2017-06-25

Munk Veronika – Kéjutca

FÜLSZÖVEG: Munk ​Veronika, az Index újságírója olyan ajtókat nyitott ki, amelyek mindeddig a külvilág előtt zárva voltak. Szexmunkásokkal, futtatókkal, bordélytulajdonosokkal folytatott számos beszélgetés és több éves kutatómunka eredménye, hogy a Németországban dolgozó magyar prostituáltak rejtett világa feltárult. 

Böbe, a madám nem hagyhatja el Németországot, mert a magyar törvények értelmében azonnal letartóztatnák. Berta, az örömlány, bár álmodozik arról, hogy egyszer végleg leszámol a vörös lámpás negyeddel, a pénz mindig visszahúzza. Berta Böbének dolgozik, és Ivánnak, a stricinek, aki a szálakat Magyarországról mozgatja. Az észak-német kikötőváros, Bremerhaven egy egész magyar kolóniának biztosít munkalehetőséget, amely a liberális törvénykezés előnyeit kihasználva szabadon űzheti itt az ipart. 

Szereplőink bizalmát elnyerve Munk Veronika felteszi azokat a kérdéseket, amelyekre mindig is szerettük volna tudni a választ. Mi fér bele egy húszperces menetbe? Kiből lesz strici? Van a lányoknak orgazmusa? Tabu az óvszer nélküli szex? A személyes hangvételű, ám egy szociológiai tanulmány alaposságával megírt könyv egy saját szabályokkal bíró, zárt és veszélyes világba nyújt betekintést, ahol a pénz és a szex a kiszolgáltatottsággal és egy jobb élet reményével keveredik.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: BOOKLINE KÖNYVEK
Oldalak száma: 220
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 276 g
ISBN: 9789634330578
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017

SZERINTEM: Elsőre, és a fülszöveg elolvasása nélkül talán egy olyan könyvnek tűnhet a Kéjutca, amire azt mondja az ember, hogy jó-jó, de igazából nem is érdekel, mert hát biztos megint valami alja "erotikus" regény, és kinek van arra ideje, és tényleg nem is érdekel. Viszont a kötet nem ez a kategória, hanem sokkal több: az Index újságírójának több hónapos, éves oknyomozó riportja könyv terjedelemben, igen részletesen bemutatva a bremerhaveni magyar prostituáltak életét, hátterét, és sok-sok olyan kérdésre is választ ad, ami az átlag ember számára homály, és belevész a prostitúció átláthatatlan ködébe.

A könyv főszereplője Berta, egy huszonhat éves magyar hölgy, aki prostituáltként dolgozik Németországban, Bremerhavenben; illetve Böbe, az ottani madám, aki ugyan törvényesen tevékenykedik Németországban, ám a magyar jog szerint törvényellenes, amit csinál, így itthon elfogató parancs van érvényben ellene, s a történet tulajdonképpen emiatt indult el, ő kereste meg az Indexet, hogy erre a furcsa helyzetre tulajdonképpen mi lehet a megoldás.

A szerző, Munk Veronika a könyvbemutatón, a Margó Irodalmi Fesztiválon. Forrás: Facebook
Volt szerencsém részt venni a Margón, ahol a könyvbemutató zajlott, így még összetettebb, még kerekebb képet kaphattunk a könyvről, ráadásul nem csak a szerző, hanem szociológus (Veronika is az), illetve szociális munkás is részt vett, ezzel pedig elég jó párhuzamot kaphattunk a német és a magyar valóság közötti különbségről.

Szerintem a prostitúció az a téma, ami átlag magyarként a törvényellenes, de mégis létező, néha lányokat lehet látni bizonyos utak szélén tudásban merül ki, de hogy tulajdonképpen mi történik, vagy hogy ezek a lányok, nők hogyan élik meg a dolgot sosem kerül felszínre. Engem utóbbi érdekelt nagyon, hiszen persze, fel lehet fogni munkaként, de más az, amikor mondjuk a mekiben tolod az igát, és más az, amikor a saját testedből élsz. Előkerült az a része is a dolognak, hogy vajon ezek a hölgyek mennyire szabad akaratukból űzik a szakmát, és ha nem szabad akaratukból kerültek bele ebbe a körforgásba, akkor kezelhetők-e áldozatként? Számomra megdöbbentő volt, hogy utóbbi apropóján hogyan vélekedtek magukról.

A lányok háttere is egy olyan része a történetnek, amire kíváncsi voltam, hiszen mondhatjuk, kérdezhetjük, hogy mi vinne rá valakit arra, hogy a testét áruba bocsássa? Vajon milyen dolgoknak kell ahhoz történnie? Kívülről nagyon könnyű ítélkezni, és valószínűleg a könyv elolvasása után is simán lehetne azt mondani, hogy mindig van más választás, de mégis, aki nem jómódú, stabil háttérrel rendelkezik, annak vajon nem ez a legkönnyebb, legegyszerűbb választás? Főleg akkor, ha rossz társaságba/párkapcsolatba keveredik mellé?

A másik nagy-nagy kérdés, amire mindig kíváncsi voltam, hogy a stricik hogyan "lesznek", és milyen kapcsolatban állnak a prostituáltakkal a nyilvánvaló "munkakapcsolaton" túl. Ez volt a másik dolog, ami igazából elszomorított, hogy ezek a nők (kívülről nézve) mennyire beszűkült tudatállapotban vannak, mennyire másként látják azt a helyzetet, és azt hiszem, nem lövök el spoilert azzal, ha leírom, hogy gyakorlatilag felnéznek ezekre a férfiakra, pasijukként, védelmezőjükként, mindenhatójukként tekintenek rájuk.

A könyvbemutató beszélgetés résztvevői. Forrás: Facebook
A könyv egy nagyon kényes témát dolgoz fel nagyon részletesen, fogyasztható és mondhatni élvezetes formában: a vizsgaidőszak közepén, munka mellett is két nap alatt olvastam el, annyira beszippantott. Azt hiszem, hogy mindenki számára érdekes és megdöbbentő olvasmány lehet, és a téma iránt sem szükséges fokozott érdeklődést mutatni, mert úgy gondolom, anélkül is megfog, és olvastatja magát. Tetszett a stílus, hiszen a téma kényességétől függetlenül egy objektív nézőpontból ismerhetjük meg a történetet, a véleményformálás pedig az olvasóra van bízva.

Ha egy kicsit komolyabb olvasmányra vágytok a nyáron, akkor mindenképpen ajánlom!


► Ha érdekel a könyv, akkor ezen a linken találtok egy interjút Verával, és némi extrát is a könyvvel kapcsolatosan. ◄


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése