2016-10-14

Szeles Judit – Ilyen ​svéd

FÜLSZÖVEG: Lehet-e költészetet teremteni adatok, megfigyelések, a köznapi lét apró történéseinek halmozásából? Ez a tétje ennek a minden tekintetben rendhagyó kötetnek. Szeles Judit iróniával szemléli a svéd világot, ott élőként mindent rögzít, ugyanakkor kívülálló marad. Tanulmányozza a svéd történelmet: Svédországban mindenki bevándorló / kezdve az első germán törzsekkel és a számikkal / majd a holland hajóépítőkkel, franciákkal / és végül a szomáliaiakkal, etiópokkal Aztán lakonikuson hozzáteszi: de ez nem érdekli a malmői traktorost / amikor a bevándorlás ellen nyíltan tüntet. Ismeri a svéd konyhát: a svédek húsz százaléka evett már vérpalacsintát / a vérpuding hétköznapi eledel / vérvörös áfonyával tálalják / és sült szalonnával Megtapasztalja a svéd alkoholizmust: szentivánkor a legegyszerűbb / megtámadni és elfoglalni / Svédországot, mert mindenki / kőrészeg lesz a grill mellett Érzékeli a svéd mentalitást: az üres (vodkás)üveget visszaváltják / az üres (sörös)dobozt visszaváltják / az üres (boros)kannát visszaváltják / visszaforgatják a csomagolópapírt / az újságpapírt, a kartondobozt / a tejfölös dobozt, a cukros zacskót / a falevelet, a szerelmes levelet Az olvasó aztán szép lassan rájön, hogy így vagy úgy, valahol mindenki svéd, s valamiféle varázslat részesévé válik, mert ebben a közegben látszólag nincs poézis, Szeles Judit mégis megteremti, hasonlít a vízilabdacsapat beállósához, aki helyzet nélkül lő gólt egy svédcsavarral.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Fiatal Írók Szövetsége 
Oldalak száma: 112
Borító: KARTONÁLT
Súly: 161 g
ISBN: 9789637043789
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015
Sorozat: HORTUS CONCLUSUS 
Illusztráció:RAJZOKKAL

SZERINTEM: Tudjátok, már-már betegesen rajongok mindenért, ami svéd, ami Svédországból jön, ami róluk szól, és úgy éreztem, ez a könyvecske nekem való lesz: egyrészt mosolyogva bólogathatok bizonyos dolgokon, másrészt pedig érdeklődve tanulhatok másféle dolgokról, hogy ők hogyan csinálják. Hát....ez nagyon nem jött össze.

Kezdjük ott, hogy versek egy része baromi hosszú, és baromi idegörlő. Az a része, hogy vers, nyilván az én bambaságom, hiszen néha nem ártana fülszöveget is olvasnom, nem csak cím, vagy címke alapján lecsapni valamire, de ezzel nincs is gond, mert mostanában igyekszem nyitni a versek felé (nincs velük semmi bajom, csak egyszerűen nem élek velük). Utóbbi gondolatból kifolyólag az utolsó emlékeim a nagy magyar költőink művei, amikben biza nem volt hatmillió ismétlés, illetve egyetlen káromkodás, vagy éppen irodalmilag véve csúnya szó sem. Mert ha az ismétlések fölött el tudnék menni, akármennyire nagyon szeretnék, egynémelyik sor megfogalmazásán képtelen vagyok. Nem megy, és kész. Mert nekem egy könyvben, egy versben nem fér bele az, hogy vulgáris legyen, még akkor sem, hogy ha ráaggatjuk, hogy kortárs, meg modern, meg kutyafüle, vagy ha éppen a köznyelvben nem is olyan csúnya a szó. Prűd pedig nem vagyok, nem lehet rám húzni.


"az otthon faszagú
az otthon pinaszagú
az otthon szeszszagú"

"Svédországnak erdőszaga van 
kivéve a szomáliaiak otthonát 
ott pinaszag van 
meg rizsszag 
a szomáliaiak sok rizst esznek"

"minden sarkon egy fenyves 
a sziklákba verik ki 
a sziklákon nem terem semmi 
minden ötven méteren egy alkoholista 
egy részük pedofil"


A fent említett kettő dolog, az ismétlés és a vulgaritás számomra annyira eltánrtorító volt, hogy képtelen voltam végigolvasni ezt a kötetet. Pedig a másik oldal, a számszerű tények, az apró svédségek nagyon jópofák, érdekesek, és tetszettek volna, ha nem lenne ennyire erős az a bizonyos negatív oldal. Félreértés ne essék, a fenti sorok kiragadott részletek, és nem minden versszakban ez van, de egyszerűen nekem nem tetszett, hogy úgymond bármikor belefuthatok hasonlóba.

Ezzel a kötettel kapcsolatosan egy dolgot tudnék kiemelni, mint abszolút pozitívum, mégpedig az illusztrációk. Egyszerűek de nagyszerűek, tényleg tetszettek.


1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a véleményt. Az illusztrátor, Császár Norbert neve elhangozhatott volna! :-)

    VálaszTörlés