2015-11-21

Alan Bradley – A jósnő kristálygömbje (Flavia de Luce rejtélyei 3.)

FÜLSZÖVEG: Alan Bradley egy elbűvölő regénnyel tér vissza, amelynek főhőse a rettentően okos és rendíthetetlen tizenegy éves nyomozó, Flavia de Luce. A koraérett vegyész mérgek iránti szenvedélyének köszönhetően deríti ki a Palánkosban történt gaztettek közötti összefüggéseket. 

Flavia megkéri az idős cigányasszonyt, hogy jósoljon neki kristálygömbjéből, és meglepetésére a jósnő tud Harrietről, az édesanyjáról. Mi több, egykor ő maga is a Buckshawban, a de Luce család birtokán élt, a nő óvó felügyelete mellett. Egészen addig, míg Harriet el nem tűnt a hegyekben; ekkor Fenellának szednie kellett a sátorfáját. Flavia mindent helyre akar hozni, de tenni vágyásával az ellenkezőjét éri el, szerencsétlenséget hoz a cigányasszony fejére. A jósnőt éjnek évadján támadás éri a saját kordéjában. Vajon ez annak a helyi mendemondának a következménye, hogy őt okolják egy kisbaba évekkel korábbi elrablásáért? 

Flaviát nem hagyja nyugodni a dolog, még akkor sem, mikor „hőn szeretett” nyomozótársával, Hewitt felügyelővel kell osztozkodnia az ügyön. De hogyan kapcsolódik a bűntény az eltűnt csecsemőhöz? Mialatt Flavia ezen töpreng, egy másik testre bukkan. 

Hűséges kerékpárján, Gladysen járja a vidéket nyomok után kutatva, s eközben találkozik egy elegáns művésznővel, akinek a birtokában van egy igen kivételes tárgy, egy portré, amely segít fényt deríteni a legnagyobb rejtélyre: milyen is Flavia legbelül?

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: MAXIM KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 384
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly:360 g
ISBN: 9789632616216
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015
Sorozat: DREAM VÁLOGATÁS
Fordító: Dávid Katalin Zsuzsanna
Eredeti cín: A Red Herring Without Mustard

SZERINTEM: Flavia de Luce harmadjára nyomoz, whoa! Ez a rész volt eddig, ami a leghosszabbra nyúlt olvasás szempontjából, mert hiába aranyos, és hiába imádom, van egy pont, amikor már sok (és nem vagyok ezzel egyedül, beszélgettem hasonló gondolatú emberekkel). Flavia olyan, mint az előző kettő kötetben, egy kis buzgó, 11 éves önjelölt nyomozó, aki rajong a kémiáért, és hihetetlen kalamajkákba keveredik.

A jósnő kristálygömbjében egy cigányasszony, Fenella Faa megtámadásának megoldását követhetjük végig, illetve az elmaradhatatlan hulla is előkerül, akiről Flavia egyre professzionálisabban gondolkodik, már ha mondhatjuk ezt. Itt egy segítőtársa is akad, mégpedig Fenella unokája, Porcelain, aki szintén egy nem hétköznapi figura. Útközben "előkerül" egy halott csecsemő ügye is, és Flavia Hewitt sfelügyelővel is egyre jobb kapcsolatot alakít ki, így mondhatni úgy tűnik, mintha már-már a rendőrségnek dolgozna kedvenc vegyészpalántánk.

A könyv gyakorlatilag ugyan azt a szintet hozta, mint az előző kettő, vagyis szórakoztatott, kikapcsolt, és némi izgalmat is tartogatott. Izgalomból mondjuk talán egy kicsivel több is volt, mint eddig, gondoljunk csak annak az elhunyt csecsemőnek az ügyére, illetve a Bull-családra, illetve a könyv vége is fordulatos eseményekben bővelkedett. Tulajdonképpen tényleg nem volt sem rosszabb, sem kiemelkedően jobb, mint az előzőek, így nem hiszem, hogy fontos lenne külön kiemelnem ismét a kémiát például, ami ugyan úgy benne van ebben a kötetben is, mint az előzőekben, vagy azt, ahogyan Flavia "harcol" a két nővérével. Kapcsolati fejlődésben Hewitt felügyelőt tudnám ténylegesen kiemelni, aki egyre jobban kezdi elfogadni Flaviát, a kis nyomozgatásait, és azt, hogy egy hihetetlenül nyughatatlan gyerekről van szó, viszont azért Feely és Daffy, Flavia nővérei is kezdenek szépen lassacskán lazulni a húguk irányába. Szépen lassacskán :)

A jósnő kristálygömbjében szerintem több volt a cselekmény, mint előzőleg, de ez egyáltalán nem volt probléma, sőt. Nekem tetszett a történet, Flaviát imádom, és rettenetesen kíváncsi vagyok, hogy a sorozat végére mit kerekít Alan Bradley – a nyilvánvaló még több hullán kívül. Szóval aki szerette az előző két kötetet, annak mindenképp ajánlom a harmadikat is, aki pedig még csak gondolkodik rajta, annak is azt tudom mondani, hogy hajrá, hiszen egy kis aranyos, de mégsem óvodás krimiről, történetekről van szó.

Értékelésem: 7/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése