2016-10-21

Rob Knight – Szerves ​részünk (Ted Books 5.)

FÜLSZÖVEG: A ​​bennünk és rajtunk élő mikroszkopikus élőlények átírják, mit is jelent embernek lenni. 

Az emberi test körülbelül 10 billió emberi sejtből áll miközben mintegy 100 billió mikrobiális sejt is él bennünk és rajtunk. Vagyis, többségében nem is önmagunk vagyunk. 

Asztma, elhízás, depresszió és autizmus: csak néhány probléma azok közül, amelyeket talán a bennünk és rajtunk élő parányi élőlények okoznak és egy nap talán gyógyítanak is. A tudósoknak csupán az elmúlt pár évben sikerült bebizonyítaniuk, milyen döbbenetes hatással van az életünkre a testünkben különösen a beleinkben zajló, mikroszkopikus élet. Lehet, hogy ez a tudományos áttörést hozó felfedezés a kulcs számos betegség gyógyításához? 

Az úttörő munkásságával hírnevet szerző tudós, Rob Knight, és szerzőtársa, a díjnyertes tudományos újságíró, Brendan Buhler a legújabb kutatási eredményeket alapul véve, humorral fűszerezve mutatja be testünk eddig ismeretlen világát. 

Rob Knight a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen a gyermekgyógyászat, valamint a számítógépes kutatás és tervezés professzora, illetve a Microbiome Initiative igazgatója. Az American Gut Project és az Earth Microbiome Project társalapítója.

Brendan Buhler díjnyertes szakújságíró, munkái megjelentek a Los Angeles Times-ban, a California és a Sierra magazinban. Rob Knight munkásságáról írott cikke 2012-ben bekerült a legjobb tudományos írásokat magába foglaló, The Best American Science and Nature Writing gyűjteménybe.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: HVG Könyvek
Oldalak száma: 184
Borító: PUHATÁBLÁS
Súly: 200 g
ISBN: 9789633042700
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015
Sorozat: TED BOOKS
Fordító: Garamvölgyi Andrea

SZERINTEM: Én az a fajta bölcsész lány vagyok, akit a hígított tudomány nagyon érdekel: amikor semmi képletet, meg sejteket, meg ilyesmit nem kell megtanulni/elolvasni/memoriázlni, csupán a konyhanyelven íródott, hétköznapi helyzetekkel példálózó érdekes, de mégis tudományos olvasmányok vannak. Na jó, azért van, hogy ebbe belefolynak olyan dolgok, amik kissé értelmezhetetlenek, de ez abszolút belefér. Ilyen ismeretterjesztő könyv volt tavaly a Bélügyek, amit nagyon szerettem, és a hétköznapokban sokszor eszembe jutnak a mai napig példák belőle. Emiatt vettem a kezembe a Szerves részünk című könyvet is. Hasonló, de más.

Rob Knight szintén leegyszerűsítve ír, viszont azért érezhető a különbség. Knight rengeteg olyan példát hoz, ami vele, vagy a családjával történt, részletesen leír mindent, viszont mégsem nyúz sokáig egy témát, csak pont addig, amíg érdekes, és fent tartja a figyelmet. Nekem nagyon tetszett, hogy ennyire személyes példákkal szemléltet, hiszen ami vele, vagy a családjával megtörténhet, az nyilván megtörténhet bármelyikünkkel, nem?

Ebből a könyvből az egyik legmarkánsabb példa, ami számomra megmaradt, az a hüvelyi szülés fontossága. Viccesnek hangozhat ez így leírva, főleg úgy, hogy számomra nem is aktuális még a téma, de mivel neki kisgyereke van, így nyilván náluk a családban többször előkerült. Erről viszonylag részletesen ír, hogy miért javasolt a baba érdekében, és ha mondjuk nem lehet megoldani, akkor is van alternatíva – ezek puszta tudományos tények, és csak azért írom, mert láttam már, hogy sokakból milyen heves érzéseket vált ki a természetes vs. császáros szülés téma, de ez nem az a felület, ahol megtárgyalom :)


A Szerves részünket összehasonlítva mondjuk a Bélügyekkel picit mást, kiegészítést kapunk, s noha a két könyv majdnem ugyan arról szól, mégsem fedi egymást olyannyira, mint ahogy számítottam rá. Összegzésként azt tudom mondani, hogy ha érdekel a bélműködésed, és hogy mi zajlik ott, akkor mindenképp érdemes mindkét könyvet elolvasni.

A Szerves részünk egy TED-előadásból nőtte ki magát (ahogyan a cím is mutatja), szóval ha kíváncsiak vagytok, akkor onnan is lehet csemegézni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése