2015-04-10

Roger Hobbs – Ghostman: A megoldóember (Jack White 1.)


FÜLSZÖVEG: Nincs bankszámlája, nem használ útlevelet, nincs nyoma egyik nyilvántartásban sem. Nem létezik. A szakmában csak úgy ismerik: a Szellem. Álneve: Jack Delton. 

Jack régóta bujkáló bűnöző, aki pár évvel korábban bejutott Kuala Lumpur legszigorúbban őrzött bankjába, majd egy rossz döntés következtében a zsákmányt és társait is elvesztette. A banki meló megrendelője azóta is a nyomában van, és amikor rátalál, Jacknek nincs más választása: el kell vállalnia egy újabb veszélyes küldetést. 48 órát kap, hogy a félresikerült kaszinórablásból származó egymillió dollár és a súlyos sebesülésekkel menekülő elkövető nyomára bukkanjon. 

De nem Jack az egyetlen, aki a pénzt akarja: egy gyönyörű FBI-ügynöknő és egy kegyetlen módszereiről ismert bandavezér érdeklődését is felkelti az ügy, Jack pedig olyan erőkkel találja szemben magát, amelyek elől nem menekülhet…

Roger Hobbs huszonnégy évesen megírta első nemzetközi bestsellerét. A Ghostman egy évvel később minden jelentős kriminek járó irodalmi díjat besöpört, huszonöt országban vették meg a kiadás jogait, és nagyszabású film készül belőle. A regény folytatása A nyomtakarító címmel hamarosan olvasható.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft. 
Oldalak száma: 416
Borító: KARTONÁLT
Súly: 450 g
ISBN: 9789633103531
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015 
Fordító: Nagy Gergely

SZERINTEM: Őszintén szólva teljesen vaktában választottam ki a könyvet, hogy elolvasom, illetve Anett kommentje győzött meg (mi szerint sötétebb, krimisebb történet), hogy kell nekem – és ezúton is köszönet neki! ^^ Tulajdonképpen tehát egy igazi vakrandi volt, a vége pedig...szerelem :)

A történet két idősíkon játszódik, ami egyáltalán nem zavaró, sőt. A párhuzam tökéletesen kiegészítette egymást, és amíg az elején csak a sötétben tapogatózunk, hogy kicsoda-micsoda a főhősünk, addig a vége egy akkora bumm, és olyan hatalmasat esik a felismerés, hogy beleremeg az olvasó, viszont mindezekkel ellentétben nem az utolsó néhány oldalra koncentrálódik minden izgalom, hanem folyamatosan csepegteti az író a feszültséget. A történet végén csupán csak összeállnak a kirakós darabkái.

A jelenbe, Atlantic Citybe kapunk először bepillantást, amikoris az egyik hírhedt gengszternek segítségre van szüksége egy szellem, A Szellem személyében. Mivel eddig leginkább gyilkolós krimiket olvastam, felüdülés volt valami mást, de ugyan olyan izgalmasat olvasni, ráadásul olyan extra dolgokkal, mint például hogy mi az a szövetségi töltő, mit csinál egy kormányos, és hogyan végzi a munkáját egy irányító. Nem tudom, hogy a valódi alvilágban léteznek-e ezek a dolgok, minden esetre tetszett, ahogyan Hobbs felhasználta őket, amilyen történetet szőtt köré.

Amint felvesszük a Szellem életének fonalát, rögtön kapunk ízelítőt öt évvel ezelőttről, Kuala Lumpurból is, amikor a világ legprofibb bűnözőinek egy kis csapata bankrablásra készült. Tulajdonképpen a jelen és a múlt elegye teszi a könyvet egy kerek történetté, és mivel az olvasók nagy részének fogalma sincs a bűnözők világáról, a narráció pedig gördülékeny, könnyen befogadható, ráadásul túlontúl érdekes, így én csak azt vettem észre, hogy elröppent egy előadás, és a könyv majdnem egyharmadát elolvastam. Szomorú dolgok ezek, hogy ilyen rövid idő alatt ki tud olvasni az ember egy ilyen szuper könyvet, mert bevallom, szívesen olvastam volna még néhány száz oldalon keresztül. Viszont reálisan gondolkodva így volt tökéletes, ahogy volt, mert még plusz háromszáz oldalon lehet, hogy unalmas lett volna.

Összességében tehát egy ütős könyv volt, végig izgalmas, letehetetlen, egyszóval imádtam. Jó hír, hogy egy sorozat első része, tehát nem kell sokáig nélkülöznünk Hobbs tehetségét – ráadásul ahogy a fülszövegben is olvasható, a könyvből mozifilm is készül majd. Nagyon várom a folytatást és a megfilmesítést is, mert tényleg egy olyan történet, ami nagyon elnyerte a tetszésem. Másként volt tökéletes, mint amiket eddig olvastam.

Értékelésem: 10/10 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése