2017-03-14

Pöltl Jánosné – Gyógynövények ​gyűjteménye

Pöltl Jánosné – Gyógynövények ​gyűjteménye könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló, György Tekla, Tekla Könyvei
FÜLSZÖVEG: A könyv írója – Kati – sok emberen segített, mint gyógyító. Fontos számára a hagyományőrzés, most is az a szándék vezérelte, hogy az elődeinktől ránk maradt ismereteket továbbadja a jövő nemzedékének. Könyve átfogó ismertetése a fitoterápiában rejlő lehetőségeknek. Összefoglalója eddigi tapasztalatainak abból a célból, hogy – életünk jobbításáért – mások is elinduljanak az öngyógyítás útján, felhasználva a természet által rendelkezésre bocsátott ajándékot. Részletesen tartalmazza a gyógynövényekkel kapcsolatos tudnivalókat, a gyűjtéstől a felhasználásig, külső-belső használhatóságukat, elkészítési módjukat. 

A betegségek felsorolásával és a gyógyításukra alkalmas növények ismertetésével is segít az olvasónak eligazodni. Könyvének méltán van helye egészségünkkel foglalkozó irodalom között a könyvespolcon.

INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 184
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 236 g
ISBN: 9789639637948
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve:2013

SZERINTEM: Nem tudom, hogy mennyien tudjátok rólam, hogy gyógyszertári asszisztensi végzettségem is van, szóval az alapja a gyógynövények iránti érdeklődésemnek innen ered, emiatt is érdekel a téma az átlagnál egy kicsit jobban. Na jó, meg akkor most adjuk hozzá az Outlandert, mert abban Claire mindenféle gyógyfüvet ismer, és ezzel gyógyít, ez elég sokat dobott nálam az érdeklődés-dolgon.

Alapvetően azt vallom, hogy kisebb bajokra felesleges gyógyszert tömni magunkba, mert egy-egy gyógyteával is remekül kikúrálhatóak bizonyos dolgok (de! ez nem jelenti azt, hogy tagadom a gyógyszereket, sőt, de vannak nyavaják, amikre elég néhány féle tea is, vagy mondjuk a gyógyszeres kezelés kiegészítésére is remek). Példának okáért nehezen alszom el, így igyekszem mindig citromfüves vagy levendulás teát inni az ágyba kerülés előtt, hogy segítsek a dolgon. Vagy ha érzem, hogy megfázásra utaló tüneteim vannak, akkor a kamillatea is alapkellék (ha pedig benne vagyok már egy betegségben, akkor is). A három felsorolt növény pedig igen ismert, rajtuk kívül még több száz, a köznyelvben, a mai kor átlagembere számára ismeretlen növény létezik, amikkel ha sokszor orvosolni nem is, de enyhíteni mindenképp lehet egy-egy betegségen, tüneten.

A kedvenc gyógynövényem, a levendula – imádom az illatát

A Gyógynövények ​gyűjteménye pedig ezért hasznos könyv, mert az első részében megismerkedhetünk azzal, hogy milyen részei vannak a növényeknek (mármint amiket hasznosíthatunk), ezeket mikor kell begyűjteni, ha saját magunk szeretnénk teljes egészében a folyamatot megcsinálni, hogyan kell szárítani őket, stb. Az írónő szót ejt a múltról, hogy őseink miként hasznosították ezeket a növényeket, és sok érdekességet is megoszt a tényeken kívül. Legalábbis számomra érdekességek voltak ezek, mert ugyebár kinek mi az érdeklődési köre :)

A könyv második, s egyben nagyobb része pedig a gyógynövények leírása, jellemzése, és hogy mire használhatjuk őket, hogyan használjuk őket, és arról is több információt kapunk, hogy mi az összetétele az egyes növényeknek. Nagyon sok gyógynövény szerepel a könyvben, így pedig egy elég részletes és átfogó kis enciklopédiával találkozhatunk. A plusz pedig, hogy a kötet legvégén néhány gyakoribb betegség, panaszegyüttes (pl. cukorbetegség, vérnyomásproblémák, stb.) is ki van emelve, így ezekre is rákereshetünk célzottan.

Számomra hasznosnak bizonyult ez a könyvecske, már csak azért is, mert lapozgatva, nézegetve szépen lassan szeretném megjegyezni, hogy mi mire jó, nem amolyan egyszerre megtanulom kategóriaként, így például legközelebb a boltban bátrabban választok majd olyan herbateát, ami nem annyira ismert, de mégis szuper hatásai vannak.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése