2015-06-25

Stephen King – Újjászületés

FÜLSZÖVEG: Jamie Morton hatéves, amikor új lelkész érkezik New England-i kisvárosukba. Charlie Jacobs a feleségét és a kisfiát is hozza magával. Mindenki szereti őket, Jamie pedig valósággal rajong a fiatal tiszteletesért, aki szórakoztató elektromos kísérletekkel teszi érdekesebbé a heti bibliaórákat. És hogy a titkos elektromosság mi mindenre használható, az akkor derül ki, amikor Jamie bátyja elveszti a hangját, Jacobs pedig egy általa kifejlesztett szerkezettel meggyógyítja. 

Az idillnek egy autóbaleset vet véget: a lelkész elveszti a családját, és kifordul önmagából. Nemsokára el is bocsátják, és Jamie azt gondolja, soha többé nem fognak találkozni. Téved. És ahányszor csak útjuk keresztezi egymást, Jacobs a régi filmes zsargon szerint „a változás ügynökének” bizonyul. 

A sikeres gitáros és a hajdani lelkipásztor nem szabadulhatnak egymástól. Az elektromos kísérletek egyre ijesztőbbek, Jamie pedig kénytelen közreműködni bennük. Jacobs az élet és a halál közti átjárót keresi. De mi lesz, ha megtalálja? És miért kap egyre sötétebb értelmet ez a titokzatos fogalom: újjászületés?

Stephen King sötét, megrázó regényt ad kezünkbe a függőségről, a fanatizmusról és arról, ami a lét túlsó partján várhat ránk.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 384
Borító: KÖTVE,VÉDŐVEL
Súly: 540 g
ISBN: 9789634051107
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015
Fordító: Dranka Anita
Eredeti cím: Revival

SZERINTEM: Félve vettem a kezembe a legújabb King-köetetet, mégpedig azért, mert ez a nagy alak, és a kemény kötés a Mr. Mercedesre emlékeztet, amely ugyan nem volt rossz, de kimagaslóan jó sem. Kinget nagyon sokan hobbiból lehúzzák manapság, hogy öreg, ellágyult, és ezek a töténetek már köszönőviszonyban sincsenek azokkal, amelyekkel beleírta magát az irodalomtörténetbe. Nos, valamennyi igazság van benne, de alapvetően az ilyenekre szeretem azt mondani – elfogultság meg minden más ide vagy oda –, hogy go fuck yourself. Nem szeretem, amikor valakit azért fikáznak, mert baromi tehetséges, King esetébn pedig baromi gyakorlott, kiforrt, ráadásul egy legenda. Az ilyen menjen sót nyalni, de komolyan. Utálom, hogy a mai világban nem lehet egyszerűen csak tisztelni valakit azért, aki. De, kirohanás vége, jöjjön a véleményem a könyvről.

Említettem a Mr. Mercedest, az tényleg nem volt egy nagy durranás, de az előtte kiadott Álom doktor viszont nagyot szólt, és mind a mai napig jó érzéssel gondolok vissza rá. Az Újjszászületés a kettő között van számomra, mert ha azt nézem, akkor egy csodálatos élettörténet, viszont rengeteg olyan apró mozzanat van benne, amik a lelkemre hatottak, volt, hogy majdnem megríkattak.

Jamie Morton története ez, hatéves kissrác korától a hatvanas évei elejéig elbeszélve, s közben kirajzolódik, hogy mennyire összefonódhatnak sorsok, mennyire félreismerhetünk valakit, főleg gyerekként. Ott van például Charlie Jacobs, a tiszteletes, aki a reverendájában a közösség megbecsült tagja (és ezt King is leírja, hogy egy egyenruha mennyit javíthat valaki megítélésén), megtörténik a tragédia, s összetörik. Ennek kapcsán gondolkodtam azon – olvasás közben, és után is –, hogy egy nagyjából átlagos mederben csordogáló sztori közbe gyakorlatilag be-beszúrt King olyan mozzanatokat, amire csak húztam a szám. Például a fent említett baleset (és direkt nem szeretnék semmi konkrétabbat írni, nem akarok spoilerezni) kimenetelének eredménye, a két áldozat ábrázolása. Ewww. Pedig ebben a műfajban mozgok :D

