2016-04-20

Zoe Sugg ― Girl online (Girl online 1.)

FÜLSZÖVEG: A 25 éves Zoe az Y generáció nemzetközi sztárja, aki Zoella néven pár éve indított divat- és sminktanácsadási csatornát a YouTube-on. Korosztályából sok lány őt tekinti legbizalmasabb barátnőjének, akivel fiúkról, családról, suliról és divatról, szerelemről és félelmekről is őszintén lehet beszélni. A Girl Online megdöntötte a megjelenés hetében legjobban fogyó könyv eddig világrekordját, 35 országban vehetik kézbe a rajongók. 
Pár megdöbbentő adat Zoelláról:

3 millió Twitter követő, 3.5 millió Instagram követő, 7 millió YouTube feliratkozó, 2 millió Facebook like.

A brit kisvárosban élő Penny Porter úgy akarja legyőzni szorongásos rohamait, hogy blogot indít, és ismeretlenekkel osztja meg érzéseit, gondolatait. GirlOnline álnéven bele is vág, de egy szerencsétlen baleset elrettenti a folytatástól.

Penny és családja a karácsonyt New Yorkban tölti, ahol a lány megismerkedik (és fülig beleszeret) egy izgalmas és sármos zenész srácba. Pár nap alatt megfordul velük a világ, Noah a legjobb dolog, ami Pennyvel történhet, és a lány azonnal világgá is kürtöli újdonsült boldogságát a blogon… csak azt nem sejti, hogy ezzel lavinát indít el, és nemsokára több ellensége lesz, mint ahány barátja…

Vajon megbízhatsz a legjobb barátodban, ha a szerelem a tét? És a szerelmedben, ha a boldogság?


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft. 
Oldalak száma: 380
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 450 g
ISBN: 9789633102404
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016 
Fordító: Lovas Anna

SZERINTEM: Zoe könyvét vártam már, igazából inkább a puszta kíváncsiság hajtott, nem az érzés, hogy ez biztosan valami utánozhatatlan dolog lesz. Utóbbit az ember a fülszövegekből, a könyvről előzetesen alkotott benyomásairól valahogy érzi. No, nem akarom hosszan ragozni, azt hiszem, nem is igazán kell, hiszen mind érezzük, hogy egy videóblogger könyve inkább a délutáni szieszta kategóriájába esik, mintsem abba, hogy neves irodalmi díjakat zsebeljen be.

A könyv számomra az volt, ami: egy könnyed szórakozás, kevés gondolkodással, és egy eléggé pörgő sztorival, ráadásul pont akkor, amikor minderre a legnagyobb szükségem volt. A regény olvasása alatt semmi problémám nem volt, néha igaz, hogy furcsán néztem, hogy ez vajon mi, miért történik, vagy hogy ez mintha túl sok lenne, de tulajdonképpen olvasás után, barátnőmnek ecsetelve jöttünk rá, hogy ez picit másabb, mint első blikkre, és egy szuszra elolvasva.

Ennek a sztorinak azt hiszem, hogy a legnagyobb gyengesége az, hogy Zoella túl sok témával, mi több, problémával akart egyszerre foglalkozni, de megoldást, levezetést egyikre sem kínált, így pedig számomra nem igazán hiteles ez az egész. Ez az egyik része, a másik pedig hogy klisék halmaza az egész történet, ami a kiskamasz lányoknak lehet, hogy teljesen szuper, de aki tényleg belegondol a történetbe, annak kevés, sőt...Ebből mondjuk annyi a pozitív, hogy nem olvasás közben köszön vissza ez az egész, hanem utána, ha egy kicsit belegondolsz, hogy tulajdonképpen miről is olvastál.


Egy dolgon viszont nagyon meglepődtem, mégpedig hogy ahhoz képest szerintem teljesen pozitívan gondolkodom a Girl Online-ról, amit mondjuk Goodreads-en írnak róla. Sőt, volt olyan, aki a hamarosan magyarul is érkező második részt már a megjelenés előtt lehúzta (oké, ez viszont nem annyira meglepő), hogy az első is pocsék volt, a második is az lesz. Ez egyrészt elgondolkodtató, másrészt a fülszöveg alapján a második rész is elég kliséhalmaz lesz, de kövezzetek meg, engem érdekel ettől függetlenül. Mert mindent összevetve amikor olvastam, akkor nem volt rossz, ellenben élveztem és kikapcsolt, ami a lényeg nálam olvasásnál.

U. i..: a könyvről készült videóm már fent van a csatornámon, ha tetszett, iratkozzatok fel a YouTube-on, hogy biztosan időben értesülhessetek a legújabb videóimról!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése