2017-07-29

Meik Wiking – Hygge: A dán életérzés, amely boldoggá tesz

FÜLSZÖVEG: Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge. 

Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk. 

Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés. 

A rengeteg érdekes információ és összefüggés melletta a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Kossuth Kiadó Zrt. 
Oldalak száma: 288
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 598 g
ISBN: 9789630988759
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Illusztráció: KÉPEKKEL
Fordító: Vágó Nándor

SZERINTEM: Tudod mi az a hygge? Nem? Akkor jó.
Szereted a skandináv életérzést, a skandináv országokat, vagy éppen pont Dániát? Igen? Remek! Akkor ez a könyv valószínűleg neked való, mert hogy én is leginkább svéd mániás vagyok, a hygge létezése és körvonalas jelentése is csak néhány hashtagből volt meg egy Dániában élő ismerősöm Insta-képei alatt, ám elolvasva ezt a csodát már teljesen értem, hogy miből is áll ez az életérzés.

Kezdetnek a magyar kiadás csodaszép, és nagyon igényes – de ez azt hiszem, már képek alapján is sejthető. Keménytáblás, teli van képekkel és rajzokkal, nem mellesleg amellett, hogy a hygge fogalmát magyarázza el a könyv, nekem nagyon tetszett, hogy receptek, tippek, statisztikák, és magyarázatok is vannak benne, mindezt remek kiemelésekkel oldotta meg a szerző, egyszóval a könyv felépítése szuperül illeszkedik ahhoz, hogy néha meg-megállj olvasás közben, és beleképzeld magad az éppen leírt helyzetbe.

A hygge az a faja együttlét, ami illik az introvertáltakhoz: anélkül tölthetnek el egy pihentető és meghitt estét néhány baráttal, hogy túl sok társaságban és tevékenységben lenne részük.


Ha tömören össze kellene foglalnom, hogy mi is az a hygge, nos, akkor leginkább arról lenne szó, hogy egy őszi vagy téli estén bekuckózol a kandalló előtt egy kényelmes fotelba, beburkolózva egy puha plédbe, miközben a forró teád melletted gőzölög, és természetesen az éppen aktuális olvasmányod bújod épp. Ha pedig jelenleg épp nyár van, akkor is van lehetőség a hyggére, de véleményem szerint a fent leírt a legtipikusabb, a könyv is ezt hangsúlyozza a legtöbbet.

A hygge a felelősségteljes, stresszes, törtető felnőtt énünknek ad pihenőt. Nyugi, csak egy kis ideig. Arról szól, hogy egy egyszerű élvezetben megéljük a boldogságot, és tudjuk, minden rendben lesz.

A kávé és a hygge közti kapcsolat nyilvánvaló a dán nyelvben. A kaffehygge – egy újabb összetett szó, ezúttal a „kávé” és a „hygge” főszereplésével – mindenütt felbukkan. … Így azt mondhatjuk, hogy bár el lehet képzelni a hyggét kávé nélkül, nem érdemes. Van abban valami megnyugtató, ha egy csésze forró kávét tartunk a kezünkben. Határozottan elvezet a hyggéhez.

Tulajdonképpen ha máshonnan nézzük a dolgot, akkor minden hyggelig, ami boldoggá tesz, így talán ez az egész dán életérzés egy kicsit a flow-hoz hasonlítható, csak éppen sokkal menőbb neve van, és ad néhány sokkal kézzelfoghatóbb dolgot is. Az pedig szerintem egy hatalmas plusz, hogy az egész könyvből békesség és nyugalom árad, így a Hygge olvasása is eléggé hyggelig :)

Összességében azt mondom, hogy ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor mindenképp járj utána, mert csodaszép, és a téma is egyedülálló (legalábbis én nem tudok róla, hogy hasonlóról megjelent volna bármilyen kötet az utóbbi időben Magyarországon). Engem levett a lábamról, és a svéd testvérére is nagyon kíváncsi vagyok :)

2 megjegyzés:

  1. Azert erdekes a konyvvel kapcsolatban (most csak az idezetet olvastam), hogy ez egy furcsa kettosseg. Egyreszt hygge, meg a vilag legboldogabb orszaga, masreszt a lakossag fele alkoholista es kedelyjavito gyogyszert szed (lykkepille lykke:boldogsag). A tinedzserek szinten nagymertekben alkoholfuggok. Erdekes... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ezt rá lehet sütni a svédekre, norvégokra, és finnekre is - ugyebár nagyon rá tudja nyomni a bélyegét a téli sötétség az ember kedvére + öngyilkossági ráta, stb. stb. -, de inkább becsülendő, hogy ennyire szeretnének valami boldogba kapaszkodni, és sokan tudatosan "hyggéznek", ezzel szemben itthon mi van? Általános kevertség, nulla erőfeszítés, hogy csak egy kicsit is jobb legyen. Szerintem.

      Törlés

Egyetértesz? Vagy hiányérzeted van a bejegyzéssel kapcsolatban? Írd meg! Minden megjegyzésnek örülök, mindig kíváncsi vagyok, hogy ti mit gondoltok :)