2015-11-17

Márai Sándor – A gyertyák csonkig égnek

FÜLSZÖVEG: Szerelem, barátság, társaság, magány. Vagy ezek tetszőleges sorrendben. Két férfi és egy nő története. Meg egy titok, aminek megfejtése elmaradt. Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája. Mi történt akkor, azon a negyven évvel ezelőtti napon? Miféle halálos bűn követel most tisztázást? A kérdések, szenvedélyek mögött egy fiatal halott: Krisztina, egyikőjük szeretett felesége. Hasonló szenvedély volt a két barát részéről akkor, ugyanezen nő iránt. Az egyik csalt és menekült, a másik maradt, de nem nyújtott kezet a bajban Krisztinának. Most mindketten szembesülnek az árulással. Most, amikor már elfogytak a gyertyák. Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény az író stílusművészetének egyik remeke, melyet évtizedek óta játszanak a világ számos színházában vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás örvényeibe.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: HELIKON KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 176
Borító: KARTONÁLT
Súly: 120 g
ISBN: 9789632276878
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015 
Sorozat: HELIKON ZSEBKÖNYVEK

SZERINTEM: A klasszikusokkal még mindig kicsit csínján bánok, mert hiába olvasok sokat, még mindig nem érzem azt, hogy teljesen megértem volna rájuk. És pontosan emiatt nem is erőltetem, mert nem szeretném, hogy egy egyébként jó történet elriasszon egy túl fiatalkori rossz élmény miatt. Felvetődhet a kérdés, hogy akkor hogy hogy elővettem A gyertyák csonkig égneket? Hát úgy, hogy nagyon régóta igazán érdekelt, és nagyon kíváncsi voltam rá, a Helikon Zsebkönyvek sorozatban pedig remek áron is juthattam hozzá. Márai pedig számomra különleges, de hogy miért, az most nem érdekes.

Lelövöm előre a poént, mert leírom most, így az elején, hogy nekem bizony nagyon tetszett a történet. Az a fajta sztori volt, aminél egyszer csak azt vettem észre, hogy hihetetlenül beszippantott, és egyszerűen semmi más nem tud érdekelni, csak az olvasás. Nem, itt nem a cselekmény volt a lényeg, sokkal inkább a szavak, az azok mögött lappangó kimondott, és ki nem mondott gondolatok, illetve esetemben a saját életemre vonatkozó – mondhatni – párhuzamok. Számomra azért adott rengeteget A gyertyák csonkig égnek, mert olyan gondolatokat indított el bennem, amiket nem hittem volna, hogy egy történet el tud, illetve annyira tetszett az írásmód, hogy magam is meglepődtem.

Vannak könyvek, amikről lehetetlenség hosszan írni vagy beszélni, és számomra ez is olyan. Valamilyen szinten sokkolt a szépsége, és nagy hatással volt rám több szempontból is. Sok dolgot megosztok itt a blogon, ami egy-egy olvasmányomhoz kapcsolódik, de ehhez olyan sok, és olyan bonyolult szálak vezetnek, amiket lehetetlen lenne leírnom, és nem is szeretném. Egy dolgot viszont zárásként mindenképp idebiggyesztek: aki elég érettnek érzi magát, az mindenképp vegye kézbe, mert nem fog csalódni. Többször olvasós, jól megrágós történet, tipikusan őszre és télre. 

Nagyon örülök, hogy mostanában került a kezembe, illetve hogy a magyar klasszikus irodalommal valamilyen szinten Márain keresztül kezdhetek el ismerkedni, mert tökéletes kezdet volt. Meleg szívvel ajánlom.

Értékelésem: 10/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése