2015-10-23

Hilde Østby – A vágyakozás enciklopédiája

FÜLSZÖVEG: A vágyakozás enciklopédiája izgalmas, okos és sokrétű regény a szerelem természetéről és történetéről. A főhős, Liv Vestby elhatározza, hogy könyvet ír arról, hogy létezik szerelem első látásra, és az A-tól Z-ig terjedő szócikkeiben feldolgozza a világtörténelem leghíresebb szerelmeseinek történeteit. Szó esik többek között Dante és Beatrice viszonyáról, a morze-ábécéről, Rómeó és Júlia históriájáról, megtudjuk, Boleyn Anna hogyan szerezte meg, majd vesztette el VIII. Henriket. Találkozunk a bibliai Onanával, a milói Vénusszal, Napóleonnal, Diderot-val, Jeanne D’Arc-kal, Júdással, egy szerelmes könyvtárossal és egy boldogtalan kerékpárszerelővel. Mindeközben a háttérben kirajzolódik az enciklopédia mögött megbúvó szerkesztő, Liv Vestby története is.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 244
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 390 g
ISBN: 9789633551523
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve: 2015
Fordító: Pap Vera-Ágnes
Eredeti cím: Leksion om lengsel

SZERINTEM: Ennek a könyvnek sok idő kellett számomra, hogy leülepedjen, de csak mert nagyon gyorsan olvastam. Ezt értsétek úgy, hogy egy este és egy reggel alatt. Interjúztam az írónővel (hatalmas élmény volt, hamarosan pedig a blogon is fent lesz), ehhez kellett a sietség.

A vágyakozás enciklopédiája alapvetően egy könnyed, szórakoztató történet, viszont bennem örökös kétségek voltak az olvasás alatt, és után is azzal kapcsolatban, hogy mennyi igaz, és mennyi fikció a történetekben, ugyanis van, ahol fiktív karakterekről szól az aktuális történet, de van, ahol általunk ismert, vagy éppen történelmi személyiségekről tudhatunk meg egy-két dolgot. De a kérdés ugye az, hogy valós, vagy kitalált információhoz jutunk? Ez számomra központi kérdés volt, mert ezen a szinten érdekel a történelem is, illetve a nem történelmi/ismert szereplőknél valamiért az motoszkált bennem, hogy vajon az írónő mennyire merített a saját, vagy a környezetében élők életéből? Szerencsére ezt is sikerült megkérdeznem tőle, amire sajnálatos módon csak sejtelmesen mosolygott, és nem árult el semmit. Viszont azt elmondta, hogy angol irodalomból diplomázott, Shakespeare-ből írta a szakdolgozatát, és édesapja hatására az összes Dickens-művet olvasta; ha ehhez hozzáteszünk egy kis fantáziát, ihletet, tehetséget, akkor azt hiszem azt mondhatom, hogy mindent értek.

A könyv enciklopédikusan van megszerkeztve, azaz a-tól z-ig – ezt Hilde is kiemelte, hogy kulcsfontosságú volt, amikor elkezdett írni –, minden betűre jut legalább egy, de van ahol több kis novella. Ezek a történetek a történelem, a szépirodalom, és a fantázia keverékei, de néha persze lehetséges, hogy egy csipet valóság is keveredett az elegybe. Ha a könyvet összességében nézem, akkor azt mondhatom, hogy többféle történetből épül fel: van, amelyik szórakoztat, van, amelyik elgondolkodtat, és van, amelyik megmosolyogtat; és természetesen olyan is akad, amelyik ezeknek a keveredése.

Szerettem olvasni A vágyakozás enciklopédiáját, utólagosan pedig azt is megállapítottam, hogy Hilde mosolygós, nevetős, bájos személyisége is benne van a könyvben – ami szerintem sokat dob az egészen. Egy délutáni, teás/kávés olvasáshoz tökéletes eme könyvecske, mert könnyed szórakozást ígér.

Értékelésem: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése