2016-10-04

Ransom Riggs – Üresek ​városa (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 2.)

FÜLSZÖVEG: 1940. ​​SZEPTEMBER 3. 
A KÜLÖNLEGES GYERMEKEKET SZÖRNYEK FENYEGETIK.

EGYETLEN EMBER MENTHETI MEG ŐKET – DE Ő MADÁRTESTE FOGLYA MARADT.

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeinek hihetetlen, kalandos története folytatódik. Jacob Portman a barátaival Londonba indul. A gyerekek szeretnének biztonságra lelni egy időhurokban, ahol nem fenyeget sem öregség, sem betegség, sem ellenség. Azt remélik, hogy gondviselőjükön, Vándorsólyom kisasszonyon is segíteni tudnak, hogy visszanyerhesse emberi alakját. Mielőtt barátait biztonságos helyre vezeti, Jacobnak meg kell hoznia egy fontos döntést szerelméről, Emma Bloomról. Közben a háború sújtotta Londonban vérszomjas lidércek és éhes üresrémek fenyegetik őket… 

Ransom Riggs különleges hősei, a szörnyeket látni képes Jacob, a puszta kezével tüzet gyújtó Emma, a láthatatlan Millard, a halottakat feltámasztó Enoch és társaik visszatérnek a fantasztikus fordulatokkal teli regényben. 

A régi fényképekkel illusztrált könyv rendkívüli világba vezeti az olvasót.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Kossuth Kiadó Zrt.
Oldalak száma: 380
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 670 g
ISBN: 9789630978842
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2014
Illusztráció: FOTÓKKAL
Fordító:Gálvölgyi Judit
Eredeti cím: Hollow City

SZERINTEM: Az Üresek városa, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei-sorozat második része ott folytatódik, ahol az első könyv véget ért, szóval semmiről nem maradunk le a gyerekekkel kapcsolatosan. Ez pedig nekem egy hatalmas nagy pozitívum volt, ugyanis imádtam az első történetet (gyakorlatilag mindent, vele kapcsolatosan), a gyerekek és Vándorsólyom kisasszony világa egészen egyszerűen magába szippantott (olyannyira, amennyire már nagyon régen nem tapasztaltam egyetlen könyvnél vagy könyvsorozatnál sem), szóval a folytatást hatalmas kíváncsisággal és izgalommal vettem a kezembe, és örültem, hogy nem volt semmilyen "fekete lyuk", amikor is nem tudunk semmit a történetről.


Már most, itt a bejegyzés elején lelövöm a poént, és leírom, hogy imádtam az Üresek városát is, mert méltó folytatása volt a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeinek, és sok-sok könyvsorozattól eltérően egyáltalán nem volt érezhető, hogy egy folytatásról (második részről) van szó, ugyan annyira színvonalas volt. Ami manapság azért valljuk be, ritkaságszámba megy, legalábbis az én észrevételeim szerint.

Az Üresek városa cselekménye egy igen kis időintervallumot – csupán néhány napot – ölel fel, amikor is Vándorsólyom kisasszony megmentéséért fáradoznak a különleges gyerekek: a történetnek pedig ez az alapja, hogy felnőtt felügyelet nélkül, a gyermekek magukra utalva utazzák be fél Angliát, hogy megmenthessék az igazgatónőjüket. Ez pedig valljuk be, másfajta kalandokat is előrevetít, hiszen nincs senki, aki terelgetné őket, nekik kell megoldaniuk a legforróbb helyzeteket is. Konkrétumokat pedig direkt nem szeretnék írni, egyrészt a spoiler elkerülése végett, másrészt pedig tessék szépen elolvasni a könyvet, mert nagyon sok helyszínen, sok szereplővel, és sok jelenettel játszódik ahhoz, hogy ha nekikezdenék, akkor tényleg senkinek ne rontsam el az élményét. A cselekménnyel kapcsolatban summa summárum, sok meglepő jelenet akad, mind teli izgalommal, és egyáltalán nem összehasonlítható az első résszel.

A karakter- és helyszínábrázolásról annyit, hogy ugyan olyan magas színvonalú, mint az első részben – itt pedig kénytelen vagyok mindig visszautalni erre, hiszen ez nem egy olyan sorozat, amit az első rész nélkül el tud kezdeni az ember.


Ez a kötet is volt annyira izgalmas és érdekes, mint az első, legalábbis én itt sem tapasztaltam semmi olyasmit, ami miatt mondjuk ha időm engedte, nem akartam volna azonnal a kezembe venni a könyvet, de olyan holt-részeket sem találtam, amikor lankadt volna a történet. Szóval, Ransom Riggs az az író, aki számomra hatalmas meglepetést okozott, le a kalappal. Persze, ez tényleg eléggé egyéni vélemény, én gyakorlatilag szerelmes lettem ebbe a sorozatba, tehát nem is nagyon tudok semmi rosszat mondani róla.

Ebben a könyvsorozatban – sok más dolog mellett – az is különleges, hogy a sci-fi elemeket is képes úgy átültetni a lapokra, hogy a műfajt egy azt nem sűrűn olvasóval is megkedveltesse, vagy éppen ne legyen zavaró. Hiszen az Üresek városában is vannak időhurkok, üresek, és lidércek szép számmal, nem is beszélve arról, hogy jó néhány másik különlegessel is összefut a kis csapat.


A szerző, Ransom Riggs. Tudtátok, hogy a felesége nem más, mint Tahereh Mafi írónő, akinek a nevéhez kapcsolódik a Ne érints (Shatter Me) trilógia?

Összegzésként klisé és nyál, de én tényleg imádtam minden mozzanatát a regénynek, és tényleg hosszú idő óta az első olyan könyvsorozat, amiért tinilány módjára képes vagyok rajongani. Nem mellesleg pedig ennek a kötetnek is hasonlóan szépséges magyar kiadása van, mint az előzőnek (illetve mint a harmadik résznek): keménytáblás, védőborítós, fényes lapos, sok-sok történethű és kedvcsináló képpel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése