2016-01-11

Lynn Cullen – Mrs. Poe


FÜLSZÖVEG: Ritka, hogy az ember olyasvalakivel sodródhat össze, aki úgy érti és szereti őt, ahogy van, feltételek nélkül. Mindez a 19. század közepének New Yorkjában. 

1845 egy sorsfordító estéjén Frances Osgood találkozik New York legfelkapottabb írójával, költőjével, a titokzatos Edgar Allan Poe-val, és az első perctől fogva általa is megmagyarázhatatlan kapcsolat fűzi hozzá. 

Mivel a hölgy is költészettel foglalkozik, ugyanazokban a körökben mozognak. Francest és két gyermekét nem sokkal korábban hagyta el szédelgő, a nőkért rajongó és körükben sikeres férje. Frances a Bartlett-házban kap menedéket, és írásból igyekszik eltartani családját. 

Poe ezekben a hetekben lesz elképesztően népszerű A Holló című versével. Felesége, Virginia egyben unokatestvére súlyos beteg, és a költő már egy ideje nem boldog vele, de ahogy sok minden mást, ezt is elfogadja, amíg össze nem hozza a sors Frances Osgooddal. 

Mindketten rossz házasságban éltek, élnek, és mindketten megértésre, elismerésre vágynak. Emiatt lesz kapcsolatuk oly veszélyes: értik és érzik egymást, míg erre más nem képes környezetükben. 

Ritka, hogy az ember olyasvalakivel sodródhat össze, aki úgy érti és szereti őt, ahogy van, feltételek nélkül. Ritka és veszélyes.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: RÉZBONG KIADÓ
Oldalak száma: 446
Borító: PUHATÁBLÁS
Súly: 580 g
ISBN: 9786155475054
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Mrs. Poe
Fordító: Vári Tercia

SZERINTEM: Igen, a cím jól mutatja: a könyv Edgar Allan Poe-ról szól, vagyis inkább a szeretőjéről, Frances Osgoodról. És persze Mr. Poe-ról, aki mindenkit megbabonázott a maga idejében. Remek alkalom volt számomra, hogy egy kicsit többet megtudjak az íróról, akiért oly sokan odavannak, a korról, melyben élt, és hogy végül természetesen mi történt ebben a szerelmi háromszögben. Mert hogy szerelmi háromszög, csak kicsit másként, olyan szemszögből, olyan megvilágítással, amit a horrorkedvelők is élveznek – nem csoda, hiszen Edgar Allan Poe története ez, aki mint mindannyian tudjuk, a műfaj királya volt.

A könyv műfaja szerint történelmi fikció, utánaolvasgatva kicsit pedig kiderült, hogy nem sokban rugaszkodott el a valóságtól, az írónő inkább csak a sötét foltokat igyekezett kitölteni, és ezt átadni az olvasóknak úgy, hogy élvezhető legyen a történet. Azt hiszem, ez maximálisan sikerült neki, rettenetesen élveztem olvasni a könyvet, nagyon szerettem. Vannak korok, amik nagyon érdekelnek, ilyen például a 18.-19. század, illetve a 20. század első fele is, de nem ugranék ennyire előre. A történet 1845 telén kezdődik, s mint ahogy említettem, Frances Sargent Osgoodról, egy kétgyermekes anyáról, feltörekvő költőről szól, akinek a férje otthagyja a családot, így a hölgy kénytelen egyedül boldogulni. Ez a mai világban nem tűnik akkora tragédiának, de abban az időben, abban a korban alig voltak lehetőségei egy egyedülálló asszonynak, s ne feledjétek, arról a korról beszélünk, amikor egy nőnek egyedül nem is igen szabadott mutatkoznia az utcán, meg volt kötve a keze, hogy milyen munkát vállalhat, mit mondhat, egyszóval teljes alárendeltségben kellett élnie. Ez egyébként – főleg a mostani események miatt is – elgondolkodtató, és olvasás közben hálát adtam a sorsnak, hogy most élek, és egyedülálló fiatal nőként szabad vagyok, azt csinálok, amit akarok, oda megyek és azzal, ahova és akivel akarok, és még sorolhatnám. Apró dolgok ezek (vagy legalábbis annak tűnnek), de mégis, mindezek nélkül merőben más lenne az életünk. A regényt végigkíséri ennek a szele, folyamatosan előjön, ahogyan Frances küzd a családja fenntartásáért, azért is írok erről ennyit.

Pontosan a nők és a férfiak különböző helyzete miatt van meg az a bája a könyvnek, ami, s pontosan ezért nagyon más, mint egy random mai young / new adoult könyv. A Mrs. Poe-ban Frances és Edgar csak kerülgetik egymást szemérmesen, néha egymásra sandítanak nyilvános eseményeken, ráadásul az, hogy ha egy légtérben vannak máris pletykákra ad okot is nagyon aranyos – mai szemmel, természetesen :)


A könyv elején egyébként Poe híres verse, a Holló is megtalálható, nem is véletlen: a költőt ezzel nyaggatja gyakorlatilag mindenki, hogy ha nem is az egész költeményt, de legalább egy részét szavalja el, ezen felül pedig Franceshez is kapcsolódik, de ezt nem boncolgatnám :)

Ami engem nagyon megfogott, az mégis inkább az élettörténeti rész: Francesnek nem is volt annyira érdekes az élete, ám Edgarnak, és a feleségének, Virginiának sokkal inkább, kezdve például azzal, hogy elsőágú unokatestvérek voltak, s mindezek mellett eleinte azt hittem, hogy Virginia a feltételezett belterjesség miatt ilyen gyenge, ám a cselekményben haladva szép lassan kiderült, hogy nem. Az eleinte tüdőbajként emlegetett betegség kiderült, hogy tuberkolózis, azaz TBC, amiről talán az átlagember nem is tud olyan sokat, viszont nálam azonnal jeleztek a vészvillogók, hogy basszus, ez egy fertőző halálos betegség. A könyv kb. második felét ennek tudatában olvastam, és ennek tudatában latolgattam a végét is. Aki nem ismeri az író élettörténetét, annak innentől esetleg spoileres lehet! Szóval a legvégén megrendültem kicsit, hogy mennyire fiatalon, és mennyire tragikusan haltak meg mindannyian, ráadásul tüdőbajban. Nem olvastam élettörténeteket, tanulmányokat, csak szigorúan a saját gondolataimra szorítkozva döbbentem rá, hogy bakker, végigfertőzték egymást, és ezért kellett két ragyogó elmének ilyen fiatalon meghalnia...

A könyv végénél (főleg elolvasva a szerző megjegyzését) csak ültem, és néztem, hogy nem, ez így nem lehet...Megrázott, megdöbbentett a vége, ugyanakkor maga a könyv egy élvezetes olvasmány volt abból a szempontból, hogy történelmi tényeket is közölt, ám mindezt fogyaszthatóan átadva. Le a kalappal a szerző előtt, és kíváncsian várom a többi művét is magyarul!

8 megjegyzés:

 1. Abszolút nem értem ezt a nyereményjátékot. Mármint,hogy mik ezek a turné állomásos dolgot,szóval így kb. esélytelen az egész. Mindenesetre érdekesnek tűnik a könyv,egyszer lehet elolvasom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Meg vannak adva a bejegyzés végén a blogok, ahol szintén van játék. Ha az összes állomáson megfejted a játékleírást, és beírod a Rafiba, akkor kerülsz bele a képzeletbeli kalapba.

   Törlés
  2. Mi az a 'Rafi' ? Amugy nagyon tetszik ez a nyereményjáték! :)

   Törlés
  3. A Rafit ismerem és annak használtatát is -másnál is van ilyen. Csak valahogy fura,hogy más blogokon is részt kell venni dolgokban ahhoz hogy bekerülj. Ráadásul ránéztem a másik két blogra és ehhez a könyvhöz nincs is közük. Találtam nyereményjátékokat ott is,de ez valahogy nem logikus. =/

   Törlés
  4. A turné állomásai:
   01/11 Tekla Könyvei
   01/12 Könyvszeretet
   01/13 Szembetűnő

   Ma és holnap kerülnek ki a bejegyzések, mindkettő végén ott lesz ez a játék, természetesen más-más megfejtendő személlyel.

   Törlés
  5. Ahha, értem. Szóval ezek dátumok. Még sose játszottam így,de köszi az infót akkor!

   Törlés
 2. Mi az a 'Rafi'?:D a
  Amugy nagyon tetszik a nyereményjáték.:)

  VálaszTörlés