2015-10-28

KÖNYVBEMUTATÓ | Per Petterson: Megtagadom

KÖNYVBEMUTATÓ rovatomban ezentúl könyves eseményekre invitállak Titeket. Az eseményt terveim szerint néhány nappal a megrendezés előtt teszem közzé a blogon, extrém esetben a bemutató napján. A szövegeket átemelem Facebookról, így azok természetesen nem az én írásaim (kivéve, ha nem láttok forrásmegjelölést). A cél, hogy minél többekhez eljusson egy-egy esemény híre, mert én személy szerint imádok ilyeneken részt venni :)A BEMUTATÓRÓL

Mikor: 2015. október 30. 17:00
Hol:Kossuth Klub, Budapest (1088. Bp., Múzeum u, 7.)

A Scolar Kiadó szeretettel meghívja Per Petterson Megtagadom című kötetének bemutatójára.

A szerzővel Veiszer Alinda beszélget.

Per Petterson 1952-ben született Oslóban. Az igazi siker Petterson számára a Lótolvajok 2003-as norvégiai megjelenése után érkezett el. Norvégiában elnyerte a Könyvkereskedők Díját, a Kritikusok Díját, megkapott több francia díjat, és elnyerte az IMPAC díját. A könyvet 2007-ben a New York Times az év öt legjobb szépirodalmi műve között tartotta számon.

A tavasszal megjelent Megtagadomról a The Guardian:
„Prózája olyan, mint az északi fény, keményen tiszta, mint az északi telek.” 

Az év könyve (The Times, The Guardian)

Forrás: Facebook


A KÖNYVRŐL

Megtagadom, hogy alkut kössek. 

Megtagadom, hogy megbocsássak. 

Megtagadom, hogy felejtsek. Egy kora reggelen Oslo külvárosában két férfi véletlen találkozásának vagyunk tanúi. Tommy és Jim harmincöt éve nem látták egymást, de valaha a legjobb barátok voltak. Együtt nőttek fel egy apró kelet-norvégiai faluban – Jimet mélyen vallásos édesanyja nevelte, Tommy pedig testvéreivel együtt magara maradt szadista apjával, miután anyja megszökött a családtól. Egy napon elege lesz a folyamatos bántalmazásból, és egy baseballütővel eltöri apja lábát. Az apa ezután eltűnik, ő és testvérei pedig pár felhőtlen hét után nevelőszülőkhöz kerülnek.Tommy mára meggazdagodott, vadonatúj Mercedesszel jár, míg Jim szociális segélyen tengődik. 

Per Petterson szikár, hajszálpontos prózája szilánkonként eleveníti fel a múltat, és az olvasó szinte sorról sorra jön rá, hogyan és miért alakult úgy a szereplők élete, ahogy, és mi történik a sorsdöntő találkozás után.

A könyvet már olvastam, az értékelést >ITT< éritek el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése