2017-08-14

Christopher Ryan & Cacilda Jethá – Hajnali ​szex: A modern szexualitás ősi gyökerei

Christopher Ryan & Cacilda Jethá – Hajnali ​szex: A modern szexualitás ősi gyökerei  könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Gondolatébresztő, ​sőt provokatív könyvében a szerző házaspár evolúcióbiológiai alapon vizsgálja az emberi szexualitást – azt, hogy hogyan párosodunk, miért hűtlenkedünk, és mit jelent ez a modern kapcsolatokban. Miért csaljuk meg egymást és válunk el egymástól egyre növekvő mértékben, amikor teljesen mégsem fordítunk hátat a házasságnak? Miért terjednek járványszerűen az egyszülős családok? Miért párolog el ilyen gyorsan a szenvedély oly sok házasságból? Mi okozza a vágy halálát? Ha egyszer együtt formálódtunk itt, ezen a Földön, miért szimpatizál annyi férfi és nő a gondolattal, hogy mintha külön-külön bolygóról jöttünk volna? 

Vitathatatlan, hogy a hagyományos házasság manapság teljes katasztrófa férfiak, nők és gyerekek millióinak. A hagyományos, „amíg a halál (vagy a hűtlenség vagy az unalom) el nem választ” házasság megbukott. 

A könyv nem kevesebbet állít, mint hogy az emberi szexualitásról szerzett rengeteg ismeretünk eleve téves, és olyan alaptalan, elavult feltételezésekre épül, amelyek Darwinig és a még korábbi gondolkodókig mennek vissza. Az a kijelentés, hogy az emberi lények a természetüknél fogva monogámok, nem egyszerűen hazugság; ez egy olyan hazugság, amelynek folyamatos hangoztatásához a legtöbb nyugati társadalom makacsul ragaszkodik. A főemlőskutatás, kultúrantropológia, anatómia és pszichológia számtalan eredménye alapján nyilvánvaló, hogy természeténél fogva se a hím, se a nőstény emberi lény nem monogám – ebből pedig az következik, hogy legfőbb ideje felülvizsgálnunk a párkapcsolatról, a házasságról és a társadalmi szerepekről vallott nézeteinket. 

A tudományosan alapos, ugyanakkor olvasmányosan, szórakoztatóan megírt könyv 
a New York Times bestsellerlistájára is felkerült.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 504
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 640 g
ISBN: 9789634052555
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Fordító:Tábori Zoltán
Eredeti cím: Sex at Dawn

SZERINTEM: Azt hiszem, hogy ez az a könyv, ami sokunkat érdekel, mert tény, hogy figyelemfelkeltő címe van, és a fülszöveg is remek, de....és igen, ez az a de, ami után az jön, hogy a beltartalom már közel sem annyira fogott meg sajnos. Előre leszögezném – mert tudom, hogy vannak olyanok, akik a szexualitás könyvben való megjelenésétől már rögtön vulgáris nyelvezetre és képi világra asszociálnak –, hogy ebben a könyvben semmi vulgáris, semmi arcpirító nincs sem leírva, sem lerajzolva, sem lefotózva.

Christopher Ryan & Cacilda Jethá – Hajnali ​szex: A modern szexualitás ősi gyökerei
A szerzők, akik egyébként házasok
Szóval a helyzet sajnos az, hogy a könyv közel fele arról szól, hogy az őskori emberek, illetve a majmok hogyan párosodnak, hogyan jutottunk el sok ezer év alatt a mai állapotokig, viszont ez a leírás túl hosszú, egyáltalán nem szórakoztató, és nem is igazán olvasmányos, szóval bevallom, inkább ugrottam egy nagyot a könyvben, mert egy biológust lehet, hogy érdekelhet a bonobók együttélésének, udvarlásának, és párzásának az összes részlete, de bevallom, engem bölcsészként hidegen hagyott. Tudományosan megközelítve értettem, hogy közel állnak hozzánk, és nem is azzal van problémám, hogy mindez ki van fejtve, de miért ennyire hosszadalmasan?

Christopher Ryan & Cacilda Jethá – Hajnali ​szex: A modern szexualitás ősi gyökerei
Az első kiadás borítója.
Szerintem nem túl kreatív...
A könyv második fele, vagy inkább az utolsó harmada tulajdonképpen már közelebb állt a címhez, és ahhoz, amit az olvasó naivan várt volna. Amik nagyon tetszettek, azok a civilizációtól elzárt kis törzsek bemutatásai, hogy ők hogyan élnek, és hogyan viszonyulnak a szexualitáshoz, na meg a monogámiához-poligámiához, és a házassághoz. Európai emberként belegondolni, hogy ők milyen szabadon fognak fel  mindent érdekes volt, és egyben elfilozofálgatni azon is, hogy mi lenne, ha mondjuk holnaptól itt is lazítanánk pár dolgon. Tetszett még Phil fejezete, avagy a férfi miért csalja meg a feleségét, és tulajdonképpen valami ilyesmit vártam a könyvtől: jelenkori, közérthető tényeket, kísérleti leírásokat, összefüggéseket, és legfőképpen mindezt tényleg laikusként is érthetően, és mivel ez elvileg egyáltalán nem egy tudományos közlemény, így az olvasmányosság sem lett volna hátrány.

A kötet központi témája pedig az, hogy az ember tulajdonképpen nem is a monogámiára teremtetett, ez csak rá lett kényszerítve a történelem évszázadain keresztül. Nos, azt hiszem ez egy olyan téma, aminek az átfogó, és mélyebb kivesézéséhez nem megfelelő ez a platform, így igazából csak annyit fűznék hozzá, hogy örülök, hogy ma, 2017-ben Európában mindenki eldöntheti, hogy kit/kiket és hogyan szeret, és ismét valami "őskori" felé robogunk abból a szempontból, hogy sokkal lazábban kezdünk viszonyulni a szexualitáshoz.

Christopher Ryan & Cacilda Jethá – Hajnali ​szex: A modern szexualitás ősi gyökerei kép szerzője teklakonyvei instagram

Összességében pedig azt tudom mondani erről a könyvről, hogy a kevesebb néha több című aranyszabályt rá lehetett volna húzni, mert túlságosan tudományos, emiatt pedig sokszor sajnos élvezhetetlen egy "laikus" olvasónak. Mindemellett pedig természetesen vannak olyan részei, amik érdekesek és újak voltak, de azért akadtak benne olyan leírások is, amik nagyjából evidensek voltak az eddig olvasott pszichológiai témájú könyvek miatt.

Mindezek mellett pedig plusz pont az Európa Kiadónak, mert a magyar borító szerintem szuper lett, sokkal jobb, mint a fentebb linkelt angol nyelvű, első kiadásé.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése