2016-01-14

Jeff Abbott – Black Jack Point (Whit Mosley 2.)

FÜLSZÖVEG: Whit Mosley eltűnt barátai holtan kerülnek elő egy frissen ásott sírból a Black Jack Pointnál – rejtélyes régi csontvázak és a legendák ködébe vesző múlt ereklyéinek társaságában. Amikor Whit halottszemlét rendel el a kettős gyilkosság hátterének felderítésére, könyörtelen kincsvadászok és kétszínű, pénzéhes tőzsdecápák sötét világában találja magát, akik mind egy rég elveszettnek hitt kincset – aranytallérokat és egy vagyont érő smaragdot – hajszolnak. Mindeközben Whit egyetlen szövetségesét, Claudia Salazar rendőrnyomozót emberrablók tartják fogva túszként egy hajón, egy csalárd és kapzsi bűnözők irányította halálos játszma részeként. Ahhoz, hogy túléljék ezt a kalandot, Claudiának és Whitnek mindig egy lépéssel közös ellenségük – egy bármely legendás kalóznál százszorta veszélyesebb, mindenre elszánt gyilkos – előtt kell járniuk…


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: JAFFA KIADÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. 
Oldalak száma: 330
Borító: PUHATÁBLÁS
Súly: 350 g
ISBN: 9786155492983
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015 
Fordító: Rézműves László

SZERINTEM: Kíváncsian vettem a kezembe a könyvet, mert rajongok a déli államokért – különösen Louisianáért –, de ilyenkor az sem sokat szokott levonni az élményből, hogy nem konkrétan a kedvenc államomban játszódik. Elég a dél :) Egyetlen dolog volt ismét, ami miatt picit csalódott voltam, mégpedig hogy kiderült, egy sorozat második része. Nem összefüggő a cselekmény, csak a szereplők (és természetesen a címszereplő) miatt lett sorozat, de akkor is. No majd másodjára az elsőt olvasom.

A sztori érdekes: szépen lassan körvonalazódik, hogy tulajdonképpen egy ősi kalózlegenda miatt bolondulnak meg a rosszfiúk, mire mindenki kalózosdit és kincskeresőset kezd játszani. Azért ebben van valami vicces is, ahogyan felnőtt férfiemberek gyerekeket meghazudtolva "játszanak", habár ők egy kicsit komolyabban – fegyverekkel, emberrablással, erőszakkal, stb.

A kötet egy kettős gyilkossággal indít, és innen jutunk el – szerintem – elég messzire. Tulajdonképpen egy kicsit sem rövid, és elég szövevényes gyilkossági ügy ez (ami egy jó krimi egyik ismérve), ahol folyamatosan derülnek ki a titkok, a plusz információk, és senki sem az, mint akinek gondoljuk elsőre. És akkor itt illene egy kicsit belemennem a cselekménybe is, de azt hiszem, ez lehetetlen anélkül, hogy ne spolierezzek, mert tényleg annyira össze vannak gubancolódva a szálak, a megoldás pedig meglepő, nagyon sok tekintetben. Ha annyit mondok, hogy meghal egy olyan szereplő, akire nem számítottam, akkor talán még nem sejthető, hogy miről beszélek, de – kicsit kegyetlenül hangzik, tudom –, tetszett, hogy az író nem félt kiírni őt. Nem annyira fontos szereplő, de úgy gondolom, hogy a happy endhez nem járult hozzá ez az esemény.

Összességében élveztem az olvasást, viszont éreztem, hogy Abbott-nak van egy kicsit másfajta stílusa, mint amihez általában hozzászoktam – nem rossz, csak más. Továbbá tetszett, hogy az író belevitt némi humort is a szövegbe, de ezt inkább az utolsó egyharmadában figyeltem meg a könyvnek. Volt egy olyan jelenet, amit Twitterre ki is tettem, mert nagyon megtetszett:


Mindezek mellett ajánlani tudom a regényt, de mindenképp úgy, hogy először az első részt , az Ennek rossz vége leszt olvassátok el, mert úgy valószínűleg sokkal érthetőbb, jobban megvannak, hogy melyik karakter kicsoda, mit csinált, milyen viszonyok vannak, stb. A krimirajongók pedig nem fognak csalódni, ha eddig nem iserték volna még Jeff Abbottot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése