2017-07-10

Margaret Atwood – A ​szolgálólány meséje

Margaret Atwood – A ​szolgálólány meséje könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: A ​regény – egy orwelli ihletésű disztópia – egy jövőbeli, vallási fundamentalista államban játszódik, ahol a főhősnőt csupán azért tartják becsben, mert azon kevesek egyike, akinek termékenysége az atomerőművek által okozott sugárszennyezést követően is megmaradt. Az ultrakonzervatív Gileád Köztársaság – a jövő Amerikája? – szigorú törvények szerint él. A megmaradt kevéske termékeny nőnek átnevelő táborba kell vonulnia, hogy az ott beléjük vert regula szerint hozzák világra az uralkodó osztály gyermekeit. Fredének is csupán egy rendeltetése van az idősödő Serena Joy és pártvezér férje házánál: hogy megtermékenyüljön. Ha letér erről az útról, mint minden eltévelyedettet, őt is felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre, hogy ott haljon meg sugárbetegségben. Ám egy ilyen elnyomó állam sem tudja elnyomni a vágyat – sem Fredéét, sem a két férfiét, akiktől a jövője függ… 

A regényt 1986-ban Nebula-díjra és Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat.

A Booker- és Arthur C. Clarke-díjas kanadai írónő kultuszregényéből – a világhírű Nobel-díjas angol drámaíró, Harold Pinter segítségével – szokatlan gondolati mélységeket feltáró film is készült.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: JELENKOR KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 479
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 550 g
ISBN: 9789636767051
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Fordító: Mohácsi Enikő

A könyv ezen a linken online elérhető.

SZERINTEM: Szerintem a könyvből készült sorozat 2017. egyik nagy szenzációja, és ahogyan az 1984-et, így A szolgálólány meséjét is felkapták ismét a jelen eseményei, illetve a több évtizeddel ezelőtt papírra vetett disztópiák közti hasonlóságok miatt. Nagyon érdekel a sorozat, de ilyenkor én mindig az előbb a könyv-elvet követem, talán nem is szükséges megmagyaráznom, hogy miért.

Margaret Atwood – A ​szolgálólány meséje könyves idézet, kedvcsináló
A szolgálólány meséje inkább az a regény, ami mélyen elgondolkodtat, mint sem ahol pörgős cselekménysorral találkozhatnánk – utóbbira ne is számítson senki. Nekem személy szerint tetszett a kerek egész, és nem volt problémám azzal, hogy a történet gyakorlatilag csordogált, semmi sietség, csak szépen lassan elven olvastatta magát. Nekem passzolt is a képbe, mert már a legelejétől kezdve kattogott az agyam közben, hogy persze, disztópia és fikció, de mégis mi történne, ha ez bekövetkezhetne? És vajon ha nem ilyesformán, akkor hogyan fog félrecsúszni ez az egész társadalom, az emberi lét, már amennyiben történik valami radikális? Talán a személyiségemből kifolyólag borzalmas volt ezekbe belegondolni, vagy Fredé helyébe képzelni magam, a totális elnyomásba, ahol sem írni, sem olvasni, sem gondolkodni nem szabad, nem hogy kinyitni a szádat, és elmondani, ha valami nem tetszik. És egy ilyen társadalomban, ahol a női nem – vagy legalábbis jelen esetben a Szolgálólányok – csak és kizárólag szaporodási céllal élhetnek, megfordítva a kérdést, van olyan dolog, ami tetszhet?

Érdekes volt a könyv, mert sok kicsi olyan mozzanatból állt össze, amin minden egyes alkalommal megrökönyödtem, hogy nem, így nem tudnék, vagy legalábbis nem akarnék élni. Főleg úgy, hogy Fredé is a régi rendszerben élte élete legnagyobb részét, mindenre emlékszik a szabadságból, amikor azt csinálhatott nőként, amit akart.

Margaret Atwood – A ​szolgálólány meséje
A könyv elég komplex, már ami azt a rengeteg kérdést és értelmezést illeti, amiről Atwood ír, ám mivel nem csak a szabadság, hanem az értelmezés is relatív, így én leginkább a fent említetteket tudnám kiemelni, engem ezek a részek találtak igazán szíven, ezek mozgattak meg, ezek a dolgok állnak jelenleg a legközelebb hozzá.

Spoilermentesen még talán annyit tudok említeni, hogy tetszett a regény második részében az, ahogyan mondhatni jó magyar szokás szerint megtalálták a kiskaput bizonyos dolgokhoz, és nagyon tetszett Fredé történetének a vége, szerintem egy remek lezárást kapott a sztori. Ó, és ha már említettem a sorozatot, Nicket az a Max Minghella játssza, aki a The Killers Shot At The NIght klipjében is felbukkan :)

Összességében szerintem A ​szolgálólány meséje olyan olvasmány, amit emészteni, rágni kell, közben pedig teret engedni a gondolatoknak, és semmiképpen sem az egy szuszra olvasós kategória.

► Ha felkeltette az érdeklődéseteket a könyv, akkor ezen a linken meg tudjátok rendelni kedvezményes áron ◄


👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése