2016-09-17

Marc Pastor – Bioko (Moisès Corvo 2.)

FÜLSZÖVEG: „Bármi ​​történjen is, minden csak a sziget határain belül történik. A világ többi része csak egy anekdota, amit több millió liter víz választ el tőlünk.”

A fiatal, ámde engedetlen katonát, Moisès Corvót, aki éppen Észak-Afrikában állomásozik, felségárulás és lopás vádja miatt a távoli Bioko trópusi szigetére helyezik át. Örül, hogy megússza a kivégzést, de ekkor még nem ismeri új otthona gúnynevét: a halál szigete.

Az elviselhetetlen klímájú hely a legaljasabb gonosztevők menedéke, de Corvo itt sem marad észrevétlen, egyszerűen vonzza a bajt. Miközben egy bennszülött nő eltűnésének ügyét próbálná felgöngyölíteni, szörnyű mészárlás szemtanúja lesz. Megmagyarázhatatlan, természetfeletti jelenségek kezdik hatalmukba keríteni az itt élőket, melyek nem csak a szigetlakók sorsát változtatják meg, hanem az egész világét…

Moisès Corvo újabb kalandja sci-fi és kalandregény egyben, Verne stílusában megírt álutópia és fordulatos thriller, amiben sosem tudhatjuk, honnét érkezik a következő csapás.

Marc Pastor elismert bűnügyi szakértő, számos sikerkönyv szerzője. A Barcelona árnyai című bestsellerével elnyerte az év bűnügyi regényének díját Katalóniában. Műveit angol, német, olasz és francia nyelvre fordították.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft. 
Oldalak száma: 612
Borító: KARTONÁLT
Súly: 570 g
ISBN: 9789633105450
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016 
Fordító:Varju Kata

SZERINTEM: Tavaly nyáron imádtam a Barcelona árnyait, szóval nem is volt kérdéses, hogy mindenképpen szeretném elolvasni a folytatást. No de ez is egy hatalmas kérdés volt, hogy akkor ez most folytatás, vagy sem, hiszen nagyon nem olyan vége lett a könyvnek, hogy azt folytatni lehetett volna. Végül helyrerázódott minden, és kiderült, hogy kicsit visszakanyarodunk az időben, s a fiatal Moisès Corvo történeteit követhetjük nyomon a Bioko-ban. Egyébként pedig a Goodreads szerint csak kettő részes eme pillanatig a sorozat – ennek nagyon nem örülök.

A két rész merőben eltér egymástól, és jó hír, hogy felcserélve is olvasható és érthető, hiszen egyetlen közös szereplő van a két kötetben – ez pedig maga Corvo. Az első rész egy tiszta krimi, melyben adottak a nyomozók, az a nyomasztó és sötét 20. század eleji Barcelona, és persze a bűnesetek; míg a második rész krimi, kaland, és sci-fi regény egyvelege szerintem, hogy tömören foglaljam össze.

A Bioko is nagyon tetszett, s habár messzemenően más volt, mint amire számítottam, mégis imádtam. A könyv fizikai megjelenése is hatalmas, robosztus, s a belsejét is hasonló jelzőkkel lehetne illetni, hiszen ez a regény egy külön világ, ami kiszakít a jelenedből, ráadásul annyira élvezetesen van megírva, hogy gyakorlatilag letehetetlen.


A történet színhelye Bioko (ami a való életben is létezik, holott én végig azt hittem, hogy ez egy kitalált helyszín), ahová a fiatal Corvót büntetésből küldik el, s ahol tulajdonképpen az 1800-as évek végén a fehérek (spanyolok és angolok) küzdenek a helyi lakosság, a feketék (bubik) ellen. Mindezek mellett pedig ott van az anyatermészet is, mellyel szintén meg kell küzdenie a sziget fehér népének. Ebbe az alapszituációba csöppen bele Corvo is, akinek a fiatalkori karaktere is elég talpraesett és ravasz ahhoz, hogy ne essen nehezére nem csak a túlélés, de a bürokrácia labirintusában se keveredjen el.

A Biokora pedig sajnos amellett, hogy tetszett, és jó, és izgalmas a történet igaz az is, ami nagy nagy általánosságban igaz az ilyen vaskos könyvekre/regényekre: rengeteg szereplő van benne, olyannyira, hogy néha teljesen követhetetlen a szituáció, vagy hogy most ki kicsoda, netán hogy kinek mi az előélete. Amíg mondjuk egy Trónok harcában (mindig ezzel jövök, tudom) ott van az a természetesnek nem éppen nevezhető szelekció, hogy halomra gyilkolnak mindenkit, és míg az első könyvben szintén rengeteg karakterrel dolgozik Martin, addig a negyedik kötetben már igazán lehetséges megjegyezni, hogy ki kicsoda. Persze, a Bioko hiába második rész, az első nem is igazán tekinthető elsőnek, de a probléma így is fent áll.

A Biokora viszont egy másik általánosítás is igaz, mégpedig hogy sok oldal, sok történés – szerencsére. Ha ránézek erre a könyvre, akkor tényleg az jut eszembe, hogy rengeteg dolog történt benne, sosem untam az olvasást, és volt benne egy olyan rész is, amin őszintén meglepődtem a kis naiv, néha gyermeteg lelkemmel.

Összegezve nagyon tetszett a könyv, és tulajdonképpen többek között a hangulata, a fanyar humor, és Corvo talpraesettsége az, ami miatt mosolyogva gondolok majd vissza erre az olvasmányélményemre. No meg persze azért, mert nagyon röviden és nagyon tömören egy szuper regény.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése