2015-10-27

Stephen King (mint Richard Bachman) – A Hosszú Menetelés

FÜLSZÖVEG: Amerikát totális diktatúra uralja, a renitens polgárokat különítmény hurcolja el. A tizenéves fiúk számára egyetlen kiugrási lehetőség kínálkozik: a minden évben megrendezett Hosszú Menetelés, amelyet országszerte százezrek figyelnek, és a tévé is közvetít. Száz fiú indul útnak a megadott útvonalon, amelyet gyalogszerrel, legalább négy mérföld per órás átlagsebességgel kell teljesíteni. Csak egy győztes lehet, a lemaradókat ott helyben katonák végzik ki.

Stephen King korai, álnéven írt gyöngyszeme az Éhezők viadalá-hoz hasonló, kegyetlen, kétségbeesett világot mutat be.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 352
Borító: KARTONÁLT
Súly: 250 g
ISBN: 9789634052012
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015
Fordító: Bihari György
Eredeti cím: The Long Walk

SZERINTEM: Stephen King Magyarországon először 2015. augusztus végén megjelent könyve ez, melyet természetesen azonnal meg kellett vennem. Vagyis majdnem azonnal, mert ahonnan rendelni szoktam, ott eléggé el vannak úszva az új megjelenésekkel. Lényeg a lényeg, hogy nagyjából időben került hozzám, mégis mostanában sikerült kiolvasnom. Mert ez más, mint a Mester többi műve, máshogyan fogja meg az embert...

A Hosszú Menetelés nem csöpög vértől és nem is félsz, hogy úristen, mi fog történni, A Hosszú Menetelés a lelkedre hat, a tudatalattidra, és már az első perctől kezdve egy különös, és nagyon nyomasztó légkör árad belőle. Egy rövid felvezető után pedig ndul is a Menetelés. Hosszan, végeláthatatlanul, fájdalmasan. Ehhez a könyvhöz pont ezért egy elég mély, letargikus hangulat kell, mert például én nem tudtam "csak úgy" hová tenni, de amikor elővettem egy rosszabb napomon, akkor valamiért nagyon tetszett. Elsőre nem értettem, de aztán rájöttem, hogy azért, mert egyrészt van a regényben egyfajta monotonitás, másrszt pedig a halál folyamatos jelenléte, a komolyságának megszűnése azért elég rendesen rátelepszik az emberre.


A könyv elején még túl sok volt a menetelő, túl sok volt az új információ, viszont a második felére ahogy elkezdtek megfogyatkozni, illetve fáradni, számomra más lett a hangvétel is. Talán egy kicsit családiasabb, barátibb, több információval. Rettentően tetszett, ahogyan megtárgyalták egymás életét, mindezt pedig abban az elkeseredett, menetelő-hangnemben, amikor valamilyen szinten érzi mindenki, hogy ennyi volt, és nincs tovább, meghalunk mind, és ebbe bele sem gondoltunk, amikor jelentkeztünk erre az egészre.

Számomra furcsa volt a könyv, de tetszett. Más volt, mint a többi, más volt, mint az általam megszokott. Azt nem mondom, hogy jobban tetszett, mint bármelyik másik King, vagy hogy ez a legteteje, de alapvetően nem volt rossz. Ha választanom kellene, akkor nem A Hosszú Menetelés mellett teném le a voksom, mert ehhez tényleg hangulat kell, ráhangolódás. A maga nemében élveztem, tetszett, és tényleg tehetség kell a műfajhoz (node Kingnek minden földi tehetsége megvan az íráshoz), viszont engem nem nyűgözött le olyan szinten, mint mondjuk az Állattemető vagy az Álom doktor.

Értékelésem: 7/10

A Hosszú Menetelést most először adták ki magyarul, egyébként King álnéven (Richard Bachman) írt regénye, mely 1979-ben jelent meg először. Ez Kingnek az a korszaka, amikor "keményebb" könyveket írt, gyakorlatilag pedig ivott, drogozott, ezért tartják egy más korszakának az ebben az időben íródott köteteit. Én személy szerint nem olvastam Az éhezők viadalát, de azért tényleg kíváncsi lennék, hogy mennyi igaz a párhuzamból. Továbbá angolul például Walker-nek nevezik a menetelőket, ami pedig a The Walking Dead miatt lehet érdekes. És ha már Frank Darabont (TWD): ő szerezte meg a filmadaptáció elkészítéséhez szükséges jogokat, amire csak annyit felelt, hogy egyszer kész lesz, továbbá egy alacsony költségvetésű és furcsa filmet szeretne csinálni belőle. Kíváncsi leszek.


5 megjegyzés:

 1. Kedves Tekla!

  Nagyon jó ajánlás lett, gratulálok. Én még csak az első negyedénél tartok a könyvnek, de imádom. Olvastam az Éhezők viadalát is, de szerintem nem összehasonlítható a kettő. És bár nagyon szerettem azt is, be kell látni, hogy Suzanne Collins sokkal nőiesebbre, sokkal kendőzöttebbre írta (mivel, hogy nő :D). Bár ott is halnak meg, ott is történnek tragédiák, és mindennek a fájdalma át is jön, mégsem olyan nyers, és szókimondó, és nem csapja az arcodba, hogy "tessék, ilyen a világ, mindegy, hogy homokba dugod-e a fejed". Többek között ezért is szeretem King könyveit. Az őszinteség miatt. :)

  Nagyon várom, hogy film legyen belőle, és ez az ötlet... alacsony költségvetés. :D El sem tudnám képzelni ezt a történetet hollywoodi nagyprodukcióként. Annyira nem illene hozzá. :) Viszont lehetne egy kellemes "Stand by me" hangulatú, aminek szintén megvannak a maga drámái és tanulságai, bár alapjában véve nem egy nyomasztó film (és a könyv sem az; az egyik kedvencem).

  Még egyszer gratula az ajánlóhoz. :)

  Üdv: Edi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm :)
   A filmmel kapcsolatosan én még azért kicsit szkeptikus vagyok (lásd A Setét Torony-sorozat), meg hogy mennyire lesz minimál, de reméljük hamarosan kiderül :)

   Törlés
  2. Igaz, igaz... :) De reméljük a legjobbakat. A Setét Torony sorozat nekem egy hosszútávú terv, még nem sikerült sajnos elolvasnom. :( De ha addig élek is, megteszem. :D

   Törlés
  3. Én A Setét Torony utolsó kötetét nem olvastam csak eddig :) Nem rossz, de ezt a sorozatot nem lehet, és nem is szabad egy szuszra elolvasni. Nekem évek óta tart :)

   Törlés
 2. Huh, megnyugtattál. :) Akkor, mondjuk, erre az évre betervezem az elsőt, aztán majd, ahogy alakul. :) Mire végzek velük, talán kijönnek a filmek is. :D

  VálaszTörlés