2017-04-09

Csernus Imre – A ​férfi: Srácoknak

FÜLSZÖVEG: Milyen ​az igazi férfi? Milyen az igazi, hiteles férfi? És hogyan válhat valaki olyanná? Előbb-utóbb minden kamaszfiú szembetalálja magát ezzel a kérdéssel, majd azzal a problémával, hogy eléggé magára hagyatottan bolyong a felnőtté válás útján. Hiányoznak a hiteles apai minták, miközben körbeveszi őt a reklámok, a férfimagazinok, a tévéműsorok, a pornófilmek fogyasztásra ösztökélő világa. 

A FÉRFI című 2009-ben megjelent könyvében dr. Csernus Imre a felnőtt olvasókat próbálta meg ráébreszteni arra, hogyan változtathatnak az életükön, ha maguk is érzik, hogy nem jó irányba haladnak. A kötet ifjúsági kiadása a 14-20 év közötti korosztálynak szolgálhat útmutatóul. A szerző végigveszi mindazokat a problémákat, amelyekkel manapság egy fiatal fiúnak meg kell küzdenie, legyen szó bár a szüleihez fűződő kapcsolatáról, a lányokról, a szexről, a drogokról, a barátairól, a tanulásról, az autókról, a pénzről, az okostelefonokról, a média által sugallt példaképekről vagy a Facebookról. A neves pszichiáter ahhoz ad nekik ajánlásokat, hogyan tanulhatnak meg hallgatni az érzéseikre, felelősséget vállalni a sorsukért, és hogyan tehetnek szert arra a bátorságra, amelyre alapozva hiteles és boldog életet élhetnek. 

„Minél erősebben hajszolsz valamit, az annál gyorsabban folyik ki a kezedből, teljesen mindegy, hogy presztízsről, boldogságról vagy hatalomról van-e szó. A férfi akkor szerezheti meg a boldogságot, ha a személyisége kiegyensúlyozott, vagyis ha belső nyugalom és béke uralkodik benne, az arcán pedig ott a spontán mosoly.”


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: JAFFA KIADÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. 
Oldalak száma: 272
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 460 g
ISBN:9786155609275
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016 

SZERINTEM: Tulajdonképpen ez az a könyv, ami abszolút nem nekem íródott, de mindenképpen kíváncsi voltam rá – ezért is csücsült a polcomon egy ideje. Őszintén szólva azért most, és azért ezt a könyvet olvastam el, mert a doki szavaiban mindig sok igazságot találok, és függetlenül attól, hogy jelenleg épp a tinédzser srácokat próbálgatja terelgetni, elég sokszor elgondolkodtam az írásokon, hogy basszus, ez mennyire így van, vagy éppen jókat nevetgéltem egy-egy interjún. A nőn kívül másik könyve pedig épp nincs nálam, szóval inkább ahhoz nyúltam, amit még nem olvastam.

Összehasonlítva A férfival, ez a könyv talán abban másabb, hogy sokkal lazább, megszólítóbb a hangnem, lévén, hogy fiataloknak ír, s noha a 14-20 év körüli korosztályt célozza a fülszöveg alapján – nyugodtan meg szabad kövezni – simán oda lehetne adni akár a 20-30 éves óriásbébiknek is. Biztos van benne némi pszichológia, de akinek ajánlottam, és oda is adtam volna, hogy olvasd el, tök jó, nem mondja meg, hogy ezt vagy azt csináld, de erősen elgondolkodsz miatta az életeden, annak nem kellett, mondván hogy neki erre nincs szüksége. Persze, segíteni csak azon lehet, aki engedi.

Minden esetre nőként ismét elgondolkodtatott, és jó néhány helyzetet kicsit másként látok – tudom, utólag könnyű okosnak lenni. Csernusról nem terveztem ebben a bejegyzésben (is) áradozni, mert aki egy ideje olvassa a blogomat, az szerintem pontosan tudja, hogy odáig meg vissza vagyok érte, és ha más nem, akkor legyen az az új információ, hogy A ​férfi: Srácoknak könyvet a csajok is nyugodtan vegyék le a polcról, mert ugyan azt adja, amiért szerintem a legtöbben szeretjük a doki könyveit.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése