2016-02-09

Suki Kim – Nélküled mi sem vagyunk + VIDEÓ

FÜLSZÖVEG: A Phenjani Műszaki Egyetem hallgatói – az észak-koreai uralkodó osztály gyermekei – naponta háromszor szabályos sorokban masíroznak az étkezőbe, Észak-Koreát és vezetőjét dicsőítő dalokat énekelve: „Nélküled mi sem vagyunk, Nélküled nincsen hazánk.” Megdöbbentő jelenet, de Kim Suki lassanként ráhangolódik a dallamra, és anélkül, hogy észrevenné, maga is dúdolni kezdi. 

A könyv amerikai–dél-koreai szerzője egy olyan intézményben vállalt angoltanári állást, ahol minden terem faláról Kim Ir Szen és Kim Dzsongil portréi néznek le rá szenvtelen pillantással. Az élet itt magányos és klausztrofóbiás hangulatú, különösen Kim Suki számára: minden egyes levelét cenzúrázzák, jegyzeteit és fotóit pedig el kell rejtenie a felügyelők, sőt saját kollégái, az evangélikus misszionáriusok elől is. 

A Nélküled mi sem vagyunk megindító és ritka bepillantást kínál a világ egyik legzártabb országába, és azoknak a kivételezett fiataloknak az életébe, akik egyszerre a rendszer katonái és rabszolgái.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: HVG KIADÓ ZRT 
Oldalak száma: 312
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 380 g
ISBN: 9789633042656
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015 
Fordító:Izing Róbert

SZERINTEM: Észak-Korea mindig is érdekelt, és ahogy egyre többet olvasok az országról, az ottani diktatúráról, kultúráról, az emberek hétköznapjairól, egyre jobban kezd beszippantani – mondom ezt úgy, hogy egyébként az ázsiai kultúrák teljesen hidegen hagynak.

A Nélküled mi sem vagyunk című könyv azt hiszem, méltán mondhatom, hogy csodálatos, mert rengeteg információval szolgál, és olyan apróságnak tűnő dolgok is le vannak benne írva, amik a mindennapokat meghatározzák, amik talán a legfontosabbak ahhoz, hogy úgy érezhessük, bepillantottunk egy olyan zárt közegbe, melyet igyekeznek hermetikusan elzárni a külvilág, a szabad világ elől.

Suki Kim gyakorlatilag az ott töltött napjairól mintegy naplóként számol be ebben könyvben, mely természetesen teljesen titkos volt mindenki elől, hiszen akár az életével is fizethetett volna azért, hogy információt szivárogtatott ki. Amikor a videót felvettem, akkor sok történetet elmondtam, mert nekem ezek megrázóak, hihetetlenek, maradandóak voltak, de végül abból az egyszerű okból kifolyólag inkább kivágtam a videóból őket, hogy semmilyen élményt ne vegyek el azoktól, akiknek sikerül kedvet csinálnom az olvasáshoz. Az olvasás egy hullámvasút volt számomra, ahol az érzelmek széles skáláját éltem meg, de imádtam!

Nem is húznám nagyon a szót írásban, mert a videóban sok mindenre kitérek. Azt viszont leírom, hogy nagyon-nagyon-nagyon ajánlom! Ha csak egy picikét is érdekel valakit, hogy mégis hogyan működhet a 21. században is egy diktatúra, hogyan élhetnek úgy az emberek, hogy semmihez sincsen joguk (például elmenni a boltba, és csokit venni, de még ahhoz sem, hogy a barátaikat megválogassák), akkor tökéletes választás ez a könyv. Megdöbbentő, megindító, már-már azt hinné az olvasó, hogy fikciót olvas...


Ha tetszett a videó, akkor nyomjatok egy like-ot, és iratkozzatok fel, hogy ne maradjatok le a következőről sem :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése