2015-09-28

David Levithan – Nap nap után (Nap nap után 1.)

FÜLSZÖVEG: „A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: MAXIM KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 312
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 350 g
ISBN: 9789632615110
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2014
Sorozat: DREAM VÁLOGATÁS
Fordító: Vince Judit
Eredeti cím: Every Day

SZERINTEM: Nem tudtam egészen pontosan, hogy mire számítsak, amikor a kezembe vettem a könyvet. Sokan és sokszor mondták, hogy jó, de ugye sok dolog befolyásolhatja azt, hogy mi a jó, kinek miért tetszik egy adott könyv.

Nos, engem részben a pörgőssége fogott meg, illetve hogy valami olyanról olvashattam, amivel eddig még nem találkoztan, vagyis hogy A egy lélek, aki minden nap más testben ébred. Elsőre nem kaptam fel a fejem, de annyian mondták erre a könyvre, hogy jó, plusz az egyik kedves barátném kedvence, szóval nem volt mese, el kellett olvassam :)

Azt kell hogy mondjam, a maga nemében tényleg nagyon jó a sztori. Akiknek nem a kedvencük az ifjúsági irodalom, talán elhúzzák a szájukat, hogy már megint egy, de azt hiszem, tényleg érdemes lehet megpróbálkoznia vele mindenkinek, aki nyitott egy kicsit arra, hogy valami más, és hogy egy kicsit elmélkedjen bizonyos szituációkon. Mert könnyűnek hangzik, hogy a főhős minden nap más testben ébred, de korántsem ennyire egyszerű a helyzet. Talán akkor könnyebb lenne a dolog, ha Levithan egy egyszerű ténymegállapításként közölné, de nem ezt teszi, hanem nagy általánosságban (mert a legtöbb fejezetet hosszan kifejti, ám vannak napok, amikor csak néhány sort kapunk) pontosan leírja, hogy A épp "kiben van", milyen a személyisége, a külső jegyei az adott fiatalnak, és mit kell megtennie aznap. Ezt bonyolíthatják a kapcsolatok, sőt, bonyolítják is. Mert egy emberhez nem csak tettek, hanem érzelmek is kapcsolódnak, amikhez egy kívülálló nem tud úgy hozzáállni. Az író remekül oldotta meg az efféle "apróságokat" is, viszont nagy fordulatot Rhiannon és Justin napjával tett a sztori.

A romantikus irodalom szempontjából nézve egy csodálatos és felejthetetlen szerelem történetét olvashatjuk Rhiannon és A főszereplésével, de szerencsére a magamfajta horrorkedvelőknek sem csöpögős, nyálas ez a része. Mert valljuk be, jó adag romatnika is rejtőzik  lapok között, de ez számomra sem volt zavaró. Sőt, élvezettel olvastam, mert nem egy hétköznapi szerelemről volt szó.

Nagyon tetszett, hogy Rhiannon és A kapcsolata mellett fontos szerepet kapott az is, hogy milyen sok 16 éves tinédzser él a világban (esetünkben Amerikában), és mégsem mindenkinek ugyan olyan, vagy fenékig tejfel az élete. Az átlag rendelkezik jogosítvánnyal és saját autóval (ami azért magyar szemmel kicsit soknak hat szerintem), és éli a tinik gondtalan életét, míg mások már akkor is keményen dolgoznak (célzok itt a mexikói bevándorló csajszira, akire reggel nem az iskola és a lustálkodás várt, hanem a kőkemény munka). Aki veszi a fáradtságot, nyitott rá, vagy érdekli az efajta téma, remek elmélkedési alapot adhat arról, hogy mennyi élet, és mennyi sors vesz körül bennünket, amiből nagyrészt semmit sem látunk.

Összességében a Nap nap után egy olyan könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia, aki nyitott a műfajra. Nem hiába övezi akkora rajongás, és nem hiába lengi körül akkora köd, hogy miről is szól. Egyszerűen olvasni kell, mert mindenképpen megéri.

Értékelésem: 9/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése