2015-08-18

Kovács Eszter – Let's kifli

FÜLSZÖVEG: Van egy lány. Londonban él, egy cukormázas városban, melynek színpompás felszíne csupa meglepetést rejt. Különös barátságok és édes-bús szerelmek szövődnek itt, a honvágy hazájában, a már nem is olyan új otthonban. 
Egy kivándorlás ismerős, mégis líraian egyedi története egy lányról, no meg például a brit fiúról, aki hozzábújva félig magyarul, félig angolul azt suttogja a fülébe: let s kifli!

A kötet az Athenaeum Kiadó „Magyarok külföldön" sorozatának nyitó darabja, izgalmas élménykalauz mindenkinek, aki menni, vagy éppen maradni szeretne.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft. 
Oldalak száma: 190
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 300 g
ISBN: 9789632934334
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015

SZERINTEM: Különös könyv volt számomra, viszont (ex)utazóként nagyon érdekelt, hogy mégis milyen lehet más szemszögéből a külföldi lét, vagy milyen az, ha az ember nem csak néhány hónapot tölt el itt-ott, hanem éveket. Plusz, egy sorozat, a Magyarok külföldön első része, szóval már csak ezért sem akartam lemaradni róla.

A könyv picike, ha saccolnom kell, akkor A/6-os méret, ebből, és az oldalszámból kifolyólag nem hosszú, viszont én nagyon szerettem kézbe fogni. Volt benne egyfajta báj. Főleg az éjszakai buszon, mert gyakorlatilag annyi idő alatt faltam be, míg hazaértem.

A narráció kicsit furcsa, hiszen nem E/1-ben, hanem E/3-ban, a lányként beszél önmagáról az írónő, nevet nem kapunk hozzá, illetve a többi szereplőnek sem igen vannak neveik. Na jó, egy-kettőnek akad, de többségében foglalkozás alapján ismerhetjük meg a barátait, ismerőseit. Más az egész légköre a könyvnek, mint egy akármilyen másiknak, és valóban, vagy megfog, vagy csak küzdesz vele. Engem beszippantott, nagyon gyorsan.

Forrás: http://www.icpcmlondon2015.org

Tetszett, hogy nem voltak benne világmegváltó gondolatok, vagy tuti tanácsok, tippek, hogy ezt tedd, ha Londonba jössz, hanem egyszerűen egy kicsit másként megírt napló benyomását keltette. Olvashattunk a sok buszozásról, hogy másfél óra eljutni a munkahelyre, meg ugyan ennyi hazajutni onnan (voltam már Londonban, hát, talán ott ez még a szerencsésebb kategória, viszont jelenleg Budapest is egy ilyesforma "szörny" a szememben), a házibulikról, a munkáról, a zenészről, meg sok más, hétköznapi dologról. És talán ez a tény fogott meg annyira, hogy amennyire egyszerű a maga nemében, annyira nagyszerű összességében a sztori.

Összességében azt mondom, hogy ajánlom, főleg annak, akiben van egy kis wanderlust-szellem, mert ugyan nem azt a tipikus miért akarok utazni-érzést fogja meg, hanem azt, hogy milyen külföldön élni magyarként, mellőzve a politikai és egyéb, a témára jellemző gondolatokat. Könnyed olvasmény egy komoly témáról, jól előadva.

Értékelésem: 8/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése