2015-11-25

KÖNYVBEMUTATÓ | Medvefelhő a város felett - Észak-amerikai indián költők antológiája

KÖNYVBEMUTATÓ rovatomban ezentúl könyves eseményekre invitállak Titeket. Az eseményt terveim szerint néhány nappal a megrendezés előtt teszem közzé a blogon, extrém esetben a bemutató napján. A szövegeket átemelem Facebookról, így azok természetesen nem az én írásaim (kivéve, ha nem láttok forrásmegjelölést). A cél, hogy minél többekhez eljusson egy-egy esemény híre, mert én személy szerint imádok könyvbemutatókra eljárni :)A BEMUTATÓRÓL

Mikor: 2015. november 27. 18:00
Hol: Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi utca 16., Budapest, 1053)

Az észak-amerikai indián irodalom a 20. század második felében roppant érdekes kísérletek színterévé vált, melyek során hagyomány és modernség, saját és idegen, természet és civilizáció, egyén és közösség számtalan formában keveredett egymással, s hozott létre meglepő, váratlan irodalmi alkotásokat.
Európában mindezidáig mindössze egy észak-amerikai indián költészeti antológia jelent meg - a Medvefelhő a város felett a második ilyen válogatás.

A kötetet bemutatja Lance Henson csejenn költő, Gyukics Gábor műfordító és Rákai Orsolya irodalomtörténész.

Lance Henson (sz. 1944) csejenn, oglala indián költő, Washington DC-ben született. Tizenhét verseskötet és két színdarab szerzője, verseit huszonöt nyelvre fordították le. Another Train Ride címmel dzsesszköltészeti CD-je jelent meg 1999-ben. Táncosként és festőként több alkalommal részt vett a csejenn Sundance ceremónián. Verseivel a fél világot bejárta. Jelenleg Olaszországban él.

Forrás: Facebook


A KÖNYVRŐL

Az észak-amerikai indián költészetről az embernek általában nem a modern irodalom ugrik be először, holott a modern amerikai irodalom igen jelentős szegmensét alkotja immár évtizedek óta. Az indián költők java napjainkban angolul ír, de művészetük sajátos jellegét, hangját ez nem veszi el. Épp ellenkezőleg: az észak-amerikai indián irodalom a 20. század második felében olyan roppant érdekes kísérletek színterévé vált, melyek során hagyomány és modernség, saját és idegen, természet és civilizáció, egyén és közösség számtalan formában keveredik egymással, s hoz létre meglepő, váratlan irodalmi alkotásokat.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése