meg róluk, mint az előző részben.

Akiről viszont volt szó, ő Luke, a végén pedig fájt a szívem érte. Kíváncsi leszek a harmadik részre, ahol végre jobban is megismerhetjük, ugyanis az angol cím nem más, mint The Destiny of Violet & Luke. Ebből sejteni engedi, hogy Violet, Callie rém idegesítő szobatársa is feltűnik a színen, de kíváncsian várom, hogy mi fog történni, illetve hogy Callie és Kayden milyen minőségben lesznek jelen a következő részekben (eddig összesen nyolc kötet jelent meg angolul). Kíváncsian várom, főleg azért, mert azt veszem észre, hogy javuló tendenciát mutat a történet és a minőség is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése