2016-11-18

Ransom Riggs – Lelkek ​könyvtára (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 3.)

FÜLSZÖVEG: A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeiben kezdődött és az Üresek városában folytatódott kaland izgalmas véget ér a Lelkek könyvtárában. 

A történet elején a tizenhat éves Jacob felismeri nagy erejű, új képességét, és kisvártatva alámerül a történelembe, hogy kimentse különleges társait egy szigorúan őrzött erődből. Jacobot az útján elkíséri Emma Bloom, a lángoló ujjú lány, és Addison MacHenry, az elveszett gyerekeket kiszimatoló kutya. A mai Londonból a Devil's Acre, az Ördög Hektárjának, a Viktória-korabeli Anglia legszörnyűbb nyomornegyedének labirintusszerű sikátoraiba utaznak. Ezen a helyen dől el örökre a világ összes különleges gyermekének sorsa. 

Ahogyan az előző két kötet, a Lelkek könyvtára is a fantázia és a még sosem publikált régi fényképek elegyítésével nyújt egyedülálló olvasmányélményt.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Kossuth Kiadó Zrt. 
Oldalak száma: 464
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 762 g
ISBN: 9789630984812
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016 
Illusztráció: FEKETE- FEHÉR KÉPEKKEL
Fordító: Gálvölgyi Judit

SZERINTEM: Őszinte leszek már így a bejegyzés legelején: picit csalódtam. Annyira de annyira imádtam ezt a világot, a történetet, a szereplőket, egyszóval mindent, ami Vándorsólyom kisasszonnyal kapcsolatos, és az utolsó könyv ezt majdnem mindet lerombolja. Na jó, nem volt borzalmas, de messze nem olyan kiemelkedő, mint az első vagy a második rész. A Lelkek könyvtárától azt vártam, hogy utoljára odacsap még egy nagyot, majd pedig egy olyan lezárást ad a különleges gyermekek világának, amivel kiegyezhetek, boldog lehetek, és el tudom engedni a sorozatot békében.

Alapvetően a könyv története, a Devil's Acre sem ütött akkorát, mint az első vagy a második sztori, és őszintén szólva pont emiatt már az olvasás is kicsit vontatottabbá vált számomra. Ezzel nem azt mondom, hogy rossz, csak mintha a spiritusz hiányzott volna belőle, mintha az a plusz, az a varázs, ami miatt az első és a második könyv úgy hatott rám, mint egy tinilányra, a harmadik kötetre valahol már elveszett volna.


Mindezek mellett annak nagyon örülök, hogy a legnagyobb kérdésekre szerencsére választ ad a könyv, és tulajdonképpen nem is tudnék olyan dolgot mondani, ami nyitva marad, és valamiért nem okés – ez pedig elég nagy szó, mert sajnos nagyon sok olyan sorozat van, amit keserű szájízzel tud letenni az olvasó, mert komolyabb kérdések megválaszolatlanul maradtak.

A Lelkek könyvtára vége nagyon nem tetszett – na jó, nem földhözvágósan, de azért felhúztam a szemöldököm, hogy na de ez így mi? Nem passzol ebbe a világba, de mégis olyan, hogy nagy vonalakban ki lehet vele egyezni (direkt írok konkrétumok nélkül, homályosan, nem szeretnék spoilerezni).

Összességében nem volt rossz a könyv, de az első kettő színvonalához viszonyítva számomra mélyrepülés volt. Aki nem olvasta egyik kötetet sem, annak ajánlom a sorozatot, mert ha nagyon számszerűsítenem kellene az értékelésem, akkor 3,5/5-öt kapna a könyv, tehát nem olyan keveset, ellenben a Riggs által megteremtett világért még mindig odáig vagyok meg vissza. És ugyebár ez az én véleményem, biztos van olyan is, akinek ez így pont tökéletes, ahogyan a Lelkek könyvtára története alakul.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése