2015-07-06

Elizabeth Little – Amíg a lányod voltam


FÜLSZÖVEG: Janie Jenkins szexi, okos, és nemrég szabadult a sittről. Évekkel ezelőtt a lányt az évtized perében elítélték anyja meggyilkolásáért. Ártatlanul ült, vagy mégsem? Az anyja gyönyörű volt, gazdag és elviselhetetlen. Úgy játszott a férfiakkal, ahogy macska az egérrel. Valaki brutálisan végzett vele, és Janie nevét írta fel vérrel a holttest mellé. Szabadulása után a lány megfogadja, megtalálja anyja valódi gyilkosát… 

A nyomok egy Dakota állambeli porfészekbe vezetnek, ahol mindennek és mindenkinek története van. Egy kifakult fotó, egy elhagyott ház, egy gyűrött napló – mindösszesen ennyi maradt a lányra az anyai örökségből, ám ez is éppen elég ahhoz, hogy mindent összezavarjon. 

Janie egy dologban biztos: gyűlölte az anyját. De hogy megölte volna? 

Az álmos kisváros sötét titkokat őriz, és a médiával, a rendőrséggel és egy nem akármilyen rosszakaróval a nyomában Janie kénytelen időben leleplezni magát, ha nem akarja újra ő elvinni a balhét…

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 444
Borító: KARTONÁLT
Súly: 350 g
ISBN: 9789633106051
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015
Fordító: Nagy Gergely
Eredeti cím: Dear Daughter

SZERINTEM: Pörgős krimi egy csipet vidéki amerikával, és tökéletesen adagolt feszültséggel,  illetve információval a szereplőkről. Furcsán hangzott a fülszöveg, de mindenképp kíváncsi voltam, hogy mit rejthet a könyv. Mostanában egyre jobb könyveket ad ki a Libri, szóval nem mellesleg ezért sem akartam kihagyni.

Tehát van egy Jeanie Jenkinsünk, aki megölte az anyját, legalábbis ezt hiszi mindenki. Egy laborhiba miatt azonban szabadlábra engedik, neki pedig az első dolga, hogy az igazi gyilkos nyomába eredjen. Ez pedig édesanyja szülővárosába, Ardelle-be hívja. Tetszett a párhuzam a gazdag nagyvárosi csaj (Jeanie), és a kisvárosi történész (Rebecca, erre változtatja a nevét) között, ahogyan át tudott lényegülni, és a saját módszerével elkezdett nyomozni, hogy végülis ki is volt az anyja.

Ardelle és a lakói kicsit hasonlítottak egy mexikói szappanoperára, mert szépen sorjában derült ki mindenkiről, hogy bizony senki sem az, mint akiknek mondják magukat. Olyanok voltak a közbeeső tájleírások, illetve az ottaniak cselekedeteinek leírásai, mintha egy western elevenedett volna meg, mármint írásban. Aztán a képzeletemben. Szóval számomra nem csak egy izgalmas krimi volt az Amíg a lányod voltam, hanem egy kis ismeretterjesztés is Amerikai azon helyeiről, amik nem jönnek szembe velünk minden nap a neten vagy a tévében.

A könyv leírását megakasztja néhány tweet, sms-váltás, blogbejegyzés, újságcikk, vagy éppen rendőrségi akta, s noha első olvasatra csak szimplán érdekesek, mégis néhány oldallal később mindegyik értelmet nyer. Ez a megoldás nagyon tetszett, mert nem találkozni hasonlóval minden regényben, viszont egy kicsit gondolkodásra is késztet olvasás közben.

A történet több gondolati szálon fut, például nem tudhatjuk, hogy Janie ölte-e meg az anyját, vagy nem, illetve ha nem, akkor kicsoda, a városkából való-e, vagy teljesen tévúton jár. De ha már Ardelle-ben van Janie, akkor kinyomozza, hogy ki lehet az apja. Utóbbi ttörténetszál szintén sok tévútra csal, mert csak a fináléban derül fény erre is, meg hogy ki a gyilkos. És sok más kisebb, de mégis érdekes fordulatra is csak néhány oldallal a végszó előtt kapunk választ.

Összességében tényleg izgalmas, pörgős volt, kár lett volna kihagyni. Mostanában annyi jó krimi van, hogy csak kapkodom a fejem ide-oda. Csavaros és fordulatos, ráaádásul kicsit másabb is, mint egy átlagos nyomozós történet, szóval határozottan nem lehet azt mondani, hogy ugyan az a lemez ismétlődik kis változtatásokkal.

Értékelésem: 9/10


2 megjegyzés: