2015-08-04

Elizabeth Wein – Fedőneve Verity


FÜLSZÖVEG: 1943. október 11. Egy brit kémrepülőgép kényszerleszállást végez a náci megszállás alatt álló Franciaországban. A pilóta és utasa a legjobb barátnők. Egyikük megpróbálja túlélni. A másik már akkor elvesztette a játszmát, amikor még el sem kezdődött.

Gyönyörűen megírt, szívszorító regény egy felejthetetlen barátságról, amely a végtelen gonoszságnak is ellenáll.
INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 392
Borító: PUHATÁBLÁS 
Súly:400 g
ISBN: 9789633992814
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015 
Fordító: Todero Anna
Eredeti cím: Code Name Verity

SZERINTEM: Szívbemarkoló történet a barátságról, ráadásul egy olyan köntösbe bújtatva, amiről sok kalandor leányzó álmodhat, vagy esetleg a II. világháború alatt annál inkább álmodhatott. Számomra a fülszöveg nem adott annyit, és nem igazán fogott meg, de mégis rettentő kíváncsi voltam a történetre, hogy mi az a hatalmas plusz, amit adni tud.

Nos, két fiatal leányzó barátsága az első találkozástól a halálig, egy olyan időszakban, amikor az élet mindennapos része volt a bombázás, a lövések, és egyáltalán nem volt biztos, hogy megélik akár a másnapot. Ráadásul egy olyan köntösben tálalva, ami szerintem nagyon izgalmas volt, mégpedig a vadászrepülők és a katonai szolgálat kötelékében – előbbi szerintem a mai napig egy misztikus, inkább az álmainkban megjelenő feladatkör. A két lány pedig ekkor ismerkedik meg, a repülésnek hála, és életük végéig szóló barátságot kötnek.

Számomra példaértékű volt a tűzön-vízen keresztülmennék érte kapcsolat, ami Julie-t és Maddie-t összekötötte, és talán azért is ezt emelném ki először, mert a saját életemben is nagyon sokat jelentenek nekem az emberi kapcsolatok. A regénynek szerintem ez a része adta meg azt a hatalmas pluszt, ami miatt azt tudom rá mondani, hogy megérte elolvasni, és mindenképpen ajánlom annak, akit érdekel a téma, vagy csak esetleg a lelkét szeretné simogatni vele. De! Nem csak erről szól, és szerintem a másik oldalról nézve lelki erő is kell a végigolvasásához, mert a háború, a kihallgatások borzalmai is szerepet kapnak a könyvben. Igaz, nem a legcsúnyább részletekig, de ott van az állandó nyomás, hogy bárki bármikor meghalhat, vagy hogy nem lehet tudni, másnap éppen milyen sorsfordító dolog történik.

A regény nem időrendben halad, hanem ugrál mind az idősíkok, mind a narráció között, és ha egy kicsit is elkalandozott a figyelmem, akkor már nehézkesebb volt ismét felvenni a fonalat. Viszont szerintem így volt teljes a történet, talán így drámaibb volt. Más, mint a megszokott, más környezetbe és időbe ültetve egy csodás történet, ahol nem csak a barátságért küzdött a két fiatal hölgy, hanem a férfiak uralta világban a talpon maradásért, és a megbecsülésért. Érdemes elolasni.

Értékelésem: 8/10

Felkeltette a figyelmed a történet? Érdekel?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése