2015-12-22

Blake Crouch – Wayward Pines (Wayward Pines-trilógia 1.)

FÜLSZÖVEG: Ethan Burke különleges ügynök világos küldetéssel érkezik az idahói Wayward Pines-ba: meg kell találnia és haza kell juttatnia két társát, akik egy hónappal korábban tűntek el az idilli kisvárosban. Mielőtt azonban felvehetné a kapcsolatot a helyi erőkkel, baleset áldozata lesz. Kórházban tér magához, igazolvány, mobiltelefon és aktatáska nélkül. S bár a személyzet nagyon kedves vele, őt mégis nyugtalanítja valami.

Ahogy telnek a napok, Ethan nyomozása egyre több kérdést vet fel. Miért nem tudja felhívni a feleségét és a fiát? Miért nem hiszik el a helyiek, hogy ő különleges ügynök? S mi célt szolgál a várost körülvevő elektromos kerítés? A lakosokat akarják bent tartani vele? Vagy valami mást odakint? Nyomozásának végére Ethan szörnyű dolgokra döbben rá: talán soha nem jut ki élve Wayward Pines-ból, mert ő már nem ugyanaz az ember, aki egykoron volt.INFORMÁCIÓ: 
Kiadó: AGAVE KÖNYVEK KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 288
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 286 g
ISBN: 9786155522000
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015 
Sorozat: WAYWARD PINES-TRILÓGIA 
Fordító: Makai Péter Kristóf

SZERINTEM: Röviden és tömören ez az a könyv, ami jött, látott, és győzött nálam. Sok helyen láttam mostanában, mindenki nagyon dicsérte, ráadásul a sztori is jónak tűnt, továbbá egy olyan kiadó adta ki (Agave), akiktől eddig nem sokat olvastam, és ez is vonzott. Mármint nyilván egy kiadóra nem lehet ráakasztani, hogy minden könyve ugyan olyan, mert nem, de kétségtelen, hogy stílusilag nagy hasonlóságok vannak. A Wayward Pines pedig Szegeden, a jegyzetboltban akadt a kezembe (az egyébkénként is egy különleges hely, tavaly ilyenkor a Szív alakú dobozt is onnan vadásztam össze), mondjuk hosszas tökölés után. 

A történet különleges volt számomra, leginkább azért, mert egészen a könyv végéig csak sejtéseim voltak, hogy mi is lehet a háttérben, mi az igazság, és az utolsó néhány oldalon, amikor mindenre fény derül, mégsem az volt leírva, mint amire korábban asszociáltam. Bonyolult, és főleg a vége az a könyvnek, ami teljesen megkavart, viszont mindezzel ellentétben tetszett. Általában idegesít, ha ennyire "bevisznek az erdőbe", de itt valamiért nem volt bennem más, csak kíváncsiság.

A történet egyébként egy majdnem tipikusnak mondható kisvárosról szól, csak nyilván elég sok csavar van benne, de az amerikai kisvárosok bája is fellelhető a sok érzelem és történés között. Ugyan nem olvastam még végig, csak belekezdtem, de Robert Jackson Bennett-től a Horzslások az a könyv, amire egy kicsit hajaz, abban mondjuk mindenképp, hogy idillinek kikiáltott amerikai kisváros, egy csomó sötét szennyessel, illetve egy emberrel, aki képben van, hogy mi történik. A Wayward Pines cselekményéről annyit, hogy Ethan a könyv nagy részében nyomoz, szökik (és akkor itt ez azért nem spoiler-gyanús, mert ez nem a The Walking Dead, ergó a főszereplő gondolom csak nem hal meg), mindezt pedig cseppet sem unalmasan, a legvége viszont számomra helyenként foghíjas volt. Nem szándékozom lelőni a poént, csak annyit írok, hogy a sci-fi elemek voltak azok, amikkel nem biztos, hogy tökéletesen egyetértek, de ezzel a kijelentésemmel inkább megvárom a kettő másik kötetet, illetve igyekszem betudni annak, hogy nem sok ilyen témájú könyvet olvasok.

Összességében tetszett, és imádtam, és faltam, szóval bátran ajánlom. Műfaját tekintve már az első oldalon feltüntetik, hogy thriller, szóval ha erre számít az ember, akkor (sem) csalódik. Nagyon örülök, hogy elolvastam, mert tényleg nagy szükségem volt most valami olyan olvasmányra, ami merőben más, mint az eddigiek (egyébként a sikeres vizsgáim után leptem meg magam vele).

Értékelésem: 9/10


A trilógiából 2015-ben sorozatot készített Chad Hodge és M. Night Shyamalan olyan nevek főszereplésével, mint Matt Dillon (Ethan Burke), Carla Gugino (Kate Hewson), Shannyn Sossamon (Theresa Burke), vagy Melissa Leo (Pam nővér). A sorozatot mindenképp szeretném majd meglesni, viszont addig várni szeretnék vele, amíg nem olvastam az összes könyvet, mert elvileg nem igazán fedi a sorozat a leírtakat. Minden esetre kíváncsi vagyok, hogy mit hoztak össze.


2 megjegyzés:

  1. Ha elfogadsz egy jó tanácsot, nem piszkálod meg a sorozatot bottal sem. Szörnyen nagyot fogsz csalódni, mert elrontják a legtöbb nagy leleplezést, a végére pedig az egész logikátlanná válik, ahogy egyre jobban elrugaszkodnak a könyvektől. Sajnos az első könyv volt még csak kész, mikor elkezdtek fordítani, és csak a befejezés alapját hagyták meg, az érzelmi, drámai töltetet, stb mind maguk találták ki a sorozathoz. A végeredmény pedig szörnyű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Valamelyik nap Twitteren is írták, hogy egy évadba sűrítettek mindent, a második évad pedig a sorozatírók kreálmánya lesz, szóval azóta inkább letettem róla, hogy megnézzem. Sajnálom egyébként nagyon, mert remek alapötlete van a könyvsorozatnak, amiből hihetetlenül ütős sorozatot is lehetett volna kreálni :(

      Törlés