2016-09-09

Böszörményi Gyula – Beretva ​és tőr (Ambrózy báró esetei 2,5)

Böszörményi Gyula – Beretva ​és tőr (Ambrózy báró esetei 2,5) megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában a Vörös Pöttyös könyvek sorozatban
FÜLSZÖVEG: 1900 ​​verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre. 

Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog? 

Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay Mili kisasszony még csak eztán érkezik!

Egy újabb, megtörtént eseményeken alapuló Ambrózy-ügy, ami A Rudnay-gyilkosságok-ban épp csak említésre került, ám most végre elmeséltetik!

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 86
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly:114 g
ISBN: 9789633997949
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016 
Sorozat: AMBRÓZY BÁRÓ ESETEI

SZERINTEM: Elöljáróként megemlíteném, hogy imádom Böszörményi eme könyvsorozatát, szóval talán nem meglepő, hogy nagyon megörültem neki, amikor megtudtam, hogy a Leányrablás Budapesten és A Rudnay-gyilkosságok után ha nem is egy úgymond teljes értékű regény, de legalább egy történet megjelenik a Mestertől. Felületi kezelésnek tökéletes volt, amíg a következő rész megjelenik, és igen, tűkön ülök, hogy mikor olvashatom a harmadik részt!

Ez a történet hiába sokkal rövidebb, mint az eddigi regények, élvezetileg ugyan annyira körömrágós, pörgős, izgulós, és tartalomdús. A Rudnay-gyilkosságokban emlegetett eseményt, azaz a sah érkezését járja körül – s míg ott csak említés szintjén találkozhattunk vele, most az egész eseménysort megismerhetjük.

Budapest retro látképe a Duna-parttal az 1900-as évek elején

A karakterek között akadnak új belépők is, ám Böszörményi írásában ezúttal sem csalódtam: végig ugyan olyan érzésem volt itt is, mint az első és a második résznél, mégpedig hogy hihetetlenül kidolgozott, élettel teli szereplőkről olvashatunk, ami persze alapvetően adná magát, de sajnos nem minden regényben így vannak jelen a karakterek. És ha már személyek: egy dolog volt, amit bevallom, picit hiányoltam, és sajnáltam, mégpedig hogy a kötet sokkal inkább magára a bűnügy megoldására koncentrál, s emiatt kevesebb hangsúlyt kap a kedvenc duóm, Hangay Mili és Ambrózy Richárd. Egy dolog miatt nem bánkódom ezen igazán, az pedig nem más, hogy hamarosan jön a harmadik rész :)

Összefoglalva imádtam, hogy ha csak egy kicsi időre is, de visszacsöppenhettem abba a korba, és azok közé a szereplők közé, amit annyira szeretek, ami annyira ki tud ragadni a valóságból. Skacok, olvassatok Böszörményit, mert ő az a kortárs magyar ifjúsági író, akit felnőtt fejjel, és más ízléssel is hatalmas élvezet olvasni, a történetei pedig zseniálisak!

A sorozat kötetei:
👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése