2015-09-09

Alan Bradley – A titokzatos bábjátékos (Flavia de Luce rejtélyei 2.)

FÜLSZÖVEG: Flavia de Luce, a veszélyesen intelligens tizenegy éves lány szenvedélye a kémia. Zsenialitását gyilkosságok megoldására használja Bishops Lacy-ben. Hű társa a nyomozásban Gladys, a kerékpárja. Elszántságát pedig csak gonosz nővéreinek mesterkedése múlja felül. Most ismét egy rejtélyes bűntény megoldásán fáradozik: a tehetséges bábos, Rupert Porson halálának ügyét próbálja felgöngyölíteni, akit áramütés ért a színfalak mögött. Csupán véletlen vagy kegyetlen gyilkosság? De ki tenne ilyet, és miért? Vajon az őrült nő volt, aki az erdőben él? Vagy Porson bájos, de kiszámíthatatlan asszisztense, Nialla? 

A rendőrség a sötétben tapogatózik, de Flavia rájön, hogy valaki megbabrálta az elektromos rendszert a színpadon. A lány nyomozás közben egy másik rejtélyes halálesetet is felderít. 

És ahogy Flavia követi a nyomokat, az események szépen lassan a helyükre kerülnek, és a lány hamarosan szembe találja magát a bábmester gyilkosával…

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: MAXIM KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 316
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 350 g
ISBN: 9789632615493
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2014
Sorozat: DREAM VÁLOGATÁS
Fordító: Lázár Júlia
Eredeti cím: The Weed that Strings the Hangman's Bag

SZERINTEM: A titokzatos bábjátékos, avagy a könyv, ami talán az abszurditása miatt tetszik nekem annyira :) Valljuk be, nem az a fajta vagyok, aki 11 éves kislányokról szokott olvasni, de Flavia de Luce már másodjára is ámulatba ejtett, és odaszegezett a könyvhöz. Talán most jobban éreztem, mint az első kötetnél, hogy tulajdonképpen egy "rendes" krimi a történet, csak kicsit el van kendőzve.

Az alapsztori gyakorlatilag ugyan az, mint az első résznél: adott Flavia, a kissé kotnyeles leányzó, illetve Bishop's Lacey felnőttjei, akik nem annyira talpraesettek, mint az ifjú hölgy, és a leányzó mindig túljár az eszükön. Ezúttal pedig Rupert Porson és asszisztense, Nialla érkezik a faluba, és körülöttük alakul ki némi kalamajka, melynek természetesen Flavia is aktív résztvevője.

Flavia a kémia és a vegyészet iránti szeretete mit sem csökkent, sőt...Folyamatosan tanulgat, így olyan vicces szituációkba is belekeveredik, hogy néhány kísérlettel Nialláról megállíptja, hogy terhes, vagy éppen komplett képleteket sorol fel bárkinek, aki kételkedik. Ugyan a kémia egy kicsit most háttérbe szorult a De mi kerül a pitébe? intenzitása után, és ezt nem is bántam. Most éreztem azt, hogy pont elegendő volt a vegyészet, és egy kicsivel sem több, mint amennyi kellett. Ellenben a nyomozás élénkült meg: míg az első könyvben "felesben" nyomozott Hewitt felügyelő és Flavia, addig A titokzatos bábjátékosban szinte csak Flavia ment utána az ügynek, sőt, ő mesélte el a rendőröknek is, hogy mi történt. Egyrészt abszurd és nevetséges, másrészt pedig aranyos volt, ahogy a felügyelőnek elmagyarázta, hogy mi történt, és még a kételyeit is eloszlatta a rendőrség nyomozásával kapcsolatosan.


A történet pörgött, izgalmas volt, és egy percre sem éreztem azt, hogy legszívesebben letenném. Flavia karaktere ki is bontakozott, a kezdeti szárnypróbálgatások után most lendült bele Bradley, és az alapvetően cserfes és belevaló kiscsaj felnőtteket megszégyenítő nyomozást nyomott le, kotnyelessége pedig sokszor megnevettetett. Félreértés ne essék, Stephen Kingtől távol áll, de szerintem azoknak is könnyű lehet befogadni ezt a sorozatot, akik alapvetően tényleg nem olvasnak ennyire ifjúsági regényeket. Nyomozgatnak is, de mindemellett pedig egy könnyed szórakozás, legalábbis számomra az volt.

Összességében jobban tetszett a második könyv, mint az első, és ezt nem azért írom, mintha a felvezető könyv unalmas vagy rossz lett volna, sőt! Szépen ível felfelé a sorozat minősége, az ilyeneket nagyon szeretem. Hamarosan olvasom a harmadik részt is, rettentő kíváncsi vagyok, hogy Alan Bradley jó szokását megtartja-e a fent említettekkel kapcsolatosan.

Értékelésem: 9/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése