2017-04-17

Klausz Melinda – Megosztok, ​tehát vagyok

FÜLSZÖVEG: Az ​Internet, a közösségi média felületek változása, fejlődése számos új technikát, eszközt, tulajdonságot és bizony betegséget is hoz(ott) magával. Új szavakat, kifejezéseket kell megtanulnunk, hogy felvegyük a versenyt a mai fiatalokkal, akik már a munkavállalás során is teljesen más elvárásokkal rendelkeznek, mint akár 30 éves társaik.

A Megosztok, tehát vagyok című könyv a családi élet, az iskola, a munkavállalás fejezeteit veszi sorra, s mutatja be az új technológia jelentette kihívásokat, mérföldköveket, betegségeket, problémákat és megoldási módszereket. Esettanulmányokon és tippeken keresztül visz végig az adatvédelemtől a közösségi média stressz szindrómán, a családi élet, a szerelem, a párkapcsolat és a munkavállalás új technikai megoldásain át a generációk közötti különbségek bemutatásáig. A kötet segítségével választ kaphatunk arra is, hogy miért ragaszkodnak a mostani gyerekek és fiatalok a közösségi média felületekhez és bizony nekik már a digitális hagyatékukról is rendelkezniük kell.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft. 
Oldalak száma: 350
Borító: KARTONÁLT
Súly: 400 g
ISBN: 9789632936529
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017

SZERINTEM: Tavaly tavasszal olvastam Melinda másik kötetét, A közösségi média nagykönyvét, s noha az nem igazán nyerte el a tetszésem (talán pont azért, amiről elsősorban szól, vagyis a marketing, a hirdetések előtérbe helyezése miatt), de kíváncsi voltam a folytatásra, vagy tulajdonképpen arra, hogy mi mást tud még mondani arról, ami gyakorlatilag ennyire körbehálózza az életünket. Spoiler: ez a könyv tetszett.

A Megosztok, tehát vagyok felépítése hasonló, mint A közösségi média nagykönyve, azaz sok bekeretezett plusz infó, illetve gyakorlat van benne, mindemellett pedig sok alapinformációval lát el bennünket – és szerencsére nem csak a Facebookról, hanem gyakorlatilag az összes social média platformról, sőt, mi több a tudatos internethasználatról.

Ami a legjobban tetszett, hogy a szerző sorra vette az összes, jelenleg élő internetfelhasználót, avagy a már csapból sokszor folyó X, Y, Z generációkat, továbbá kiderült, hogy kik vannak az X-ek előtt (egészen az 1940-es években születettekig, ami szerintem elég érdekes), és ők hogyan használják, vagy éppen gondolkodnak nagy általánosságban az internetről, vagy a közösségi médiáról. A leírásokból tulajdonképpen érthető, hogy a mai fiatalok szülei miért nem értik, hogy hogyan lehet annyit a net előtt lógni, vagy talán ide sorolhatók azok a nagyszülők is, akik nyitottak az internet világára, de mégsem használják úgy, mint a mai huszonévesek.


A könyv nagy erőssége úgy összességében, hogy a tudatos közösségi média-felhasználásra nevel, avagy például leírja Melinda, hogy miért ne spammeld össze a Facebook falad a gyereked fotójával százötvenszer per nap, vagy hogy miért ne érezd úgy, hogy az életed kevesebbet ér, csak mert mindenki a legszebb pillanatokat, beállított képeket posztolja, ami alapján olyan érzés foghat el, hogy mindenkinek minden mennyire szuper, csak épp te nem tartasz ott az életedben, ahol ők.

A sok – számomra – érdekesség mellett pedig szó esik (és nem is röviden) az internet, vagy éppen a közösségi média veszélyeiről is, akár vírusok, akár például a cyberbullying jelenségén keresztül, így tulajdonképpen ténylegesen egy átfogó, és teljes képet ad arról, ami ma zajlik az interneten.

Hasznos olvasmány, és azt hiszem, mindenkinek tud újat mondani, szóval ajánlom, tényleg érdemes elolvasni, informálódni, képben lenni azzal, ami körülöttünk zajlik.


2 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, érdekesnek tűnik, és persze nem utolsósorban hasznos is. Az első könyvet elolvastam a 30-ik oldalig, utána vissza kellett vinnem a könyvtárba, és újra megkaparintani nehéz lett volna (nagy a várakozási idő). Úgyhogy, szépen lassan beszerzésre kerül ezzel az új könyvével együtt.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem biztosan tetszeni fog, főleg, hogy a blog miatt neked is mindennapos dolog a közösségi média :)

      Törlés