Charlie Jacobs ekkor a tiszteletes képében jön, majd a megmentő szerepébe lép, s végül egy bolond vénember lesz belőle. Nehéz elhinni, hogy ugyan arról a személyről van szó, de pont ezért is volt annyyira nagyszerű olvasni a könyvet, mert mégis rengeteg olyan dolog történt időközben, amely miatt hihetővé válik a nagy átalakulás.

Úgy érzem, többféle értelmezése lehet az Újjászületésnek, mármint hogy miről is szól a könyv. Egy kerek egész, ami nálam alapból egy plusz pont, ráadásul egy életet mesél el, követ nyomon az elejétől, majdnem a végéig. Hatalmas szerepet kap benne a vallás, leginkább az elején, ez nem igazán tetszett, mert nem igazán vagyok hívő, így nekem ez a "too much" kategória, illetve sokat mosolyogtam, amikor azon gondolkodtam, hogy az Álom doktorra mondják azt, hogy az alkohol utáni sóvárgás csodás leírása, blablabla, no hát nekem nem igazán érződött ki belőle annyira, viszont az Újjászületésben komoly szerepet kap a drog, és annak a függősége. Végső soron pedig mindkettő megoldódik, ha szabad így fogalmazni, illetve a vallási rész "lezárása" is tetszett, hiszen a Morton család vallásos, templomba járós famíliaként indul, de időközben majdnem mindannyian elvesztik a hitüket. Valahogy én is így érzek (azzal a különbséggel, hogy nekem soha nem volt hitem), egyszerűen nincs mibe kapaszkodniuk, és a rengeteg csapás is ott van, mégsem jön senki megmenteni őket. De ebbe nem szívesen megyek bele, megsérteni sem szeretnék senkit, és a hittérítőket sem szeretném idevonzani.

Magának a címnek is több jelentése, értelmezése lehet, legalábbis úgy érzem, és talán ez benne a legcsodálatosabb. Nyilvánvalóan a legvégén lévő az, amelyik a legnagyobb, de ettől függetlenül kisebb újjászületéseket is észrevehetünk, mint például Jamie Mortonét.

A könyv végéről nem sokat szeretnék szólni, de szerintem ha leírom, hogy kiről van szó benne, az máris nagyon sokra enged majd következtetni azoknak is, akik még nem olvasták a regényt. Szóval a könyv vége Mary Fay-ről szól, aki Franklin Fay és Janice Shelley gyermeke. Vele kísérletezik a tiszteletes, pont pont pont. Mondjuk számomra az utolsó néhány oldal kicsit erőltetettnek hatott, de a regény összképén nem rontott a szememben.

Meghalni nem halhat meg az, 
Mi öröklétig áll, 
Számlálatlan korok során 
Enyészik – a Halál.
H. P. Lovecraft

Összességében egy szépséges, kerek egész történetről van szó, King nem ragadtatta el magát, és már rögtön az elején is érdekes volt, izgalmat, horrorisztikus jegyeket is viszonylag korán kaptunk. Tökéletesen átjön, hogy egy kiforrt, letisztult írás, és a kor egyáltalán nem ment King műveinek, tudományának rovására, ellenben a több évtizedes rutin nagyon erősen érződik. Ugyan azt tudom mondani, mint sokszor máskor: jó időben, jó hangulatban kell megtaláljon a könyv, és velem pontosan ez történt, ugyanis a vallás és a drogfüggőség (amelyek közül egyik sem játszik szerepet az életemben) a tragédiák sorozata is végigkíséri a történetet, amivel sajnos tudtam azonosulni. Tetszett, és nagyon várom a további köteteit King bácsinak.

Értékelésem: 10/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése