2015-06-13

M. J. Arlidge – Ecc, pecc (Helen Grace 1.)

FÜLSZÖVEG: Ez él, az meghal. 
Más választás nincs.

A lány félholtan jött ki az erdőből. 
A története hihetetlen volt. Mégis igaz. 
Minden egyes iszonyú szava.

Pár nap múlva előkerül egy másik kétségbeesett megmenekült – lassan összeáll a séma. Az áldozatokat kettesével rabolják el, és szörnyű választás elé állítják őket: ölsz vagy megölnek.

Az életedet vagy az eszedet veszítenéd el inkább?

Helen Grace felügyelő a démonait legyűrve kapaszkodik fel a csúcsra. 
A láthatatlan szörny utáni nyomozás során felmerül, hogy a megoldás kulcsa a túlélőknél – a gyilkos eleven névjegyeinél – lehet.

És hiába jár sikerrel, újabb ártatlanok halnak meg…

M. J. Arlidge tizenöt éve dolgozik a televíziós dráma műfajában. Az utóbbi öt évben olyan bűnügyi sorozatok gyártásában vett részt az ITV számára, mint a Torn vagy a The Little House, legújabban pedig az Undeniable, amelyet 2014 tavaszán sugároztak. Jelenleg A néma szemtanú epizódjait írja, de eredeti bűnügyi sorozatokon is dolgozik angol és amerikai tévécsatornáknak.

Bemutatkozó thrillere, az Ecc, pecc iránt világszerte érdeklődtek a kiadók. Ebben lépteti színre Helen Grace felügyelőt, aki a folytatásban – Pop Goes the Weasel – is főszerepet kap.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: GABO KÖNYVKIADÓ ÉS KERESK.KFT. 
Oldalak száma: 396
Borító: KARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS VISSZAHAJLÓ FÜLLEL
Súly: 350 g
ISBN: 9789636899530
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015 
Fordító:Bori Erzsébet
Eredeti cím: Eeny meeny

SZERINTEM: A könyv, amely nagyon sokakat érdekel, a borító, ami igencsak figyelemfelkeltő. És a történet, amely számomra hihetetlenül izgalmas volt. Avagy ecc, pecc, ez él, az meghal. Nyilván kissé durva így leminősíteni az életellenes bűncselekményeket, de nekem mégis tetszett, hogy egy olyan krimit olvashattam, amiben nem "csak" hulla van, hanem egy kicsit több is annál.

Ugyanis a gyilkos párosával rabolja el az embereket, majd őket kényszeríti a döntésre: amelyik megöli a másikat, az szabad, őt elengedi. De tulajdonképpen, a morális részét nézve tényleg szabad? Olvasás közben ilyesmi gondolatok is kavarogtak a fejemben, ráadásul a karaktereknél is felmerült, hogy vajon érzelmileg, lelkileg mennyire szabadul meg egy olyan átlagember, aki előtte például fegyvert sem látott még élőben, most pedig gyilkossá kell válnia, hogy megmeneküljön? Az író is remekül ábrázolta, hogy akkora teher, amivel nem mindenki tud megbirkózni, kin így, kin úgy jönnek ki a hatásai, de gyakorlatilag egy roncs marad. Egyetértek azzal a gondolattal is, amelyet az egyik szereplő fogalmazott meg a regényben, mi szerint melyik az igazi szabadság ilyenkor, a halál, vagy az, hogy élsz, de egy roncs leszel?

Az erkölcsi dilemmák mellett egy nagyon jó nyomozást kaptunk, és egy remek csapatot, akiknek a keménymagját meg is ismerhettük. Ennek az összetartója egy nő, Helen Grace, de fontos szerepet kap Charlie (Charlene) és Mark is, továbbá olyan külsős emberek (pl. Hannah Mickery vagy Emilia Garanita), akik csak közvetetten vesznek részt a nyomozásban, ám velük tökéletesen eltereli az író az olvasó figyelmét. Tényleg sok a szereplő, és saccolni is nehéz, hogy most akkor ki volt a gyilkos, vagy az egyik szál hogyan kapcsolódik a másikba, vagy például ott van Helen és Jake, s gyakorlatilag a könyv végéig fogalma sincs az olvasónak, hogy miért, csak arra tippel, hogy a nyomozónak valamilyen perverziója van, és pont.

Végig izgalmas volt, és a legvégén sem éreztem azt, hogy oda koncentrálódna minden történés vagy feszültség, viszont rengeteg dologra választ adtak az utolsó fejezetek. Nagyon nehéz úgy írnom a könyvről, hogy ne spoilerezzek, vagy olyan apróságokat se lőjek le, ami nekem fontos volt, hogy akkor és ott tudjam meg, amikor az író gondolta, és egy picivel sem előbb. Örültem, hogy minden kérdésre kaptunk választ, és összességében nézve szerintem ez egy nagyon erős kezdés volt, nagyon kíváncsi leszek a sorozat további részeire is.

Az én szememben különleges volt a regény, mert manapság nehéz már valami igazán újjal, valami frissel előrukkolni, és ezt nem csak a krimire értem, hanem az összes műfajra. A könyvet egyébként azért is vettem a kezembe most (pedig később terveztem), mert valami nagyon komorra, nagyon sötétre vágytam, ez kellett a lelkemnek, és tökéletes volt ebből a szempontból (is). Nekem tényleg tetszett, a műfaj kedvelőinek kötelező darab.

Értékelésem: 9/10


5 megjegyzés: