2015-05-26

Gayle Forman – Itt voltam

FÜLSZÖVEG: Codyt óriási megrázkódtatás éri, amikor a legjobb barátnője, Meg öngyilkosságot követ el egy motelszobában. 

Mindent megosztott Meggel, és Meg is vele – hogy tehetett ilyet minden előzetes figyelmeztetés nélkül? Amikor Cody elutazik az egyetemi városba, ahol Meg tanult és szobát bérelt, és összeszedi a holmiját, rájön, mennyi minden titokban maradt előtte. Beszűkült kisvárosi életébe zárkózva alig tudott valamit Meg lakótársairól, ahogy a színpadon vadnak és lehengerlőnek tűnő, de közben fájdalmas titkokat őrző rockgitárosról, Ben McCallisterről sem. Sejtelme sem volt a jelszóval védett mappáról Meg laptopján, de miután váratlanul sikerül megnyitnia, lassan mindent kétségbe von, amit korábban a legjobb barátnőjéről tudott. 

A világhírű írónő most sem okoz csalódást a Ha maradnék és a Hová tűntél? rajongóinak.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: CICERÓ KÖNYVSTÚDIÓ KFT. 
Oldalak száma: 280
Borító: KARTONÁLT
Súly: 310 g
ISBN: 9789635399420
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015 
Fordító: Heinisch Mónika
Eredeti cím: I Was Here

SZERINTEM: Megrázó és elgondolkodtató könyv, ami az olvasó gondolataiban marad, és nem hagyja szabadulni. Nem tudom, hogy másoknak a halál-öngyilkosság téma mennyire áll közel az életéhez, mert nekem előbbi sajnos nagyon. Emiatt féltem picit, hogy hogy fogom viselni a könyvet, de jelentem, nem volt gond.

Ez a bejegyzés is egy kicsit olyan, mint a könyv, in medias res. Az első oldalakon Meg halálhírének ténye őszintén szólva nem sokkolt, nem indított meg bennem semmi komolyabb érzelmet, viszont ahogy haladtunk előre a történetben, úgy ragadott magával egyre jobban, és akkor éreztem azt, hogy ez a könyv bizony nagyon más, mint a többi.

Eleinte Cody is kissé semleges volt számomra, ám nagyon gyorsan azonosulni tudtam vele, átéreztem a fájdalmát, a dühét, ami hajtotta a kutatásban, egyszóval nagyon gyorsan a könyv részévé váltam. Innen pedig gyorsan kitalálhatják azok is, akik nem olvasták a könyvet, hogy miről is szól: az öngyilkosságot elkövetett Meg legjobb barátnője, Cody egy elejtett félmondat alapján nem hiszi, hogy Meg saját akaratából lett öngyilkos, így útra kel, hogy felkutassa a "tettest".


A téma kemény dió. Egyrészt az öngyilkosság, másrészt az, amibe Cody belebotlik: depresszió és egy támogató csoport. Sokat gondolkodtam ezen, s főleg a csoportokon, hogy úgy vélem, Magyarországon is vannak már ilyen borult elméjűek, akik nem lebeszélnek, hanem belehajtanak beteg (lásd: depressziós) embereket az öngyilkosságba ahelyett, hogy a gyógyszereik szedésére buzdítanának. Elsőre talán nem tűnik annyira szörnyűnek, viszont a könyv lapjain elevenedett meg ez az egész annyira szívbemaróan, hogy nem lehet elmenni mellette szó nélkül, két legjobb barát szétszakadása emberek miatt, akik hobbiból foglalkoznak ilyesmivel – lásd Minden_BS.

A könyv nagy része Cody kutakodásáról szól, de természetesen (mint minden tiniregényben) felbukkan egy helyes srác is, Ben, aki nem mellesleg Meg pasija volt, már amikor nem taszították el egymást. A románc része annyiból tetszett, hogy nem estek azonnal egymásnak, és nem volt szürreális az egész, sőt... Tulajdonképpen tetszett is, hogy hol így, hol úgy viszonyultak egymáshoz, illetve nem lógtak folyamatosan egymás nyakán.

Rengeteg kérdést vet fel a könyv, Meg és Cody döntései, és ezekre a kérdésekre nincsenek jó, vagy helyes válaszok....


Összességében a regény tetszett. Tetszett, mert egy olyan témát mutat be, amely igenis komoly, és veszélyes, mégis egy olyan köntösben, amely a tizenéves korosztály számára is érthető, az idősebbek számára pedig komolyan elgondolkodtató, ráadásul olyan végkifejlettel és tanulsággal, amely nem ad fals képet – tehát igenis túl lehet lépni dzsongrínen meg a felszínességén! A tinik nem hülyék, ráadásul nagyon befolyásolhatóak – lásd Meget, mint mellékelt példa. Megrázó, és tényleg az olvasó gondolataiban marad napokig.

Kedves Gayle Forman, azt hiszem te lettél a kedvenc young/new adoult szerzőm! Alig tudtam letenni a könyvet, mert hiába komoly a téma, mégis rettentő olvasmányos, és remekül van megírva.

Értékelésem: 10/10


4 megjegyzés:

 1. Szia :) Olvastad a többi magyarul megjelent könyvét?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem az összeset, tulajdonképpen csak egyet eddig, ezen kívül. Ez pedig a Ha maradnék. De a Hová tűntél? már ott csücsül a polcomon, és az Itt voltam után záros a határideje ^^

   Törlés
 2. Szia! :) nem tudod hol lehet letölteni pdf-ben?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Nem, mert nem támogatom az illegális tartalomletöltést.

   Törlés