2017-07-29

Meik Wiking – Hygge: A dán életérzés, amely boldoggá tesz

FÜLSZÖVEG: Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge. 

Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk. 

Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés. 

A rengeteg érdekes információ és összefüggés melletta a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Kossuth Kiadó Zrt. 
Oldalak száma: 288
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 598 g
ISBN: 9789630988759
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Illusztráció: KÉPEKKEL
Fordító: Vágó Nándor

SZERINTEM: Tudod mi az a hygge? Nem? Akkor jó.
Szereted a skandináv életérzést, a skandináv országokat, vagy éppen pont Dániát? Igen? Remek! Akkor ez a könyv valószínűleg neked való, mert hogy én is leginkább svéd mániás vagyok, a hygge létezése és körvonalas jelentése is csak néhány hashtagből volt meg egy Dániában élő ismerősöm Insta-képei alatt, ám elolvasva ezt a csodát már teljesen értem, hogy miből is áll ez az életérzés.

Kezdetnek a magyar kiadás csodaszép, és nagyon igényes – de ez azt hiszem, már képek alapján is sejthető. Keménytáblás, teli van képekkel és rajzokkal, nem mellesleg amellett, hogy a hygge fogalmát magyarázza el a könyv, nekem nagyon tetszett, hogy receptek, tippek, statisztikák, és magyarázatok is vannak benne, mindezt remek kiemelésekkel oldotta meg a szerző, egyszóval a könyv felépítése szuperül illeszkedik ahhoz, hogy néha meg-megállj olvasás közben, és beleképzeld magad az éppen leírt helyzetbe.

A hygge az a faja együttlét, ami illik az introvertáltakhoz: anélkül tölthetnek el egy pihentető és meghitt estét néhány baráttal, hogy túl sok társaságban és tevékenységben lenne részük.


Ha tömören össze kellene foglalnom, hogy mi is az a hygge, nos, akkor leginkább arról lenne szó, hogy egy őszi vagy téli estén bekuckózol a kandalló előtt egy kényelmes fotelba, beburkolózva egy puha plédbe, miközben a forró teád melletted gőzölög, és természetesen az éppen aktuális olvasmányod bújod épp. Ha pedig jelenleg épp nyár van, akkor is van lehetőség a hyggére, de véleményem szerint a fent leírt a legtipikusabb, a könyv is ezt hangsúlyozza a legtöbbet.

A hygge a felelősségteljes, stresszes, törtető felnőtt énünknek ad pihenőt. Nyugi, csak egy kis ideig. Arról szól, hogy egy egyszerű élvezetben megéljük a boldogságot, és tudjuk, minden rendben lesz.

A kávé és a hygge közti kapcsolat nyilvánvaló a dán nyelvben. A kaffehygge – egy újabb összetett szó, ezúttal a „kávé” és a „hygge” főszereplésével – mindenütt felbukkan. … Így azt mondhatjuk, hogy bár el lehet képzelni a hyggét kávé nélkül, nem érdemes. Van abban valami megnyugtató, ha egy csésze forró kávét tartunk a kezünkben. Határozottan elvezet a hyggéhez.

Tulajdonképpen ha máshonnan nézzük a dolgot, akkor minden hyggelig, ami boldoggá tesz, így talán ez az egész dán életérzés egy kicsit a flow-hoz hasonlítható, csak éppen sokkal menőbb neve van, és ad néhány sokkal kézzelfoghatóbb dolgot is. Az pedig szerintem egy hatalmas plusz, hogy az egész könyvből békesség és nyugalom árad, így a Hygge olvasása is eléggé hyggelig :)

Összességében azt mondom, hogy ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor mindenképp járj utána, mert csodaszép, és a téma is egyedülálló (legalábbis én nem tudok róla, hogy hasonlóról megjelent volna bármilyen kötet az utóbbi időben Magyarországon). Engem levett a lábamról, és a svéd testvérére is nagyon kíváncsi vagyok :)

2 megjegyzés:

  1. Azert erdekes a konyvvel kapcsolatban (most csak az idezetet olvastam), hogy ez egy furcsa kettosseg. Egyreszt hygge, meg a vilag legboldogabb orszaga, masreszt a lakossag fele alkoholista es kedelyjavito gyogyszert szed (lykkepille lykke:boldogsag). A tinedzserek szinten nagymertekben alkoholfuggok. Erdekes... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ezt rá lehet sütni a svédekre, norvégokra, és finnekre is - ugyebár nagyon rá tudja nyomni a bélyegét a téli sötétség az ember kedvére + öngyilkossági ráta, stb. stb. -, de inkább becsülendő, hogy ennyire szeretnének valami boldogba kapaszkodni, és sokan tudatosan "hyggéznek", ezzel szemben itthon mi van? Általános kevertség, nulla erőfeszítés, hogy csak egy kicsit is jobb legyen. Szerintem.

      Törlés