2016-11-06

Paulo Coelho – A ​kém

FÜLSZÖVEG: Egy ​​megrontott kislányból lett nagyon kemény nő története A kém. Mata Hari képtelen volt elviselni a női rabság láncait, a rá kiosztott alárendelt társadalmi szerepet. Felismerte a kitörés lehetőségeit, kilépett a sorból, és azt mondta: Nem! Olyan életszabályokat alkotott önmaga számára, amelyek mindenkinél erősebbé és szabadabbá tették. Mata Hari illúziómentes világában a vonzalom: valuta, a szex: eszköz, a szerelem: tiltott dolog. Azt hitte, okosabb mindenkinél. És az is volt, amíg betartotta saját törvényeit. Azonban abban az első pillanatban, amikor engedett a mindent elsöprő szerelem csábításának – bukása elkerülhetetlenné vált.

Paulo Coelho egyes szám első személyben építi fel Mata Hari történetét. A táncosnő az embertelen párizsi Saint-Lazare börtönből írt leveleket ügyvédjének, ahol az első világháborúban folytatott kémkedés vádjával tartották fogva. A leveleket testamentumnak szánta. Általuk üzent a lányának, akit nem láthatott felnőni; meg akarta értetni egyetlen örökösével, miért is választott ennyire kirívó, kalandokkal teli életet.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft.
Oldalak száma: 190
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 272 g
ISBN: 9789632934679
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016
Illusztráció: KÉPEKKEL
Fordító:Nagy Viktória

SZERINTEM: Alapvetően Coelho könyveit kétkedve fogadom, mert egyszerűen ha ténylegesen koncentrál az ember, akkor némelyik már sok, sok benne az életbölcsesség, a mézesmázosság, egyszerűen engem taszít. Persze, van olyan könyve, amelyik nagyon tetszett, például a Veronika meg akar halni, de olyan is volt, ami az abszolút nem kategória, pl. Tizenegy perc, s persze van olyan, aminek azért még szeretnék egy esélyt adni a jövőben, mert hasonlóan jónak vélik sokan, mint mondjuk a Veronikát.

A kém című, legutóbb megjelent kötete más, mert egyrészt nem fikcióról ír, másrészt pedig mélyenszántó életbölcsességeket is csak elvétve találunk benne, sokkal inkább Mata Hari életéé a főszerep. Emiatt pedig mindenképp érdemes elolvasni, hiszen – magamból kiindulva –, aki semmit nem tud a hölgy életéről, az is egy viszonylag kerek képet kaphat, hogy ki is az a Mata Hari, miért végezték ki, és miért lett kurtizán, mindezt egy olvasmányos, pörgő szövegen keresztül elmesélve.


A könyv egészen rövidke a maga 190 oldalával, de mégis azt érzem, hogy minden benne van ahhoz, hogy kapjunk egy kerek képet. Nyilvánvalóan, akit komolyabban érdekel az adott kor, vagy maga Mata Hari, annak nem lesz elég Coelho írása, viszont alapnak megfelelő. Ezt szerintem remekül kiegészíti, hogy korabeli fényképek is vannak benne, újságkivágások, levélrészletek, de mégis valamennyire nem árt, ha távolságtartással is kezeljük a könyvet, hiszen maga az író is leszögezi, hogy volt, amit kicsit kiszínezett, volt, hogy néhány esemény időrendjét felcserélte, hogy jobban illeszkedjen a könyvbe, tehát véleményem szerint nem szabad szentírásként kezelni A kémet, és a Mata Harival való ismerkedés kapcsán is inkább az összképet érdemes nézni, a részleteket pedig nem kőbe vésett történelemnek tekinteni.

Mindent összevetve nekem tetszett, és a Mata Harival való ismerkedésem első lépésének is kiváló volt. Azoknak az olvasóknak ajánlanám, akik – hozzám hasonlóan – semmit, vagy csak nagyon keveset tudnak a 20. század legismertebb kurtizánjáról; akik nagyjából képben vannak az életével, azoknak nem biztos, hogy tetszene, túl sok új információt adna A kém.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése