2016-08-16

Ingar Johnsrud – Követők (Követők 1.)

FÜLSZÖVEG: Oslo, napjainkban: Fredrik Beier főfelügyelő egy eltűnési ügyben, egy politikus lánya után nyomoz. Az eset azonban hirtelen fordulatot vesz, amikor az Isten Fénye elnevezésű szekta több tagját is lemészárolják, és a fiatal nő, aki szintén a hívők egyike, nincs a holtak között. Hová tűnhettek a gyülekezet életben maradt tagjai? És vajon milyen munka folyt a szekta rejtett laboratóriumában?

Bécs, 1937: megalakul a Bécsi Testvériség, a nemzetközi csoport fajkutatással foglalkozik. A negyvenes években a testvériség feje, Elias Brinch egy norvég hadifogolytáborban folytatja a kísérleteit. Mire bukkanhatott és milyen eredményeket érhetett el, ha kapcsolat látszik felsejleni a mostani gyilkossági ügyek és az évtizedekkel ezelőtti háborús bűnök között?

Ingar Johnsurd első regénye az izgalmak és a borzongás rajongóinak való olvasmány. A hús-vér figurák, a mesteri történetszövés, az újabb és újabb meghökkentő fordulatok jelentik a biztosítékot arra, hogy aki belekezd, az nem lesz képes megállni a trilógia első darabjánál.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: GENERAL PRESS KIADÓ
Oldalak száma: 425
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 438 g
ISBN: 9789636438616
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016
Fordító:Vaskó Ildikó

SZERINTEM: Ez az a könyv, amit nagyon sok ideig kellett emésztenem, mert annyira összetett, annyira szövevényes krimi, ráadásul a Trónok Harcát is megszégyenítően sok szereplő bukkan fel benne. Ó, és ha mindez nem lenne elég, akkor ráadásul kettő idősíkon is játszódik :) Nem akarok senkit eltántorítani ettől a regénytől – sőt, mindenképpen megéri elolvasni –, de ez nem az a könyv, amire a délutáni matiné kifejezés ráillene.

Ugyan ez a könyv "csak" 425 oldalas, de mivel nem két nap alatt olvastam ki, így tulajdonképpen olyan érzésem volt, hogy a General Press KIadó már a második nyaramat határozza meg ilyen szempontból – tavaly a Lángoló kereszt volt az, ami annyira a nyaram részévé vált, és annyira szívesen emlegetem fel a mai napig, idén pedig a Követők, ami egy jó kis gyomormegülős-krimi.

Aki követ egy ideje, az valószínűleg tisztában van vele, hogy Skandináviáért (mondjuk leginkább Svédországért) rajongok, de akár svéd, akár norvég, akár dán, az irodalomban minden jöhet. A Követők norvég, és számomra pontosan ezért volt egyfajta vonzereje, és mint mindig, most is éreztem azt a tipikus északi stílust, minőséget. Ez "kívülről" talán egy kicsit hülyén hangzik, de tényleg így van, ha krimi, akkor az északiak általánosságban leiskoláznak mindenkit.

Maga a cselekmény szövevényes, és hihetetlen sötét, elgondolkodtat, hogy vajon tényleg létezhet-e ilyen mélységű emberi gonoszság, valójában így működnek-e  szekták, és mi a helyzet a bérgyilkosokkal? És ez csak egy nagyon kis része a nagy, teljes egésznek, mert számomra tényleg nagyon hasonlított ebből a szempontból (is) a Lángoló keresztre, amikor például szintén esélye sem volt kitalálni az olvasónak, hogy ki a "fő gonosz", ki áll minden bűntény hátterében. Az pedig azt hiszem, teljesen érthető, hogy engem bekebelezett a könyv, ezzel keltem és ezzel feküdtem, mert amikor nem olvastam, akkor is velem maradt a történet, akkor is rengeteget gondolkodtam ezen az egészen. Ugyan nem egy kitalált világban játszódik, de mégis annyira komplex, és a magyar mindennapokhoz képest annyival másabb az északi lét, hogy olyan volt, mintha kitalált helyszíne lett volna a regénynek.

A Követőket nem ajánlom annak, aki még csak most ismerkedik  krimivel, mint műfajjal. Véleményem szerint egy kicsit edzettnek kell lenni ehhez a könyvhöz. Ez a regény egyébként egy trilógia első része, szóval kíváncsian várom a folytatást, főleg, ha az is hasonlóképp alakul, mint az első rész.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése