2015-07-14

Greg Iles – Lángoló kereszt (Penn Cage 4.)

FÜLSZÖVEG: A Mississippi állambeli Natchez városában felnövő Penn Cage mindent, amit becsületről,kötelességről tudni kell, az apjától tanult. De most a mindenki által tisztelt, szeretett háziorvost Viola Turner nővér meggyilkolásával vádolják, akivel a ’60-as években dolgozott együtt. Penn eltökélt szándéka, hogy megmentse az apját. A szálak egy Ku-Klux-Klan szervezet legbefolyásosabb és leggazdagabb tagjaihoz vezetnek. Penn-nek követnie kell a negyven évvel ezelőtti véres nyomokat, hogy igazolja azt a tagadhatatlan tényt, miszerint mindegy, hogy fehér valaki, vagy fekete, fiatal vagy öreg, bátor vagy gyáva, senki sincs igazán biztonságban.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: GENERAL PRESS KIADÓ
Oldalak száma: 734
Borító: KARTONÁLT
Súly: 670 g
ISBN: 9789636436797
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015
Fordító: Recski Júlia

SZERINTEM: Hatalmas és robosztus könyv, legalábbis ezek voltak az első gondolataim, amikor először a kezembe fogtam a Lángoló keresztet. Gyakorlatilag a Trónok harcához lehetne hasonlítani (mondjuk méreteiben túltesz rajta), viszont hasonlóképp GRRM-hez, Iles egy teljes világot vázol fel a regényében. Egy létező világot, nagyobb részben egy letűnt kort, olyan szemmel, olyan megközelítésből, ami nem mondható hétköznapinak.

A történetet azért is bátorkodom A tűz és jég dalához viszonyítani, mert noha mondhatni napjainkban játszódik, létező helyszíneken, mégis rengeteg szereplővel, rengeteg történéssel, és már-már kibogozhatatlan viszonyokkal, ami ugye nagyban hajaz a kedvenc westerosi mesénkre. Ez az összehasonlítás részemről nem negatív, csupán a monumentalitását szeretném szemléltetni ezzel.

A könyv elejétől kezdve hihetetlen intenzitással éreztem a "déli szelet", vagyis azt, hogy a történet Natchezben, Mississippi államban játszódik, de vannak történések a folyó túlpartján is, mely már Louisiana állam. Utóbbi az én nagy-nagy kedvencem, mindig is vonzott az amerikai Dél, talán a True Blood hatása, talán az csak erősített rajta, viszont Louisianát mindenképp amiatt a sorozat miatt szerettem meg ennyire.

A történet tényleg összetett, ott van például Penn Cage, Natchez polgármestere, az apja, Tom Cage, megbecsült orvos, és a családjuk, ott vannak a feketék, a '60-as években és napjainkban, Henry Sexton, a mindenre elszánt újságíró, a Ku-Klux-Klan, a Dupla Sasok, illetve rengeteg mellékszál, hogy megérthessük az eseményeket.

A regény a legelejétől érdekes, legelőször felkelti az olvasó figyelmét, utána pedig nem hagyja lankadni. A könyv sok, és ezt értsétek tényleg így, szóval gyakorlatilag egy csoda, hogy sehol nem éreztem azt, hogy oké, haladjunk már, ezek a részek nem érdekelnek. Visszakanyarodva a GoT-hoz, ott nálam azért akadtak olyan fejezetek, amik egyáltalán nem érdekeltek (például hogy mi van Davosszal), szóval ehhez képest én is meglepődtem, hogy a Lángoló keresztben egy ilyen sem akadt.


Maga a történet Penn Cage polgármesterről szól, akinek az apját, a köztiszteletben álló orvost, Tomot beperlik a volt ápolónője, Viola Turner gyilkosságával kapcsolatban. A sztori csavaros, mert a hölgy haldoklott, így nem is biztos, hogy gyilkosságnak minősül a dolog, plusz a hirtelen figyelemre "felélednek" az igencsak nyugdíjas korú Dupla Sasok, illetve előkerül a megyében már több, mint 40 éve minden baj okozója, Brody Royal is.Penn az apját akarja megmenteni, Henry Sexton, az újságíró élete cikkét szeretné megírni, s mintegy igazságszolgáltatásként az eredetileg a Sasok létrehozásához köthető gyilkosságok áldozatainak, és az újságíró fiatalkori barátainak megölésének igazságát keresi. Később kerül a képbe Caitlin Masters, Penn menyasszonya, aki szintén újságíró, de ő inkább a hírnévre hajt.

A könyv vége felé azon gondolkodtam, hogy úgy ömlenek az események, mint a Niagara vízesés, mi lesz ennek a vége, hol áll meg. Azt kell hogy mondjam, hihetetlen, hogy folyamatosan fenntartotta a figyelmet az író, a végén pedig sikerült neki megtriplázni az izgalmakat, aztán pedig pont ott elvágni a könyv cselekményét, amire azt mondtam, hogy Mi? Nem nem nem, nem lehet itt vége!

A címből viszont látszik, hogy a könyv egy sorozat negyedik része, de nem úgy, ahogy az amber első blikkre gondolja. A kiadótól azt az információt kaptam, hogy a Penn Cage-ről szóló könyvek közül a negyedik, de egyébként azon belül a Lángoló kereszt egy trilógia első része. Bonyolultnak hangzik. Egyébként nem volt zavaró, hogy a főszereplő életébe csak úgy belecsöppentünk, persze voltak visszautalások, hogy ő nem mindig volt polgármester, hanem államügyészként kezdte, és könyvet is írt, illetve egyéb apróságok, de reményeim szerint elolvasom majd a sorozat elejét is, hogy biztosra menjek. És hogy kiderítsem, Iles a balesete előtt is ilyen piszok jó író volt-e.

A Lángoló kereszt tetszett. Monumentális és tiszteletet parancsoló, hihetetlen részletességgel mutatja be mind az embereket, mind a helyszíneket (*-*), és ebben a 730 oldalban annyi bűncselekmény van, amennyi halott a Game of Thones egy kötetében. Aki szeret elszöszölni egy könyvvel, sokáig rágni, és sokáig benne élni a világában, annak mindenképpen ajánlom.

Értékelésem: 10/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése